«Παγώνει» η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

«Παγώνει» η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν φαίνεται πιθανή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, που ήθελε τη σύναψη συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η πλευρά των Σκοπίων «κάνει πίσω» σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ειδικότερα, αίτημα της πΓΔΜ για νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ή και τεχνικών κλιμακίων, που δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά, φαίνεται πως είναι η αιτία της εμπλοκής που παρουσιάστηκε την Παρασκευή.

Γνώστης της διαπραγμάτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι ότι δεν ξανανοίγει διαπραγμάτευση έξι μηνών και ότι «άνοιγμα σημαίνει όλα από την αρχή».

Σαν αποτέλεσμα, απομακρύνθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, επικοινωνία που η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι είναι το μόνο που απομένει για να «κλειδώσει» η συνάντηση των Σκοπίων.

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, σχετικά με όσα διέρρευσαν νωρίτερα από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ibna, κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ επαναλάμβαναν ότι για την επίλυση του ονοματολογικού απαιτείται «υπεύθυνη πολιτική στάση» από όλους τους εμπλεκόμενους και στις δύο χώρες.

«Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των εμπλεκομένων και στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» σχολίασαν κύκλοι της πΓΔΜ.

Πάντως το διεθνές ενδιαφέρον παραμένει έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον ενημέρωσε για τις πτυχές του σχεδίου και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση. Το State Department, το ίδιο βράδυ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X