ΚΑΕ ΑΕΚ για 29η Μαΐου: «Πάλι με χρόνους με καιρούς...»

ΚΑΕ ΑΕΚ για 29η Μαΐου: «Πάλι με χρόνους με καιρούς...»
Photo Credits: INTIME

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ έκανε ειδική αναφορά στη σημαδιακή ημερομηνία της 29ης Μαΐου 1453 και την άλωση της Κωνσταντινούπολης και με σχετική ανακοίνωση τιμά την ημέρα…

Αναλυτικά τα όσα έγραψε η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ:

29η Μαϊου 1453…

Αποφράδα Ημέρα…

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, προς το Μωάμεθ Β’, όταν αυτός του ζήτησε να παραδώσει τη δικιά μας Κωνσταντινούπολη, την ομορφότερη Πόλη του κόσμου, για ν’ αποχωρήσει σώος ήταν η παρακάτω:

“Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”.

Όπερ σημαίνει: “Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου αλλά εκείνων, που κατοικούν σ’ αυτήν. Διότι απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας”.

Η Πόλη έπεσε, σαν σήμερα πριν από 565 χρόνια, αλλά το μήνυμα της αυταπάρνησης την κρίσιμη ώρα παραμένει ΙΣΧΥΡΟ ανά τους αιώνες. Και συντρίβει το μάταιο. Το μήνυμα του «1453» σηματοδοτεί τη μάχη σε όποια δυσκολία σε εθνικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

Για την οικογένεια της ΑΕΚ, που έλκει τα ιδανικά και την καταγωγή της από τη Βασιλεύουσα σημαίνει πολλά περισσότερα και συνιστά αιώνιο μήνυμα ελπίδας, αλλά και περισυλλογής για τις κάθε λογής «Κερκόπορτες».

Δεν χρειάζεται εμβριθής ανάλυση για παγιωμένες ιστορικές αλήθειες, αλλά όπου ελπίδα συμπυκνώνεται στην μεταρσίωση της κραυγής, που τάραξε την Πόλη. Στο Πανάγιο δημοτικό μοιρολόι, που πλακώνει ακόμα τη ψυχή μας, αλλά δημιουργεί και την παντοτινή προσδοκία…

«Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης,

σημαίνουν τα επουράνια,

σημαίνει κι η Αγιά-Σοφιά,

το μέγα μοναστήρι,

με τετρακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυο καμπάνες,

κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς καὶ διάκος.

Σώπασε κυρά – Δέσποινα

και μη πολύ δακρύζεις

Πάλι με χρόνους με καιρούς,

πάλι δικά μας είναι…»

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X