Η ΑΕΚ το ‘99 μπήκε στον πόλεμο και κέρδισε για όλο τον πλανήτη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η ΑΕΚ το ‘99 μπήκε στον πόλεμο και κέρδισε για όλο τον πλανήτη (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάθε 7η Απριλίου από το 1999 μέχρι σήμερα η ΑΕΚ καυχιέται, νιώθει περήφανη και διατρανώνει ότι έχει κατακτήσει τον… μεγαλύτερο τίτλο στην Ιστορία της. Έξω από την Ελλάδα, μέσα σε γήπεδο. Την Μεγάλη Τετάρτη του 1999 η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον… κόσμο όλο. Νίκησε βόμβες, αψήφησε τον πόλεμο και στάθηκε στο πλάι του δοκιμαζόμενου λαού της Σερβίας. Το φιλικό με την Παρτιζάν δεν ήταν απλά ένα φιλικό. Δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι. Ήταν νίκη, ήταν παράσημο, ήταν η απάντηση των λαών απέναντι στους πολέμους. Και η ΑΕΚ ήταν εκεί. Στην καρδιά…

Oι τότε ημέρες… 

Μόλις 14 ημέρες αφού το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας, η ΑΕΚ ταξίδεψε εκεί. Ποδοσφαιριστές, προπονητικό τιμ, διοίκηση, λίγοι οπαδοί, δημοσιογράφοι και κάποιοι επιφανείς άνθρωποι.

Η αποστολή της Ένωσης με την ηγετική παρουσία του Μανώλη Γλέζου, ταξίδεψε με πέντε λεωφορεία, παραμερίζοντας τον φόβο και με πρόθεση να μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης στη γειτονική χώρα. Η ΑΕΚ έκανε το ταξίδι μέσω Ουγγαρίας. Στα σύνορα με τη Σερβία, οι συνοριοφύλακες καθυστερούσαν την αποστολή και ακόμα και ο συνήθως μειλήχιος Μανώλης Γλέζος αντάλλαξε, όπως μεταφέρει επικεφαλής συνδέσμου της ΑΕΚ που συμμετείχε σε αυτό το ιστορικό ταξίδι, μερικά… «γαλλικά» με τους Ούγγρους!

Ο Ντέμης Νικολαΐδης, αρχηγός της ΑΕΚ, εκπροσωπώντας όλη την ομάδα δήλωνε τότε: «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο», ενώ ο Σέρβος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς συγκλονισμένος από τη κίνηση της ομάδας του τόνισε: «Θα μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι. Είμαι περήφανος που ανήκω στην ΑΕΚ…».

Χρόνια αργότερα, ο Ντέμης Νικολαΐδης δήλωσε: «Δε θυμάμαι τίποτα από το παιχνίδι. Το θέαμα για να φτάσουμε στο γήπεδο ήταν σοκαριστικό. Οι φίλαθλοι μπήκαν από χαρά στο γήπεδο τρέχοντας με σημαίες».

Τα πούλμαν που μετέφεραν τον κόσμο του Δικεφάλου, σταμάτησαν αρκετές φορές μέχρι το γήπεδο, καθώς συγκεντρωμένος κόσμος τους σταματούσε για να τους προσφέρει ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας. Σέρβοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνταν: Μα καλά η ΑΕΚ δε φοβάται; και δήλωναν σίγουροι ότι η φιλική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί. Αλλά έγινε.

Η κιτρινόμαυρη αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Αν και είχαν πωληθεί 40.000 εισιτήρια, στο γήπεδο κατάφεραν να φτάσουν περίπου 15.000 φίλαθλοι κυρίως λόγω της σοβαρής έλλειψης καυσίμων.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing» ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Tα μάτριξ του σταδίου έγραφαν «Ήλθαν οι Έλληνες, δηλαδή οι ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ» ! Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά (σύμβολο ειρήνης) από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου και στο 68’ και ενώ το σκορ ήταν 1-1, οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν στο γήπεδο και αγκάλιασαν τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς της Παρτιζάν με την ΑΕΚ είχε τίτλο «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», ενώ η εφημερίδα «Μπόρμπα» έγραφε: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες».

Ο προπονητής της Παρτιζάν, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, που παρακολούθησε τον αγώνα φορώντας ένα κασκόλ της …ΑΕΚ, είπε: «Είμαστε αδέλφια. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της καριέρας μου, ολόκληρης της ζωής μου».

Σε δηλώσεις του το 2017 θυμάται: «Ρωτούσαμε τους παίκτες της ΑΕΚ ”Είστε σίγουροι γι αυτό που κάνετε; Το ξέρετε πως τα βράδια απαγορεύεται η κυκλοφορία; Είναι πιθανό να υπάρξουν βομβαρδισμοί. Αλλά οι παίκτες της ήταν αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό μας. Ωραίοι άνθρωποι. Παίξαμε ένα μεγάλο ματς, όχι σε διάρκεια, γιατί δε θα ξεχάσουμε την είσοδό των φιλάθλων. Ήταν το ωραιότερο ντου φιλάθλων».

Το enwsi.gr επιχειρεί να ζωντανέψει ξανά μνήμες, εικόνες. Αλλά με τα μάτια της άλλης μεριάς. Όχι των ανθρώπων της αποστολής της ΑΕΚ που ταξίδεψαν στο Βελιγράδι. Αλλά από τις μαρτυρίες των Σέρβων που τους υποδέχθηκαν. Από τον πρόεδρο μέχρι τους παίκτες της Παρτιζάν και από τους δημοσιογράφους μέχρι τους απλούς οπαδούς. Ίσως άλλωστε τον Σέρβων οι μαρτυρίες, οι εικόνες, τα συναισθήματα, όχι μόνο να έχουν μεγαλύτερη αξία, αλλά να είναι και αυτά που καταδεικνύουν το μεγαλειώδες, εκείνου του ταξιδιού της ΑΕΚ.

«Εσείς είστε οι μεγάλοι»

Την ΑΕΚ υποδέχθηκε ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Ιδού τι είχε πει με σπαστά ελληνικά «Εσείς είστε οι μεγάλοι. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Είμαστε ευγνώμονες προς τον φίλο ελληνικό λαό γιά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς τον λαό της Σερβίας, ο οποίος αμύνεται στην εισβολή του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι αυτοί που κάνουν τους βομβαρδισμούς θα βάλουν μυαλό. Θέλουμε με όλη μας την καρδιά να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη που δείχνουν. Ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μου. Η παρουσία σας είναι για μας μεγάλη ελπίδα. Πρέπει επιτέλους ο ηλίθιος πόλεμος να σταματήσει».

«Νιώσαμε ξανά πως ζούσαμε»

Ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, έφερε τον Νέναντ Μπιέκοβιτς να γνωρίσει την ομάδα στην οποία θα έπαιρνε μεταγραφή, εκείνο το μεσημέρι της 7ης Απριλίου του 1999, στο εμπόλεμο Βελιγράδι. Και ήταν γι αυτό εμπειρία ζωής. Διαβάστε τι είχε δηλώσει: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για τους ανθρώπους της Σερβίας. Θυμάμαι πως ήμασταν πολύ χαρούμενοι που θα φιλοξενούσαμε κάποιους ανθρώπους, διότι με όλη αυτή την κατάσταση νιώθαμε πως ήμασταν αποκλεισμένοι και απομακρυσμένοι από τον έξω κόσμο. Περνούσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ήρθε η ΑΕΚ και νιώσαμε πως ξαναζούσαμε. Στο γήπεδο ήταν πολύς κόσμος και όλοι μας, προπονητές, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, νιώθαμε σαν να είμαστε αδέλφια. Αυτές τις ώρες του φιλικού εκείνου, δεν πρόκειται να τις βγάλω ποτέ από την ζωή μου. Λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι, είχαμε δεχθεί και πάλι βομβαρδισμό. Και μετά από τρεις ώρες παίζαμε μπάλα. Πώς να μην θαυμάζεις λοιπόν εκείνους που είχαν ταξιδέψει με την ΑΕΚ μέχρι και το Βελιγράδι για να παίξουν όχι ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αλλά ένα φιλικό ανθρωπιάς και ειρήνης. Από τότε ήξερα πως κάποια μέρα θα έπαιζα σε αυτή την ομάδα. Το ήθελα τόσο πολύ».

«Μας ελευθερώσατε, αλλά το κάνουμε και για εσάς»

Για τους Σέρβους δημοσιογράφους ήταν απίστευτο αυτό που είχε καταφέρει η ΑΕΚ. «Μα καλά, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δεν φοβήθηκαν να έρθουν; Εμείς πιστεύαμε πως έστω και την τελευταία στιγμή θα αναβληθεί ο αγώνας» ήταν η απορία τους. Και όταν πλέον είδαν πως το φιλικό θα γίνει, εκείνο που αποτύπωσαν στα πρωτοσέλιδα τους, εξέφραζε τα συναισθήματα ενός ολόκληρου λάου. «Αδέλφια μας Έλληνες, ήρθατε για να μας ελευθερώσετε. Την επόμενη φορά που θα έρθετε, το Βελιγράδι θα είναι ελεύθερο» έγραφε η εφημερίδα «Sport». Αφήσαμε τελευταία την ατάκα ενός ανθρώπου που δεν ήταν ούτε ο πρόεδρος, ούτε ποδοσφαιριστής της Παρτιζάν, ούτε δημοσιογράφος. Ένας ηλικιωμένος οπαδός της Παρτιζάν ήταν που πλησίασε το πούλμαν λίγο πριν την αναχώρηση. Αλλά κανείς από την αποστολή της ΑΕΚ, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του: «Μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Και πιστέψτε με. Το κάνουμε και για μας, το κάνουμε και για εσάς. Καλό δρόμο και να σας έχει πάντα ο Θεός καλά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X