Τάσαρος Μασούντ

Τάσαρος Μασούντ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι ωραίες οι μεταγραφές. «Οπιο των οπαδών». Τρόπος να ξεφεύγεις και να ονειρεύεσαι. Να τσακώνεσαι, να προσδοκείς, να ελπίζεις. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, που ακόμα και παίκτες από τη Σιέρα Λεόνε γίνονται άμεσα γνωστοί μέσω του διαδικτύου, οι μεταγραφές δεν παύουν να έχουν τη χάρη τους. Και ειδικά ο Μασούντ, πιστεύω θα βγάλει πολλές χάρες.

Μπαίνω στο ψητό για να εξηγήσω και τον περίεργο τίτλο. Από τη μέρα που ξεκίνησε το νταραβέρι για τον Ιρανό, τις αντιδράσεις και τα σχόλια που συνόδευαν την απόκτηση του, μου καρφώθηκε στο μυαλό μια μεταγραφική ιστορία του παρελθόντος. Αναφέρομαι στη μεταγραφή του Τάσου Μητρόπουλου από την ΑΕΚ.

Θυμάμαι ακόμα τα συναισθήματα του τότε: φινάλε του καλοκαιριού του 1992, σε μια χρονιά που δεν έγιναν μεγάλες κινήσεις. Την ώρα που η ΑΕΚ είχε χάσει Σαββίδη και Μπατίστα, έφερνε στη Φιλαδέλφεια Σλίσκοβιτς, Αγορογιάννη, Παπαδόπουλο, Ατματσίδη. Και την τελευταία μέρα των μεταγραφών, Μητρόπουλο.

Ποιον; Τη «σημαία» του Ολυμπιακού. Έναν τύπο που είχε πρωταγωνιστήσει σε όλες τις κόντρες που είχαμε με την ομάδα του. Τι να θυμηθεί κανείς. Τα χρόνια του Νταϊφά όταν είχαν απίστευτη ασυλία από τη διαιτησία; Τον Κοσκωτά που σάρωσε και δωροδόκησε τα πάντα και τους έκανε μάγκες; Τον ρουμπίνια που ήθελε το πρωτάθλημα και έγινε το ματς ροκ της 7ης Μαϊου;

Ο Μητρόπουλος δεν προκαλούσε ενθουσιασμό. Αλλά εκείνοι που αποφάσισαν να του δώσουν την ευκαιρία και να τον κάνουν πρωταθλητή με την ΑΕΚ ήξεραν καλά τι μπορεί να δώσει ο Μητρόπουλος. Τσαμπουκά, νεύρο, πάθος, δυναμισμό. Και τα έδωσε με το παραπάνω.

Ο Μητρόπουλος μπήκε σε μια κλασάτη ομάδα, με μεγάλους παίκτες και προσέφερε όσα στοιχεία έλειπαν εκείνη την εποχή. Μπορεί να μην τον αγάπησε κανείς. Μπορεί κάποιοι να μην πανηγύριζαν καν τα γκολ του (οι Ολυμπιακοί πάντως τον έβριζαν με χυδαίο τρόπο και σχετικό πανό στο ματς που διακόπηκε επειδή έπεσαν τα φώτα και τους είχε ισοφαρίσει). Τη δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω όμως.

Ολος αυτός ο πρόλογος ήταν απαραίτητος για τους νεότερους, που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν ή θυμόνται τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Αυτά είναι ιστορία που δεν ξεγράφει και καλό είναι να τη θυμόμαστε. Και να δούμε την ιστορία που θα γράψει τώρα στην ΑΕΚ ο Μασούντ.

Προφανώς, ο Μασούντ δεν ξεκινά από την αρνητική αφετηρία του Μητρόπουλου. Δεν θεωρείται καν τόσο ξεζουμισμένος, όπως αντιμετωπιζόταν ο Μητρόπουλος εκείνη την εποχή. Ως τελειωμένο τον είχαν διώξει και η ΑΕΚ τον ανέστησε. Με την ΑΕΚ ο Μητρόπουλος έφτασε να παίξει στο Μουντιάλ της Αμερικής. Ακόμα ένα κοινό σημείο με τον Μασούντ, που θέλει να παίξει στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Δεν αμφιβάλω για τα τεχνικά χαρίσματα του Ιρανού. Πόσα μπορεί να κάνει με την μπάλα, τις κάθετες που θα δώσει στην ΑΕΚ, την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Ωστόσο, αυτό που θεωρώ ως μεγαλύτερο προσόν του, είναι την προσωπικότητα. Τον τσαμπουκά, τη νοοτροπία νικητή.

Μου έλεγαν κουβέντες από τις πρώτες ώρες του Μασούντ στα γραφεία. Όταν γινόταν μια κουβέντα για το πρωτάθλημα και τη διεκδίκηση του, ο Μασούντ παρενέβη και δεν άφησε κανένα περιθώριο. « Δεν τους βλέπω. Εγώ θα το πάρω μόνος μου, μην ασχολείστε»!

Λόγια γεμάτα αυτοπεποίθηση. Πίστη στις δυνατότητες του. Προσωπικότητα μεγάλη. Είναι παίκτης που έρχεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την ΑΕΚ. Να δώσει πράγματα που δεν υπήρχαν. Μου έλεγαν πως είναι απίστευτος χαρακτήρας. Τους τρέλανε με τη σεμνότητα, τον επαγγελματισμό, την ευγένεια.

Εμαθα και άλλα πράγματα από το Μαρούσι. Για τον χαρακτήρα του, που μεγάλη κουβέντα υπήρχε για το πόσο ιδιόρρυθμος είναι. Μου έλεγαν για διαμάντι. Για μάγκα που ξέρει τι θέλει και πως θα το πάρει. Δεν θεωρώ διόλου τυχαίο, πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει για έξι μήνες. Κυρίως, επειδή πιστεύει στον εαυτό του και όσα μπορεί να πετύχει.

Σας θυμίζω πως τα ίδια – και χειρότερα – έλεγαν και για τον Λιβάγια. Κακό παιδί, όπου πάει τα κάνει μαντάρα, δεν προσαρμόζεται εύκολα, είναι όλο μανούρα μέσα στο γήπεδο. Σε κάποια άλλη ομάδα ίσως. Στο (υγιές) περιβάλλον της ΑΕΚ, όχι. Ο Λιβάγια φτιάχτηκε και κάνει παπάδες.

Κλείνω με μια τελευταία σημείωση. Η ΑΕΚ ξεκίνησε τις μεταγραφές, όταν οι άλλοι ακόμα ψάχνουν στόχους. Η ΑΕΚ έκλεισε μια βασική εκκρεμότητα που είχε τεθεί από διοίκηση και προπονητή, πριν καν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος. Η ΑΕΚ θα έχει νέο πρόσωπο με την επιστροφή στις προπονήσεις, όταν οι άλλοι αναρωτιόνται πόσους και ποιους θα διώξουν. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία στον ανταγωνισμό για το πρωτάθλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X