Χιμένεθ: «Τα μπάτζετ μετράνε –Τι έγινε με Ανέστη και Τρίστασον»

Χιμένεθ: «Τα μπάτζετ μετράνε –Τι έγινε με Ανέστη και Τρίστασον»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ανοιχτός να μιλήσει για όλους και για όλα. Δίχως να κρύψει ή να στρογγυλοποιήσει το οτιδήποτε. Ακόμη και για τις δικές του ευθύνες. Και το έκανε μάλιστα αμέσως μετά την γκέλα με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ. Ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε στην εφημερίδα «LiveSport» για τα… πάντα.

Για τους στόχους της ΑΕΚ, τον Μελισσανίδη, την Ευρώπη που… φόρτωσε την ομάδα, τις μεταγραφές, τα μπάτζετ που… μετράνε, τι έγινε με τον Ανέστη, με τον Τρίστασον και τον Πατίτο και γιατί η ΑΕΚ πρέπει να δώσει την μάχη για τον τίτλο παρά τις απουσίες.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Μανόλο Χιμένεθ στην «LiveSport»:

– Έχεις κλείσει έντεκα μήνες στον πάγκο της ΑΕΚ. Η τεράστια διαφορά σε σχέση με την πρώτη σου θητεία είναι ότι τότε ήσουν πολύ πιο εκδηλωτικός με τον κόσμο, τον έβαζες στο παιχνίδι. Πόσο διαφορετική είναι εκείνη η θητεία από την τωρινή;

«Η σχέση με τον κόσμο παραμένει πάντα ίδια. Είναι μία σχέση σεβασμού και ευγνωμοσύνης. Είναι άνθρωποι που πληρώνουν για να έρθουν να μας δουν. Οπότε διατηρείται αυτή η σχέση αλληλοσεβασμού πάντα. Εγώ είμαι ένα παθιασμένο άτομο, πάντα δείχνω αυτό που αισθάνομαι, με τα υπέρ και τα κατά, δεν κρύβω τίποτα και δεν έχω δύο πρόσωπα. Και πάντα σε όσες ομάδες έχω δουλέψει είχα πάντα μεγάλη σχέση με τους φιλάθλους, η οποία βασίζεται πάντα στον σεβασμό».

– Η σχέση σου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη;

«Είναι πολύ κοντινή και σοβαρή σχέση. Με μεγάλο σεβασμό, αμοιβαίο. Είναι γενναίος άνθρωπος που επενδύει τα χρήματα του στην ΑΕΚ. Πρέπει να ακούμε ότι λέει, γιατί είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι στην υπηρεσία πολλών ανθρώπων που αγαπάνε την ΑΕΚ. Το να πολεμάει για να κάνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, είναι μια τεράστια προσπάθεια που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Αν η ΑΕΚ πάρει ένα πρωτάθλημα παίζοντας στο ΟΑΚΑ, θα είναι πολύ σημαντικό. Δεν πιστεύω ότι θα έπαιρνε κάποια ομάδα το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ… Φανταστείτε τον ΠΑΟΚ να μην παίζει στην Τούμπα, τον Ολυμπιακό να μην παίζει στο Γ. Καραΐσκάκης.. Αυτό που κάνει η ΑΕΚ είναι πραγματικό καταπληκτικό. Και η προσπάθεια του κόσμου να μεταφέρει την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ προς τους παίκτες σε ένα ψυχρό γήπεδο, είναι σημαντικό αυτό που καταφέρνουν. Ο κόσμος και οι παίκτες αξίζουν τα πάντα».

– Η ΑΕΚ είναι και στις 3 διοργανώσεις, έχει κάνει βήματα προόδου. Τι χρειάζεται για να συνεχίσει;

«Ηταν δυνατό χτύπημα αυτό που έγινε με τους τραυματισμούς. Από τον Τσιγκρίνσκι που χτύπησε στο χέρι και τους υπόλοιπους που ακολούθησαν. Αν ήμασταν κομπλέ θα είχαμε 4-5 βαθμούς παραπάνω σίγουρα. Πραγματικά είμαστε στα όρια μας. Χρειαζόμαστε διακοπές. Είναι 14 παίκτες που παίζουν συνεχώς, με τη βοήθεια νεαρών παικτών που θα είναι το μέλλον της. Δεν είναι όμως έτοιμοι να υπερασπιστούν την πρώτη θέση ή ένα ευρωπαϊκό ματς. Αυτό το είδα στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Αν δεν βγαίνουμε με τους καλύτερους μας, τότε υποφέρουμε. Πραγματικά όμως στην ομάδα, κάποιοι είναι… τιμωρημένοι γιατί δεν τους βοηθούν κάποιοι συμπαίκτες τους. Για αυτό έχουν γίνει αλλαγές και παίζουμε πότε με 3 αμυντικούς, πότε με 4… Πρέπει να σκέφτομαι συνεχώς λόγω συνθηκών αλλαγές και τρικ για να προστατεύω την ομάδα».

– Κατάφερες να ξεπεράσεις τους 100 αγώνες ως προπονητής της ΑΕΚ και μπήκες σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ στο οποίο βρίσκονται προπονητές όπως οι Μπάγεβιτς, Στάνκοβιτς, Σάντος και Φάντροκ. Τι σημαίνει για σένα να βρίσκεσαι σε αυτό το σημαντικό βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου;

«Είμαι πολύ υπερήφανος που ανήκω σε μια ομάδα με τόσα συναισθήματα όπως είναι η ΑΕΚ. Τεράστια ευγνωμοσύνη οφείλω στην ΑΕΚ. Εχει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου. Δουλεύουμε καθημερινά, προσπαθώ να προσφέρω στην ομάδα, μπορεί να έχω μπει σε αυτό το μεγάλο, ιδιαίτερο κομμάτι στην ιστορία της ΑΕΚ που λέτε εσείς, αλλά και η ΑΕΚ είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου».

– Πολλές φορές στο παρελθόν η ΑΕΚ έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό. Πάντα κάτι της έλειπε, όπως στο παιχνίδι του Σαββάτου. Λείπει κάτι από την ΑΕΚ, κάποιος ηγετικός χαρακτήρας που θα δώσει το κάτι παραπάνω;

«Δεν έλειπε το Σάββατο αυτό, απλά ήταν μπάλα. Το ίδιο έγινε και στη Ρόμα και στη Σεβίλλη. Πολλές φορές οι μεγάλες ομάδες δεν κερδίζουν τα παιχνίδια που θα άξιζαν να κερδίζουν. Μια ομάδα που δεν έκανε ένα σουτ πήρε ένα βαθμό, οπότε δεν χρειάζεται να μπερδεύουμε τον κόσμο. Αυτό που λείπει στην ομάδα είναι οι ηγετικές μορφές που είναι τραυματίες. Επίσης όταν μπαίνουν κάποιοι ποδοσφαιριστές για να ξεκουράσουν κάποιους άλλους, τότε υπάρχει μια διαφορά. Αλλά αυτό δεν υπάρχει μόνο στην ΑΕΚ, συμβαίνει στις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Για αυτά τα παιχνίδια ο Μάνταλος, ο Γιόχανσον και ο Σιμόες είναι αναντικατάστατοι. Αλλά εμείς, μη έχοντας αυτούς τους ποδοσφαιριστές, ψάχνουμε λύσεις. Έχουμε καλή απόδοση και είμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Είμαστε η μοναδική ομάδα της Ελλάδας που συνεχίζουμε στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός μας πέρασε λόγω ενός ατυχήματος θα λέγαμε, σε ένα παιχνίδι που είχαμε 20 ευκαιρίες για να σκοράρουμε».

– Η ΑΕΚ δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε υψηλό επίπεδο την τελευταία 10ετία, αυτό μπορεί να την επηρεάσει στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος;

«Μπορεί επειδή υπάρχουν αρκετοί παίκτες που δεν έχουν αυτή την εμπειρία. Οπως είπα και πριν έχουμε κάποιους ποδοσφαιριστές σημαντικούς που είναι τραυματίες. Και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν ομάδες που λόγω μπάτζετ έχουν βάλει στοίχημα να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Εμείς δίνουμε τη μάχη μας κόντρα σε αυτές τις ομάδες. Έχουμε εμφανιστεί ως δυνατοί αντίπαλοι απέναντι σε αυτές τις ομάδες στον πρώτο γύρο και εμείς επιπλέον είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε πάει εξαιρετικά στις υποχρεώσεις μας στην Ευρώπη».

– Επιστρέφοντας στην Ανδαλουσία για τις γιορτές, σου αφήνει καλή γεύση η δουλειά που έχει γίνει το πρώτο εξάμηνο;

«Πολύ, πάρα πολύ».

– Καλύτερα από ό,τι περίμενες;

«Οχι γιατί είμαι φιλόδοξος και δεν συμβιβάζομαι ποτέ! Μετά το τελευταίο παιχνίδι ήμουν θυμωμένος με το αποτέλεσμα, αλλά δεν είμαστε ρομπότ. Ηταν και είναι κρίμα που ο Απόλλων έφυγε με ένα βαθμό προσπαθώντας να μην παίξει καθόλου. Θέλω να αποδώσετε ακριβώς αυτό που θέλω να πω, εγώ σέβομαι κάθε είδους τακτική και αμυντικά η δουλειά που έκανε ο Απόλλων ήταν πάρα πολύ καλή. Ηταν μόνο η ατυχία να μην μπορέσουμε να βάλουμε ένα γκολ σε 20 ευκαιρίες, με 65% κατοχή. Ο Τσιντώτας με τα χέρια δεν ακούμπησε ούτε μια φορά την μπάλα. Κερδίσαμε 13 κόρνερ… Αυτό που με πειράζει είναι ο λίγος διαθέσιμος χρόνος που είχαμε για να μπορέσουμε να παίξουμε. Στο Σαν Σίρο όταν πήγαμε εμείς παίξαμε ένα πολύ αμυντικό παιχνίδι, η Μίλαν είχε 3 ευκαιρίες περισσότερες από εμάς, ο τερματοφύλακας μας έκανε τρεις καταπληκτικές επεμβάσεις. Ήμασταν πολύ αμυντικοί. Αλλά ο διαιτητής στο 10′ είχε προειδοποιήσει 3 ποδοσφαιριστές, μέσα σε αυτούς και ο τερματοφύλακας, ότι αν γίνονταν καθυστερήσεις θα υπήρχε αποβολή. Αυτό είναι το παράπονό μου. Αυτό επιτρέπεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να χάνει χρόνο ο αντίπαλος. Πέρυσι με τον Ολυμπιακό έδειξαν δύο κίτρινες στον Ανέστη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Γιατί δεν το κάνουν αυτό σε όλα τα παιχνίδια; Για παράδειγμα ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπορεί να έχει παρόμοια προβλήματα όταν η ομάδα παίζει έξω, γιατί οι διαιτητές δεν επιτρέπουν τέτοιο είδος παιχνιδιού. Δεν θέλω να πω κάτι κακό για διαιτητές, το θέμα είναι να παίζεις καθαρό ποδόσφαιρο. Εχω ενέργεια στον χώρο μου, μία φορά έκανα λάθος και το πλήρωσα. Θυμώνω για τα προβλήματα όμως αυτά. Ο κόσμος πληρώνει και θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο».

– Το καλοκαίρι στην προετοιμασία δούλεψες περισσότερο στο 4-4-1-1, τώρα έχεις αναγκαστεί να το γυρίσεις σε 3-5-2. Με τις προσθήκες που θα γίνουν θα επιστρέψεις σε αυτό που δούλεψες το καλοκαίρι ή θα συνεχίσεις το σύστημα που βλέπουμε τώρα;

«Οταν ήρθα στην ΑΕΚ προσαρμόστηκα στους παίκτες που βρήκα. Δεν είμαι υπέρ να λες ότι το σύστημα μου είναι αυτό και αυτό θα παίζουμε. Σε κάθε ομάδα είναι διαφορετικό το ρόστερ. Αν είχα την ευκαιρία να επιλέξω από όλους τους παίκτες του κόσμου θα έπαιζα πάντα 4-4-2, αλλά επειδή προσαρμόζομαι με τους παίκτες που έφυγαν και ήρθαν, έπρεπε να αλλάξω το σύστημα. Αυτό σημαίνει ταπεινότητα. Ένας να προσαρμόζεται για 25 παίκτες και όχι 25 παίκτες να προσαρμόζονται στο σύστημα του ενός. Ο Μουρίνιο ή ο Γκουαρντιόλα ίσως είναι οι μόνοι που μπορούν να επιλέξουν τους παίκτες που θέλουν. Όχι μόνο επειδή είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, αλλά απαιτούν αυτό που θέλουν. Αυτό κοστίζει πάρα πολλά χρήματα.

– Αφού μίλησες για το σύστημα, η επιθετική γραμμή της ΑΕΚ υπάρχει σε άλλη ομάδα;

«Για μένα είναι οι καλύτεροι. Και οι επιθετικοί και οι αμυντικοί. Γιατί προσπαθούν πάντα να δώσουν παραπάνω από ότι έχουν. Δεν θέλω ποδοσφαιριστή που να είναι στο 7 και να μην επιδιώκει να πάει στο 8. Θέλω να δίνουν περισσότερο από το 100%. Είναι παίκτες που προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα προσόντα τους και να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Η ΑΕΚ πρέπει πάντα να κερδίζει, είναι δύσκολη για να αμυνθεί. Σε άλλη ομάδα επιτρέπεται η ήττα, στην ΑΕΚ είναι… δράμα. Όπως σε κάθε μεγάλη ομάδα».

– Το μεγαλύτερο λάθος σου;

«Λάθη κάνω καθημερινά. Γιατί παίρνω αποφάσεις. Κάποιοι δεν συμφωνούν. Η δουλειά μου και τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι κάποιες φορές έχω πετύχει. Αν μιλήσω προσωπικά, τα δίνω όλα για την ομάδα που δουλεύω. Δεν αφήνω κάτι στην τύχη. Τα λάθη μου έρχονται από λήψη αποφάσεων. Επειδή αποφασίζω και όχι επειδή άφησα κάτι… Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όταν δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα, οι καλύτεροι είναι αυτοί που δεν παίζουν. Παράδειγμα όταν παίζω με 4 επιθετικούς, με ρωτάνε για ένα 5ο. Μου φαίνεται απίστευτο. Εκεί χάνω λίγο τον έλεγχο… Η ισορροπία στην 11αδα χάνεται μετά από ένα κακό αποτέλεσμα από τα σχόλια».

– Η ΑΕΚ θα πάει στο Καραΐσκάκη και στην Τούμπα στον β’ γύρο. Είναι μειονέκτημα στην μάχη του τίτλου;

«Προφανώς όσο περνούν τα ματς, οι βαθμοί έχουν μεγάλη σημασία. Είναι ξεκάθαρο ότι να παίζεις εκτός για τον τίτλο, είναι πιο περίπλοκο από ότι εντός έδρας. Το μόνο που ζητάω είναι να κρατήσουμε το επίπεδο μας και να φτάσουμε ζωντανοί στην μάχη του τίτλου όταν πάμε σε αυτά τα ματς. Σε ένα πρωτάθλημα μπορεί να έχεις πλεονέκτημα ή μειονέκτημα από τα λάθη των άλλων ή τα δικά σου. Μακάρι να μην κάνουμε λάθη και να είμαστε ανταγωνιστικοί μέχρι τέλους».

– Τα 10 ευρωπαϊκά ματς από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα βοήθησαν ή φόρτωσαν την ομάδα;

«Πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική ερώτηση. Για την ΑΕΚ έκανε καλό, μεγάλωσε την ομάδα. Στην Σεβίλλη γνώριζαν και από μένα την ΑΕΚ, τώρα πλέον την ξέρει όλος ο κόσμος . Είναι στα μεγαλύτερα κανάλια του κόσμου. Μετά την Γ’ εθνική, ήταν πολύ καλό γιατί έδειξε ότι η ΑΕΚ αναστήθηκε και μεγάλωσε. Αγωνιστικά φόρτωσε πολύ την ομάδα. Με τον Αστέρα Τρίπολης, με τον Ατρόμητο και στα Ιωάννινα ήμασταν… πεθαμένοι. Πολύ κουρασμένοι. Όταν πάνε τα πράγματα καλά, είναι ευχαρίστηση. Αν πάμε καλά και με την Ντιναμό Κιέβου, θα είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα. Φυσικά θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε και για του χρόνου, να γίνουμε καλύτερη ομάδα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Μίλησα με έναν Ισπανό παίκτη που παίζει στην Ισπανία και είπε ότι θα άφηνε την πατρίδα του μόνο για πολλά χρήματα. Μετά τα δύο ματς με την Μίλαν, κάποιοι το έχουν… μετανιώσει. Είναι σημαντικό αυτό για το μέλλον. Για να φέρνεις καλύτερους παίκτες κάθε φορά».

– Για τις μεταγραφές του Γενάρη θα μετρήσει αυτό;

«Νομίζω ότι είναι ελκυστικό ότι η ΑΕΚ είναι στην Ευρώπη και πάει καλά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δύσκολα θα έρθει στην Ελλάδα παίκτης από το ισπανικό, το αγγλικό ή το ιταλικό πρωτάθλημα. Είναι πολλοί που δεν θέλουν. Πρέπει να πληρωθούν περισσότερα χρήματα από όσα παίρνουν για να το σκεφτούν. Και το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι αν είναι δύσκολο το καλοκαίρι, τον Γενάρη είναι ακόμη πιο δύσκολο. Όποιος παίζει, δεν σκέφτεται να φύγει. Επίσης οι ομάδες δεν αφήνουν τους παίκτες τους όταν έχουν στόχους. Άρα οι καλύτεροι τους δεν φεύγουν. Πρέπει να βρεθεί παίκτης που να προέρχεται από τραυματισμό, να μην έχει καλή σχέση με τον προπονητή του, ή για λόγους προσωπικούς να θέλει να φύγει. Στην Ρεάλ σίγουρα δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, γιατί θα πληρώσει πολλά λεφτά».

– Η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από όλες τις δύσκολες στιγμές φέτος. Μετά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης τα κατάφερε. Μπορείς να στείλεις τώρα μήνυμα τίτλου στον κόσμο;

«Αυτό που πρέπει να περάσουμε είναι ότι δεν πουλάμε… αέρα. Η ΑΕΚ έτσι όπως είμαστε τώρα, πρέπει να δώσει την μάχη της και να έχει τη διάθεση να τα διεκδικήσει όλα. Υπάρχουν και άλλοι που διεκδικούν τους τίτλους. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε την μάχη μας. Τα μπάτζετ μετράνε στο ποδόσφαιρο. Εμείς είμαστε μία ομάδα με ιστορία και καρδιά. Δίνουμε μάχη σε κάθε ματς. Οποιοδήποτε ματς μπορεί να κερδίσεις με τη καρδιά σου. Τριάντα ματς μπορείς να τα κερδίσεις με ποιότητα και καρδιά. Όταν λείπουν συγκεκριμένοι παίκτες, δεν είμαστε η ίδια ομάδα. Και όταν έχεις παίξει 3 ματς σε 8 ημέρες, είναι προφανές ότι οι παίκτες που έπαιξαν και στα τρία δεν είναι στο 100%. Αυτό που έχουμε καταφέρει έγινε γιατί έπαιζαν οι παίκτες στο 100%. Αν παίζουμε πάντα στο 100%, είμαστε οι καλύτεροι. Αν παίξουμε στο…95% δεν είμαστε».

– Μεταγραφικά τι περιμένεις από τον… Άγιο Βασίλη;

«Ξέρω καλά ότι η διοίκηση δουλεύει πάρα πολύ. Εχουν φύγει παίκτες που δεν είχαν το μυαλό τους στην ΑΕΚ. Το ρόστερ μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Ήταν παίκτες που στην ουσία δεν συμμετείχαν. Κάναμε αυτή την κίνηση για να φέρουμε άλλους. Δουλεύουν πάρα πολύ και όλα ελπίζω να έχουν καλή κατάληξη».

– Προφανώς αναφέρεσαι στην περίπτωση του Πάτο Ροντρίγκες. Μπορείς όμως να μας εξηγήσεις τι έγινε με τον Τρίστασον;

«Δεν έχω πρόβλημα να εξηγήσω. Είναι και οι δύο καλά παιδιά, μιλήσαμε ξεκάθαρα από την πρώτη ημέρα. Ποτέ δεν κοροϊδέψαμε. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι ο Πατίτο ήταν βασικός για μένα, αλλά από τον περασμένο Μάρτιο ήταν μία ημέρα στην ΑΕΚ και μία έξω από την ΑΕΚ. Μου είχε πει ο ίδιος ότι δεν ήταν στο 100% γιατί δεν ήξερε ποιο θα είναι το μέλλον του. Αυτό από τον Μάρτιο συνέβη 3 φορές. Μία πέρσι, μία στην προετοιμασία και η τελευταία τώρα. Εμείς χρειαζόμαστε τους παίκτες στο 100%. Εχω να πω ότι ως άτομα είναι καλό παιδί και καλός ποδοσφαιριστής. Πέρασαν όμως πολλοί μήνες που δεν ξεκαθάρισε τι ήθελε να κάνει, δεν ήξερε… Η τιμιότητα του ήταν ότι ήρθε και μου το είπε, δεν κορόιδεψε.

Ο Τρίστασον είναι ένα καλό εξτρέμ. Για να παίξει με μπακ που είναι καλός στην άμυνα και καλός στην επίθεση. Παράδειγμα, ο Ντίντακ αποφάσισε να φύγει και η ΑΕΚ έκανε ότι ήταν δυνατόν για να μείνει. Αν είχε μείνει, θα μπορούσαν να παίξουν και ο Πατίτο και ο Τρίστασον και να συνεργαστούν πολύ καλά. Δεν είχαμε εξτρέμ, για αυτό παίξαμε με επιθετικούς ή φουλ μπακ εξτρέμ. Και νομίζω Γκάλο και Λόπες κάνουν καταπληκτική δουλειά σε αυτή την θέση. Ο Ντίντακ θα μπορούσε να δώσει αυτό που δίνει ο Μπακάκης. Άμυνα και επίθεση. Νομίζω ότι για αυτούς που καταλαβαίνουν ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ είναι ικανή να ξαναφτιαχτεί από μέσα, όποιος και να λείπει».

– Εκτός του Μάνταλου;

«Οχι… Ολοι είναι πολύ σημαντικοί, κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Παράδειγμα, έχουμε τον καλύτερο φροντιστή στον κόσμο (σ. σ. Εννοεί τον Νίκο Κορομηλά γνωστό και ως «Μήτσι»). Είναι επίσης πολύ σημαντικό. Όλοι βοηθούν».

– Εχεις μιλήσεις με πολύ καλά λόγια για 3 Ελληνες, κάτι που δεν συνηθίζεις. Τον Μάνταλο, τον Μπακάκη και τον Λαμπρόπουλο. Που οφείλεται αυτό;

«Μου αρέσουν πολύ οι Ελληνες ποδοσφαιριστές. Αν υπήρχε υπομονή και χρόνος, θα μπορούσαμε να βγάλουμε πολλούς. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ. Εχουν μείνει λίγο πίσω στην νοοτροπία και στον επαγγελματισμό. Ανεξάρτητα από την ποιότητα, οι Ελληνες παίκτες έχουν κάτι που δεν το έχουν σε πολλές χώρες. Η καρδιά και το πόσο γενναίοι είναι. Αν έχουμε και ποιότητα με καλή τακτική, τότε θα είμαστε ανίκητοι. Αυτό έχει να κάνει με τις Ακαδημίες, με τις βάσεις, για να μαθαίνουν οι μικροί κάθε μέρα. Αλλά όχι μόνο να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα project μέσα από τα φυλλάδια, ή μέσω δημοσιογράφων. Αλλά από την καθημερινή δουλειά στο γήπεδο για πολλές ώρες».

– Πόσο δύσκολο ήταν να χειριστείς την υπόθεση του Ανέστη;

«Ηταν πάρα πολύ δύσκολο… Ολος ο κόσμος έχει δίκιο. Ο Ανέστης έχει τους δικούς του λόγους και η διοίκηση πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Μπορεί να έγιναν λάθη στο παρελθόν ή να μην υπήρχε καλή συνεννόηση, αλλά το να φτάσουμε σε μια συμφωνία τώρα θα ήταν σημαντικό για την ΑΕΚ και τον Ανέστη. Αν όμως ένα από τα δύο μέρη δεν έχει διάθεση για συμφωνία, τότε είναι αδύνατο. Εμένα δεν μου είπε κανείς να μην παίξει ο Ανέστης. Γιατί θα έφευγα. Μου εξήγησαν το πως έχει η κατάσταση. Το να παίζεις στην ΑΕΚ είναι μία βιτρίνα για να σε βλέπουν όλες οι ομάδες στην Ευρώπη. Και είναι σαν να φοράς ένα ένδυμα στην βιτρίνα και να το δει κάποιος και να έρθει να το πάρει δίχως να πληρώσει. Πρέπει να καταλάβουμε και τον Ανέστη και την ΑΕΚ. Η δύσκολη κατάσταση είναι για μένα…»

– Ο αριστερός μπακ Χιμένεθ θα χωρούσε στη φετινή ΑΕΚ;

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα έπαιζα, γιατί παίζει ο Μπακάκης λόγω ανάγκης. Η αλήθεια είναι ότι ο Λόπες είναι ένα καλό αριστερό μπακ. Αμυντικά βελτιώνεται πολύ, αλλά δίνει πολλά περισσότερα στην επίθεση. Μη έχοντας εξτρέμ όμως, πρέπει να επινοήσουμε κάποια πράγματα. Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί πολύ και έχει βελτιωθεί. Δεν είμαι από τους γέρους που λένε ότι ήμασταν καλύτεροι στο παρελθόν. Είναι ψέμα. Κάθε φορά το ποδόσφαιρο είναι πιο δύσκολο, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα, λιγότεροι χώροι και οι παίκτες είναι πιο έτοιμοι. Ισως εγώ ήμουν αριστερό μπακ, αμυντικά όπως ο Μπακάκης και επιθετικά όπως ο Λόπες. Μπορούμε να πούμε ένα πλήρες μπακ, αλλά μιλάμε για το παρελθόν. Πολύ καιρό πριν, δεν ξέρω τώρα αν έπαιζα».

– Κόουτς σήμερα έχει ντέρμπι στην Ισπανία. Ρονάλντο ή Μέσι;

«Νομίζω ότι θα έπαιρνα και τους… δύο»!

– Δε σου δίνουμε όμως αυτό το δικαίωμα, πρέπει να επιλέξεις έναν!

«Ο Μέσι είναι καλύτερος αυτή την περίοδο. Στην ΑΕΚ όμως θα έπαιρνα χωρίς δεύτερη σκέψη τον Κριστιάνο. Κάθε ευκαιρία μπορεί να την κάνει γκολ! Αυτό μας έχει λείψει σε κάποια ματς φέτος…»!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X