«Η ΑΕΚ είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους» (VIDEO)

«Η ΑΕΚ είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους» (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ από πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε μια νέα σελίδα στις Ακαδημίες της με την έλευση του επενδυτή Γρηγόρη Σαράντη, ο οποίος με το μεράκι του και την αγάπη του αποφάσισε να στηρίξει τις Υποδομές. Στο πλάι του ο Ακης Ζήκος και ο Γιάννης Σαμαράς, οι οποίοι πήραν πάνω τους τον σχεδιασμό και το αγωνιστικό κομμάτι.

Και σήμερα παρουσίασαν το νέο πλάνο και όσα έχουν ως στόχους μέσω των Υποδομών.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

Ακης Ζήκος:

«Να κάνουμε μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια. Που ήμασταν, που είμαστε και που θέλουμε να είμαστε. Πριν το 2013 οι Ακαδημίες δεν είχαν έδρα. Ούτε φυσική για τα ματς, ούτε για προπονήσεις κάθε μέρα. Ηταν σε Βαρνάβα, Δροσιά, Καπανδρίτι. Με ανθρώπους όμως που είχαν μεράκι για να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Το 2013 είχαμε ένα γήπεδο στα Σπάτα, 3 αποδυτήρια και εγκαταστάσεις για να κάνουμε μια αρχή. Για να αρχίσει η λειτουργία. Είχαμε 3 τμήματα εκτός Σπάτων, για να καλύψουμε ανάγκες μας. Το 2017 από τον Ιούνιο άρχισε μια νέα προσπάθεια. Εχουμε πλέον 4 αποδυτήρια, γραφεία, αίθουσα διδασκαλίας, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο. Εχουμε όλες τις εγκαταστάσεις για να λειτουργούμε στον φυσικό μας χώρο. Δεν έχουμε σταματήσει εδώ όμως. Σύντομα θα έχουμε τελειώσει τα γραφειοκρατικά και από τον Ιούνιο του 2018 θα έχουμε δύο ακόμη γήπεδα. Ένα με συνθετικό και ένα με ένα φυσικό χλοοτάπητα, να έχουμε βάση εδώ για τα παιχνίδια μας. Και οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να είναι άριστες οι συνθήκες, θα το κάνουμε. Μέχρι σήμερα είχαμε κάνει 2 συνεργασίες. Είχαμε αρχίσει το δίκτυο, με 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε το κάνουμε και να το μεγαλώσουμε. Και η συνεργασία μας με το σχολείο, το Ζηρίδη για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση παιδιών. Το πρόγραμμα 2-6 ετών είναι το επόμενο βήμα, η σωστή εκπαίδευση. Για αγόρια και κορίτσια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και γυναικεία ομάδα σύντομα.

Φέτος είμαστε κοντά σε σε συμμετοχή σε δύο μεγάλα τουρνουά, για εμπειρίες πολύ σημαντικές για τα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι ο δρόμος που πρέπει να πορευτούμε.

Δυστυχώς 1-2-3 παιδιά από τα 200 θα καταφέρουν αυτό που θέλουν, να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο. Αυτά που δεν θα καταφέρουν να παίξουν, να έχουν εφόδια και αρχές. Να δημιουργήσουμε οπαδούς, φιλάθλους και να ξέρουν ποδόσφαιρο και να κρίνουν σωστά από την εξέδρα.

Εμείς έχουμε το μοτό «κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική Ακαδημία», όπως είναι και το «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ», όπως μεγάλη ομάδα της Ευρώπης έχει «το κάτι παραπάνω από μία ομάδα».

Φέτος που τελειώσαν 3 παιδιά το Λύκειο, πέρασαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να δώσουμε εφόδια. Να προοδεύσουν σε ότι επιλέξουν να κάνουν.

Θέλουμε και την πολύτιμη συνεργασία των ΜΜΕ. Οποιος κρίνει επιφανειακά τα αποτελέσματα, έχασε το δάσος και βλέπει το δέντρο. Θέλουμε ανθρώπους να μιλάνε την ίδια γλώσσα με εμάς. Θέλουμε να πετύχουμε ένα υγιές περιβάλλον, με ευτυχισμένα παιδιά που θα είναι εδώ. Εχουμε πλέον και αθλητική παιδοψυχολόγο, εκπαίδευση παιδιών και γονέων. Αυτό που ζητάμε είναι να είμαστε στον ίδιο δρόμο. Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο μια πρωτοποριακή συνεργασία με χρηματοδότηση από τον κύριο Σαράντη. Οποιος εκπαιδεύουμε θα είναι για την πρώτη ομάδα, κανένα όφελος οικονομικό όφελος της προσπάθειας»

Γιάννης Σαμαράς

«Χαίρομαι για τα παιδιά που είναι σε αυτό το προτζεκτ. Είμαστε οι τελευταίοι εμείς εδώ. Η ΑΕΚ γίνεται οδηγός και χαίρομαι. Είναι πιεσμένοι όλοι, παιδιά και γονείς. Θέλουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά με χαμόγελο να μπαίνουν και να βγαίνουν. Να τα υποστηρίξουμε αθλητικά, εκπαιδευτικά, σαν παιδιά.

Χαίρομαι και που πρέπει να δούμε επιτέλους σοβαρά για τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα. Δεν είναι το πρώτο θέμα τα παιδιά εδώ, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με νέους ανθρώπους. Χαίρομαι που είμαι σε τέτοιο πρόγραμμα. Γενικά υπάρχουν πολλά πράγματα πάνω στην εκπαίδευση. Η πρώτη αποστολή, ο στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με τον άνθρωπο. Κάτι που βλέπουμε σπανίως. Αυτό που πρεσβεύω και εγώ. Πρώτα ο άνθρωπος.

Μιλάμε για ανάπτυξη, δηλαδή αρχίζω από τα 5 μέχρι τα 20 χρόνια. Θέλει υπομονή, ανοχή, αφοσίωση. Πολύ ωραίο πρόγραμμα έχει κάνει η ΑΕΚ και είναι μόνο η αρχή».

-Κύριε Ζήκο αφήσατε κάτι στην μέση φεύγοντας στην πρώτη θητεία;

Α.Ζ: «Επέστρεψα γιατί στις Υποδομές – Ακαδημίες, το κομμάτι με παιδιά, είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Έχω να δώσω πολλά πιστεύω. Για αυτό γύρισα. Με την υποστήριξη της διοίκησης. Στόχος δεν είναι να έχουμε την καλύτερη Ακαδημία, είναι να δώσουμε τα πάντα ώστε αυτό το εγχείρημα να πραγματοποιηθεί».

-Αν πουληθεί ένας παίκτης, δεν θα έχει όφελος κ.Σαράντης, κάποιο ποσοστό;

Α.Ζ: «Αυτό που ξέρω είναι ότι όποιο ποσό και ποσοστό προκύψει, να ξαναπηγαίνει στην Ακαδημία. Κανένα ποσό στην τσέπη δεν θα επιστρέψει. Ολα στην ΑΕΚ θα πηγαίνουν».

-Για την συνεργασία της ΑΕΚ με τον κ.Σαμαρά;

«Γνωρίζει την άποψη μου. Υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση. Δεν χρειάζεται να πούμε το έργο του. Η χαρά ήταν τεράστια. Δεν υπάρχουν πολλοί να μιλήσεις την ίδια γλώσσα».

Γ.Σ.«Πρεσβεύω την σωστή εκπαίδευση. Αν σήμερα είναι η ΑΕΚ, που χαίρομαι και πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, αύριο δεν ξέρω. Την σωστή διαδικασία στα παιδιά. Όχι κάτι εις βάρος των παιδιών. Ήξερα τον Ακη, ξέρω το γκρουπ εδώ. Είναι η κατάλληλη Ακαδημία, να γίνει στην πράξη αυτό. Πριν αποσυρθώ να το δω αυτό για τα παιδιά. Για αυτό και ταιριάζουμε σαν φιλοσοφία».

-Αυτό που θέλετε το εδεατό, οι σωστές βάσεις για τα παιδιά, αλλά από πότε να κοιτάμε αποτελέσματα; Από πότε και για να αποκτήσουν τα παιδιά νοοτροπία νικητή;

Α.Ζ. «Οι απαιτήσεις υπάρχουν και στα μεγάλα σωματεία, αλλά και εκεί ο στόχος είναι ο ίδιος. Να φέρουμε καλούς παίκτες, να τους εκπαιδεύσουμε. Ειμαστε στην αρχή, το κακό είναι ότι τα σταματάμε μετά εδώ και πάλι από την αρχή.

ΓΣ: «Το να λέμε κερδίζω δίχως να έχω βάση, απλά να ζητάμε κερδίζω δεν θα υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα. Η διαδικασία εκπαίδευσης έχει να κάνει και με αποτελέσματα. Δεν γίνεται να μην τον εκπαιδεύουμε να είναι νικητής, αλλά δεν γίνεσαι νικητής χωρίς εκπαίδευση. Δεν έχουμε υποδομές, και ζητάμε αποτελέσματα. Δεν είμαστε όπως στην Ευρώπη και στα κλαμπ. Για 20-30 χρόνια είναι εκεί, για αυτό και βλέπουμε μεγάλη παραγωγή παικτών. Θέλουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να φτιάξουμε πρώτα το περιβάλλον. Υπάρχει υψηλό επίπεδο προπόνησης, θέλουμε τους καλύτερους. Είναι επικίνδυνο η συζήτηση για αποτελέσματα. Νικητές είναι όσοι βελτιώνονται. Το πιο σημαντικό. Κάθε μέρα παλεύουμε για παιδιά με αυτοπεποίθηση, προσωπικότητα. Παίρνει καιρό όλο αυτό. Θέλουμε να το σταθεροποιήσουμε. Σαν τον Μανωλά που ήταν από τις Ακαδημίες και σταμάτησε εδώ. Μην κοιτάμε το… 2-1. Χαίρομαι όλο αυτό που κάνει η ΑΕΚ και να το δει η Ομοσπονδία με τις άλλες ομάδες».

-Πως αντιμετωπίζετε το θέμα της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών και των προτύπων στο ποδόσφαιρο;

Α.Ζ: «Δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή με γονείς. Ακόμη και την μεταφορά τους εδώ, προσπαθούμε να την κάνουμε εμείς με το πούλμαν. Τα παιδιά από επαρχία είναι στους ξενώνες. Τους διευκολύνουμε. Το ποδόσφαιρο έχει τυποποιηθεί. Με πολλές φυσικές ικανότητες σε υψηλό επίπεδο, ξεχάσαμε το ποδόσφαιρο. Θέλουμε να αγαπούν όσα κερδίσουν από το ποδόσφαιρο. Είναι τροχοπέδη αυτό για τα παιδιά, τα κέρδη που βλέπουν. Είναι σημεία των καιρών. Εμείς μεγαλώσαμε σε αλάνες, στους δρόμους, σε γήπεδο με χώμα. Η αγάπη μας μας έφτασε εδώ».

Γ.Σ: «Για αυτό είναι σημαντικό οι υπηρεσίες. Ξεκινούν τα παιδιά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Έρχονται εδώ, σχολείο, φροντιστήρια. Πρέπει να το διαχειριστούν και είναι δύσκολο. Παλαιότερα υπήρχε εκτόνωση, τώρα αφαιρέσαμε από τα παιδιά το παιχνίδι. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία»

Για την συνεργασία Κ20 με πρώτη ομάδα;

ΑΖ: «Η Κ20 είναι λίγο υπό… ανέγερση. Μακάρι να ξέραμε ότι ο προπονητής στην πρώτη ομάδα είναι ίδιος, να ξέρουμε πως συνεργαζόμαστε. Πρέπει να υπάρχει βάση και επικοινωνία. Να υπάρχει αρχή και τέλος. Αν δεν υπάρχει συνέχεια, δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα στη δουλειά μας. Είναι στις προθέσεις μας για να γίνεται. Η ΑΕΚ δίνει την κατεύθυνση. Ούτε ο Ζήκος, ούτε ο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ δίνει την κατεύθυνση».

Τι δεν έχουν οι άλλες ομάδες στην Ελλάδα;

«Ολες οι παροχές για τα παιδιά. Μέσα σε 3 μήνες έχουν γίνει πράγματα που άλλοι παλεύουν χρόνια. Και το ανθρώπινο δυναμικό. Πάντα κοιτάω την καλή πλευρά και στο παρελθόν. Η ΑΕΚ είναι ένα βήμα μπροστά πλέον, πάμε προς τα εκεί. Προς αυτά που γίνονται στο εξωτερικό».

Για την αγορά παικτών και αν το έχετε στα σχέδια σας;

ΑΖ: «Αυτό που πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε και θα ολοκληρώσουμε, θα είναι εισιτήριο για να έρθουν αυτά τα παιδιά. Θέλουμε πρώτα να κοιτάξουμε το περιβάλλον εδώ. Παιδιά και γονείς να μην έχουν δίλημμα που θα έρθουν. Υπάρχει ανταγωνισμός, όταν κάποια στιγμή διεκδικήσουμε ένα παιδί θα δώσουμε το πρόγραμμα μας. Για να μην έχει κανέναν ενδοιασμό. Δεν επιτρέπεται επίσημα, είναι ανήλικα παιδιά. Μέχρι τα 15-16, από τον εργατικό νόμο. Για αυτό τιμωρήθηκαν ομάδες».

Χρονικός ορίζοντας για αποτελέσματα;

Α.Ζ: «Μακάρι και του χρόνου και σε 3 χρόνια να βγάλουμε έναν παίκτη. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για τα παιδιά που είναι στο τελείωμα τους στην Κ20. Να ετοιμάσουμε πρώτα εγκαταστάσεις και περιβάλλον. Μπορεί να έχουμε 100 γήπεδα, αλλά δεν έχουμε παιδιά με ταλέντο δεν θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Μετά από 2-3 χρόνια θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε παιδιά για να δούμε τι μπορούν να κάνουν.

ΓΣ: «Παίρνει χρόνια η ανάπτυξη. Μπορεί να έχεις 7 παίκτες, όπως η Μπαρτσελόνα και ο Αγιαξ μια σεζόν και μετά μια 10ετία τίποτα. Να μείνεις εκεί πιστός στις παροχές και στη φιλοσοφία. Πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους. Αναλυτές, σκάουτερ, επιστημονικό προσωπικό. Στους νέους ανθρώπους. Υπομονή αγάπη, να μείνει αυτό για πολλά χρόνια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X