Η ΑΕΚ στα σαλόνια της Ευρώπης, πρώτη ελληνική ομάδα στα προημιτελικά!

Η ΑΕΚ στα σαλόνια της Ευρώπης, πρώτη ελληνική ομάδα στα προημιτελικά!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την ΑΕΚ η καταξίωση δεν περιοριζόταν ποτέ μόνο στους εγχώριους τίτλους. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν παραδοσιακά σημαντικές πορείες στην Ευρώπη. Είναι η μοναδική ομάδα άλλωστε, η οποία έχει αγωνιστεί στην προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων που είχε η ΟΥΕΦΑ μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Και μία μέρα σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτανε στους «8» μιας διοργάνωσης, παίζοντας μάλιστα μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης και το κύπελλο πρωταθλητριών.

Η πορεία της ΑΕΚ στα σαλόνια της Ευρώπης είχε ξεκινήσει με τον αποκλεισμό της Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο. Στον δεύτερο γύρο απέκλεισε και την Ακαντέμικ από την Δανία, με θριαμβευτική πρόκριση εκτός έδρας. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1969, η ΑΕΚ γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιζε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας την σπουδαία Σπάρτακ Τρνάβα. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην Τσεχοσλοβακία και κατάφερε να πετύχει γκολ και να έχει ελπίδες πρόκρισης, παρά την ήττα με 2-1.

Οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν με τα γκολ τον Γιάραμπεκ και Κάμπατ. Φυσιολογικό, καθώς εκείνη την εποχή έπαιζαν μοντέρνο ποδόσφαιρο και θεωρούνταν στις κορυφαίες δυνάμεις της ηπείρου. Η ΑΕΚ κατάφερε να σταθεί με αξιοπρέπεια και να μειώσει με γκολ του Σεβαστόπουλου. Ηταν σημαντικό γκολ, η Ενωση άγγιζε την πρόκριση, αλλά η ρεβάνς ήταν δύσκολη. Ακόμα και έτσι όμως, η ΑΕΚ έφτασε σε σημεία που δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X