Η προϋπόθεση για την πρόκριση
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι αλήθεια πως ούτε ο πλέον απαισιόδοξος Ενωσίτης δεν θα μπορούσε να περιμένει πως μετά τα πρώτα ματς της ΑΕΚ για το Champions League, θα υπήρχε τόσο σοβαρή αμφισβήτηση της ομάδας. Ακόμα και ο αποκλεισμός – που ήταν εξ αρχής μέσα στο παιχνίδι – θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανώδυνος. Στην περίπτωση της ΑΕΚ όμως, ήταν τέτοια η αγωνιστική διαχείριση που γέμισε πολλά περισσότερα προβλήματα από τον αποκλεισμό αυτόν καθ’ αυτόν. Γέννησε τον σπόρο της αμφιβολίας και άρχισε με απότομο τρόπο η απαξίωση του υλικού και ο φθόνος για όσα έχουν οι απέναντι.

Ας μην πάμε σε επιμέρους ζητήματα, που θα τα βάλουμε μελλοντικά και όταν δούμε περισσότερο κάποιους παίκτες. Ας μείνουμε στο θέμα του σέντερ φορ, που αυτά που διαβάζω και ακούω δημιουργούν συνθήκες καύσωνα. Δεν μπορώ να θυμηθώ – όσο μακριά και αν πάω – περίπτωση ποδοσφαιριστή με την ποιότητα και το βιογραφικό του Λιβάγια, που να ήρθε στην ΑΕΚ και να αμφισβητήθηκε πριν καν κλείσει μήνας. Τόσο έντονη αντίδραση για έναν παίκτη με φήμη, θυμάμαι μόνο για τον Σαμπανάντζοβιτς, όταν οι γνώστες της εποχής έβγαζαν άχρηστο στα πρώτα ματς του με την ΑΕΚ.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρω, πως δεν μπορείς να βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα για τον Λιβάγια στα ματς με την ΤΣΣΚΑ. Κυρίως, επειδή η ΑΕΚ δεν βγήκε καν για να παίξει σε αυτά, αλλά είχε ως βασικό στόχο να εξουδετερώσει τους Ρώσους και σχεδόν τίποτε άλλο, τουλάχιστον βάσει σχεδίου. Είχε καλά στοιχεία, ειδικά στο ματς του ΟΑΚΑ που είδαμε ολόκληρο, είχε πολλές κινήσεις δίχως την μπάλα, προσπάθησε να παίξει με τους συμπαίκτες του, να ανοίξει χώρους και είναι εκείνος που δημιούργησε τη μοναδική φάση της ΑΕΚ σε 180’ επίσημα λεπτά.

Πολλοί βαραίνουν τον Λιβάγια με τις αναμνήσεις του Αραούχο. Δεν πρόκειται να διαφωνήσω με κανέναν για την ποιότητα και το δέσιμο του Αργεντινού. Χωρίς βέβαια να λησμονώ, πως υπήρχε και σημαντικό διάστημα του εξαμήνου, που ο Αραούχο δεν πατούσε καλά και ψάχναμε να βρούμε ποια ήταν η αιτία. Είναι παίκτης κλάσης όμως, θα ήταν ευχής έργον για την ΑΕΚ να τον αποκτήσει. Αλλά απλά δεν μπορούσε να συμβεί μέχρι τώρα, γιατί οι αξιώσεις της Λας Πάλμας ήταν αστρονομικές.

Επιστρέφω στον Λιβάγια, που μόνο μικρή επένδυση δεν είναι για την ΑΕΚ. Είναι ο παίκτης του εκατομμυρίου, ο πιο ακριβός της νέας εποχής. Αδικα; Όχι κατά τη γνώμη μου. Διότι, δίχως οικονομική υπέρβαση δεν θα ερχόταν ποτέ στα 24 του στην Ελλάδα ένας παίκτης που στο βιογραφικό του μετρά ομάδες όπως Ιντερ, Αταλάντα, Ρούμπιν Καζάν, Εμπολι, Λας Πάλμας. Με τελευταία θητεία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, με πέντε γκολ και γεμάτη σεζόν, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Και καλά, να περιμένει κάποιος περισσότερα από τον Λιβάγια. Και να τον συγκρίνει με τον Αραούχο και να θεωρεί πως δεν αρκεί μόνος του. Αλλά να κράζει κάποιος τον Κροάτη και να τον συγκρίνει με τα φορ των αντιπάλων, το βλέπω τουλάχιστον άδικο. Δηλαδή, δεν είναι καλά η ΑΕΚ με τον Λιβάγια και είναι ο Ολυμπιακός με τον Εμενίκε, των τεσσάρων γκολ πέρυσι στην Τουρκία, που είναι αλλαγή του Μπεν που έπαιζε δανεικός (και στα άκρα) στον Πανιώνιο; Δεν είναι καλά η ΑΕΚ με τον Λιβάγια και είναι ο ΠΑΟΚ με τον Πρίγιοβιτς από την Πολωνία, με τα 13 γκολ σε ενάμιση χρόνο;

Προσέξτε: το ζήτημα με τον Λιβάγια και τον κάθε Λιβάγια δεν είναι να μείνει εμμονικά κάποιος σε αυτόν και να αγνοεί όσα συμβαίνουν. Ετσι και αλλιώς, κάθε μεταγραφή κρίνεται μέσα στο γήπεδο. Αλλά θεωρώ υπερβολικό να θεωρείται παικτάκι της σειράς ο Κροάτης και να υμνούνται άλλοι. Και το ίδιο ισχύει σχεδόν για κάθε μεταγραφή της ΑΕΚ, που ενώ φέτος αφορούν παίκτες από Πριμέρα Ντιβιζιόν, Καμπιονάτο και ελληνικό πρωτάθλημα, όλοι σε εξαιρετική ηλικία και γεμάτοι κίνητρα και φιλοδοξίες, αμφισβητούνται λες και ήρθαν από υποβαθμισμένα πρωταθλήματα.

Η ΑΕΚ πρέπει να πάρει φορ, ανεξαρτήτως τι θα συμβεί με τον Αλμέϊδα. Ετσι και αλλιώς, υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό η προσθήκη ενός ακόμα επιθετικού. Αλλά ας μη λησμονεί κανείς πως υπάρχει με φόρα ο Γιακουμάκης (μια θλάση υπέστη σε 2-3 εβδομάδες θα είναι έτοιμος), ο Χιμένεθ έδειξε έμπρακτα πως υπολογίζει στον Πορτογάλο μέχρι να φύγει. Και ο Αλμέϊδα, από διάθεση περισσεύει, αλλά φαίνεται πλέον πως δεν γυρνά το χαρτί όσο και αν θέλει. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει πίστη και σε αυτόν και να μην απαξιωθεί προτού καν τον δούμε τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X