Χιμένεθ: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό που θέλαμε»

Φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου. Μπροστά μας υπάρχει ένα δίμηνο που θα κρίνει τα πάντα για τη νέα σεζόν. Και έπειτα, προτού το καταλάβουμε καν, θα αρχίσει η διαδικασία για τη νέα χρονιά. Προετοιμασία, ευρωπαϊκά ματς σίγουρα από τα μέσα Ιουλίου. Αρα, νομοτελειακά δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη της περυσινής σεζόν. Το πλεονέκτημα είναι πως ο βασικός (και με το παραπάνω) κορμός του ρόστερ υπάρχει και έτσι το ζήτημα στρέφεται κατά τη γνώμη μου κυρίως στο θέμα του προπονητή.

Στη συνείδηση μου, έχει καταστεί φανερό κατά τη διάρκεια της σεζόν, πως το μείζον ζήτημα που έθεσε την ΑΕΚ εκτός πρωταθλήματος, ήταν ο προπονητής. Ο ανεπαρκής Κετσπάγια, αλλά κυρίως ο καταστροφικός Μοράις, που διέλυσαν κάθε ελπίδα και δεν επέτρεψαν στην Ενωση να γίνει ποτέ ανταγωνιστικό σύνολο που θα έπαιρνε όσα δικαιούταν. Τα αποτελέσματα της ευεργετικής παρουσίας του Χιμένεθ, με όσα λάθη και παραλείψεις υπάρχουν και στη δική του θητεία, είναι ορατά σε όλους.

Φαίνεται από το ρεπορτάζ, πως η ΑΕΚ έχει καλή προδιάθεση για την παραμονή του Ισπανού. Εκείνος το επιθυμεί διακαώς και προσπαθεί να εκμαιεύσει άμεσα μια δέσμευση, βάζοντας στο παιχνίδι και κάποιο – φιλολογικό – φλερτ με συλλόγους της πατρίδας του. Όπως διαβάσατε πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε και μια πρώτη συνάντηση. Ενδεικτική προθέσεων, αλλά ως εκεί. Και το θέμα μένει ανοιχτό, με αρκετές δεύτερες σκέψεις να υπάρχουν.

Είναι σαφές, πως στην περιμένουν να διαπιστώσουν τη διαχείριση της ομάδας και των προσδοκιών σε πρωτάθλημα και κύπελλο σε βάθος χρόνου. Να διαπιστωθεί τι μπορεί να κάνει ο Χιμένεθ στα ματς με τον Ολυμπιακό για να διατηρήσει τα σκήπτρα του κυπελλούχου, να φανεί εάν μπορεί να οδηγήσει την ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι παράλογο, αλλά κατά την άποψη μου είναι λάθος. Διότι, φανερώνει μια περιστασιακή εκτίμηση των πραγμάτων, όταν είναι σαφές πως το ζήτημα είναι το μακροπρόθεσμο.

Τι θέλω να πω; Μα πως αν έχεις κρίνει ήδη σε αυτό το δίμηνο συνεργασίας, πως ο Χιμένεθ έχει τα προσόντα και την έμπνευση για να οδηγήσει την ΑΕΚ, τότε δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε ευκαιριακά αποτελέσματα. Γιατί αυτά, είτε είναι θετικά, είτε αρνητικά, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν μπορείς να βλέπεις το δέντρο, όσο σημαντικό και αν είναι και να χάνεις το δάσος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως η ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσει ποιον θέλει για τεχνικό υπεύθυνο και να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία μαζί του. Αντιλαμβάνομαι, πως ο Χιμένεθ ήρθε αυτοπροτεινόμενος, ως κασκαντέρ, σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Επίσης, πως προκαλεί ικανοποίηση με τα αποτελέσματα ως τώρα, αλλά υπάρχει και η σκέψη να δούμε πως θα πάει στα ματς που ακολουθούν.

Προφανώς, εάν καταφέρει να κατακτήσει το κύπελλο και να βγάλει την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα τεθεί θέμα αποχώρησης του. Και η ΑΕΚ λειτουργεί σχετικά και εκ του ασφαλούς, με δεδομένο πως έχει συμβόλαιο με τον Ισπανό που μπορεί να ενεργοποιηθεί και για τη νέα περίοδο, δίχως να υφίσταται καν ανάγκη διαπραγμάτευσης. Αλλά είναι λάθος λογική να κρίνεις έναν προπονητή μόνο με βάση τα αποτελέσματα του.

Θυμηθείτε το παρελθόν. Ο Ντέμης ενθουσιάστηκε πριν από χρόνια με τα αποτελέσματα του Φερέρ, δεν εκτίμησε σωστά τον ιδιότροπο χαρακτήρα του και του προσέφερε κλειστό συμβόλαιο τεσσάρων ετών που δέσμευσε την ΑΕΚ με πολλά χρήματα. Έναν προπονητή τον κρίνεις από τον χειρισμό των αποδυτηρίων, τη διατήρηση ισορροπιών, την πρόοδο της ομάδας, το θέαμα που αποδίδει, τη φιλοσοφία που διαπερνά στην ομάδα του. Συγκυριακά, μπορεί να κάνεις λάθος και να το πληρώσεις ακριβά.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί παραμένει αμετάβλητο από την εποχή της απομάκρυνσης του Δέλλα. Ποια ΑΕΚ θέλει να εμφανιστεί η διοίκηση της τη νέα περίοδο; Ένα σύνολο που θα είναι ανταγωνιστικό και θα διεκδικήσει τον πολυπόθητο τίτλο, με όσα μπορεί να θυσιαστούν γι’ αυτόν τον σκοπό; Μια ομάδα με ελληνική βάση, που θα μπορέσει να αναδείξει νέα παιδιά; Ενας σύλλογος που θα αποδίδει θεαματικό ποδόσφαιρο, με τους κινδύνους που αυτό μπορεί να συνεπάγεται;

Στη δική μου αντίληψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σας έχω πει ξανά, πως όταν πεινάς δεν ψάχνεις ραπανάκια για να σου ανοίξουν την όρεξη. Η ΑΕΚ λιμοκτονεί για τίτλους και είναι αναγκαίο την επόμενη χρονιά να φτάσει στο πρωτάθλημα. Και ο προπονητής που θα επιλεχθεί, πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει αυτό το πλάνο. Ο Χιμένεθ, με τα λάθη και τις παραλείψεις του, είναι ένας τεχνικός με εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο.

Το ζήτημα είναι πως θα χειριστεί την υπόθεση η ΑΕΚ. Ετσι κι αλλιώς, νομίζω πως ήρθε η ώρα να τελειώσει και ο μύθος πως η ομάδα πρέπει να βρει τον νέο Μπάγεβιτς. Δεν υπάρχουν τέτοιοι και δεν χρειάζεται να φορτώνεται ο κάθε προπονητής με μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούν. Η ομάδα, η εταιρεία, έχει δομή, στελέχη και οργανόγραμμα που μπορούν να βρίσκουν λύσεις, ώστε ο προπονητής να περιορίζεται στα Σπάτα και στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ πρέπει να φύγει από τη θαλασσοταραχή της τελευταίας διετίας με τις συνεχείς αλλαγές προπονητών. Δεν είναι λύση κάθε τρεις και λίγο να βρίσκεται ένας υπεύθυνος και να του φορτώνονται όλες οι αμαρτίες ή να αναζητούνται βολικές λύσεις, όπως πέρυσι με Μανωλά και φέτος με Χιμένεθ. Τώρα που ακόμα υπάρχει χρόνος, η ΑΕΚ οφείλει να δει το μέλλον της και αυτό να είναι πλέον φτιαγμένο με τρόπο που θα το κάνει ευοίωνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X