Το έγκλημα και το τσαρδάκι μας

Το έγκλημα και το τσαρδάκι μας
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αντιλαμβάνομαι, πως ορισμένοι θα αρχίσουν πάλι τα δικά τους. Μην ενθουσιάζεστε, δείτε που βρισκόμαστε στη βαθμολογία, μην δημιουργείτε εντυπώσεις. Αλλά δεν μπορεί να βλέπεις αυτήν την εικόνα μέσα στο γήπεδο, να κρίνεις το υλικό που έχει η ΑΕΚ και να δέχεσαι δίχως να τρελαίνεσαι, πως βρίσκεται πίσω από Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Είναι στα όρια του αυτοκτονικού, αυτό που συμβαίνει φέτος και σίγουρα αποτελεί ποδοσφαιρικό «έγκλημα» ό,τι συνέβη.

Τα λάθη είναι πολλά και δεν χρειάζεται να τα αραδιάζουμε ξανά. Το θέμα είναι να μάθει από αυτά η διοίκηση και να χαράξει το σχέδιο της νέας σεζόν, δίχως να κάνει εμφανώς λάθος επιλογές και με χαμένο χρόνο. Με τον Αραούχο ή χωρίς, με τον Χιμένεθ ή χωρίς, το σημαντικό είναι η ΑΕΚ να προχωρήσει με βάση την ποδοσφαιρική λογική. Να μπει από την αρχή δυνατά, να δείξει σε όλους με πειστικό τρόπο πως είναι πια έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα.

Για φέτος, αυτό που μένει είναι να απολαύσουμε μερικές ακόμα μεγάλες νίκες στα ματς που ακολουθούν, να χαρούμε αυτόν τον παικταρά που έδωσε ξανά νόημα στη φανέλα με το 11, να βγάλει το φάντασμα της τραγικής νοοτροπίας με το οποίο αντιμετωπίζονται τα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ. Αλλά μερικές φορές και ματς μέσα στο ΟΑΚΑ. Διότι, είναι φανερό πως η ΑΕΚ βρίθει ταλέντου και ποιοτικών ποδοσφαιριστών, αλλά δεν μπορεί να καθαρίζει παιχνίδια.

Αναλογιστείτε τι συνέβη χθες. Η ΑΕΚ πάτησε τον ΠΑΟΚ, βρέθηκε και με αριθμητικό πλεονέκτημα και αντί να τον διαλύσει και να τους κάνει να έχουν υποδοχές στο αεροδρόμιο, πήγε να τους βάλει στο παιχνίδι. Με την ίδια λογική που πέρυσι κινδύνευσε με τον Ολυμπιακό όταν είχε μείνει με εννιά (και η ΑΕΚ με δέκα), που έχασε στο Καραϊσκάκη και την Τούμπα (και με τη διαιτησία να κρίνει πολλά), που δεν σταυρώνει νίκη εκτός έδρας. Ενώ είναι καταφανώς καλύτερη από τους αντιπάλους της, λείπει η αυτοπεποίθηση και η νοοτροπία νικητή.

Αυτά δεν είναι στοιχεία που αποκτώνται ως δια μαγείας. Αντίθετα, τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν όταν οι παίκτες εθίζονται στις νίκες και φτάνουν σε αυτές ακόμα και σε κακές μέρες. Αυτό είναι το κομβικό και πρέπει να αλλάξει στο μυαλό των παικτών από φέτος. Αρχής γενομένης από το Σάββατο, για να τελειώνουμε και με αστεία άγχη, για το αν αυτή η ΑΕΚ θα μπει στα πλέι οφ.

Αλλά δεν μπορεί να συζητάμε ακόμα για το αν η ΑΕΚ έχει καλούς παίκτες. Δεν μπορώ να ακούσω ξανά αμφισβήτηση για τον Μάνταλο, τον Βάργκας, τον Ντίντακ, τον Λαμπρόπουλο. Η ΑΕΚ έχει το καλύτερο δίδυμο αμυντικών χαφ, έκανε τις καλύτερες μεταγραφές τον Γενάρη, είναι μια ομάδα που ρίχνει τρίμπαλο στο…χαλαρό, δίχως Αλμέϊδα, Τσιγκρίνσκι, Πατίτο. Εχει πολλές και καλές λύσεις για να κάνει τη διαφορά και είναι απίστευτο πως δεν έχει καπαρώσει ήδη τον τίτλο.

Βέβαια, έχουμε ακόμα χρόνο για αποδείξεις. Τη συνέχεια της σεζόν, το κύπελλο, τα πλέι οφ. Εκεί θα φανεί κατά πόσον η ΑΕΚ μπορεί να αλλάξει με τις παρούσες συνθήκες. Ο Χιμένεθ είχε μια τραγική μέρα τη Δευτέρα στη Νέα Σμύρνη, αλλά χθες με ενθουσίασε. Όχι τόσο με την 11άδα και τις επιλογές του, αλλά κυρίως με τη νοοτροπία. Δεν περίμενε τον αντίπαλο, δεν έψαξε το γκολ στις αντεπιθέσεις, αλλά έβαλε παίκτες για να κυριαρχήσει και να βάλει 4 και 5 γκολ.

Για το κλείσιμο, κάτι που για εμένα είναι σημαντικό. Οσοι ήταν άτυχοι και δεν είδαν ζωντανά το παιχνίδι, από το γήπεδο ή την τηλεόραση, και αρκέστηκαν στις φάσεις, θα αντίκρισαν άλλο παιχνίδι. Με το ζόρι, να επιχειρηθεί να φανεί πως ο ΠΑΟΚ έχασε από τα…λάθη του, πως είχε και αυτός ευκαιρίες, πως το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο και απλά η ΑΕΚ επικράτησε στο φινάλε! Άλλη πραγματικότητα, ίσα ίσα για να κρατήσουν την επίπλαστη πραγματικότητα τους. Πως είναι ντε και καλά η νέα μεγάλη δύναμη, πως έχουν τον…Ιμπραϊμοβιτς της Σερβίας και άλλα πολλά φαιδρά και κωμικά.

Και όμως, λέγε λέγε αυτό μένει στον κόσμο. Όπως πως το ρόστερ του Παναθηναϊκού ήταν το καλύτερο, όπως πως οι παικταράδες του Ολυμπιακού δεν πιάνονται, έτσι και πως ο ΠΑΟΚ είναι υπερομάδα. Μέχρι και κάτι ψιλά για τη διαιτησία τόλμησαν να ψελλίσουν. Σε ένα ματς που ο Παπαπέτρου τους χαρίζει κάρτες και ο ΠΑΟΚ παίζει με βοηθό. Αλλά το νόημα είναι να μην ασχολούμαστε με τέτοια, αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Πως το γκολ του Αραβίδη ήταν άκυρο, πως υπήρχαν δύο (πως της βρήκατε βρε εργαλεία) αμφισβητούμενες φάσεις για πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ.

Κατά τη γνώμη μου, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων που ζούμε και την κυριαρχία μέσων που είναι προορισμένα για να προασπίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα (κόκκινα, πράσινα, μαύρα) είναι ένας: να σκέφτεστε. Να μην τρώτε αμάσητα όσα προσφέρουν, να εμπιστεύεστε τα μάτια σας και τη δική σας κρίση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να έχει ο καθένας μας και όλοι μαζί, στην παράνοια των ημερών. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, αλλά στο σύνολο της κοινωνικής ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X