Σώζεται μόνο με αλλαγή προπονητή ...χθες

Το ντέρμπι στην Λεωφόρο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά σα μια έκφραση ακόμη, μια συνέχεια, της περίεργης και θλιβερής κατάστασης που βρίσκεται η ΑΕΚ. Το ζήτημα είναι αν τουλάχιστον αυτό, θα αποτελέσει μια αφορμή για να υπάρξει επιτέλους μια παρέμβαση μπας και σωθεί η ομάδα.

Να το κάνω πιο λιανά. Δεν υπάρχει πλέον χαμένη χρονιά. Η διαπίστωση της χαμένης χρονιάς, αφορά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ούτε καν τον Δεκέμβριο. Η ΑΕΚ πάει φουλ για μια χρονιά καταστροφής, που μπορεί να τορπιλίσει και την επόμενη. Αν κάποιος, δηλαδή ο Μελισσανίδης, δεν κάνει κάτι άμεσα, κατά 90% η σεζόν θα εξελιχθεί σε απόλυτη καταστροφή και θα βάλει βόμβα και στα θεμέλια της επόμενης.

Ζούμε μια κατάσταση που αρχίζει και ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι καθ’ ύλη αρμόδιοι παρακολουθούν χωρίς να κάνουν κάτι. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, μιλάω μόνο για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, που είναι ο μοναδικός που μπορεί να κάνει κάτι.

Αν ο Μελισσανίδης περιορίζεται στο να λέει «να δω τι θα μου πουν και ο Μπάγεβιτς με τον Μαϊστόροβιτς», αυτό μοιάζει με άρνηση αντιμετώπισης της πραγματικότητας, προφανώς ριζωμένη στην βαθιά απογοήτευση που διακατέχει και τον ίδιο. Αλλά δουλειά δεν γίνεται έτσι.

Αν περιμένει ο Μελισσανίδης από τον Μπάγεβιτς και τον Μαϊστόροβιτς να του πουν «να διώξουμε τον προπονητή», θα περιμένει αιώνια. Κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να αναλάβει ούτε υποψία μεριδίου σε απόφαση μια τέτοια στιγμή. Ο Μπάγεβιτς το έχει κάνει και άλλες φορές και είναι και στο προφίλ του. Ο Μαϊστόροβιτς δεν έχει καν, δεν μπορεί να έχει δηλαδή, πλήρη αντίληψη της κατάστασης.

Μόνο ο ίδιος ο Μελισσανίδης έχει τέτοια αντίληψη, άλλο αν δείχνει προς το παρόν να μη θέλει να την αποδεχτεί. Πολύ φοβάμαι ότι είναι εγκλωβισμένος αυτή την στιγμή, στην αντίληψη πως ο κόσμος περιμένει κάτι εντυπωσιακό από αυτόν. Να φέρει δηλαδή τον προπονηταρά που θα κάνει το μπαμ. Αλλιώς καλύτερα να μην κάνει τίποτα. Μόνο που δεν είναι έτσι.

Αυτή την στιγμή ο Μελισσανίδης κατά την άποψη μου πρέπει να αποφασίσει άμεσα για δράση και πρέπει να αποφασίσει χωρίς να δώσει σημασία σε τίποτε από όσα του λένε οι πιο κοντινοί του άνθρωποι από την ΑΕΚ πρώτον και δεύτερον χωρίς να δώσει σημασία στο τι θα… έφτιαχνε τον κόσμο τώρα. Γιατί αυτό που μπορεί να «φτιάξει» τώρα τον κόσμο, σε δυο εβδομάδες μπορεί να είναι πάλι αιτία για να τον κράζουν.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και σε αυτή την φάση από την έκφραση των «θέλω» του οπαδού, άκρη δεν θα βγάλει κανείς.

Υπάρχει ένα μόνο ζητούμενο για την ΑΕΚ. Άμεσα να αρχίσει να κερδίζει. Με μισό – μηδέν, με άθλια μπάλα, με φουλ άμυνα, δεν ενδιαφέρει. Δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει. Χρειάζεται νίκες. Χρειάζεται να ανέβει στην βαθμολογία, χρειάζεται να σιγουρέψει τα play off, να διεκδικήσει το Κύπελλο. Ας τα κάνει όλα αυτά και τότε θα δούμε τι θα λέει και ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι και οι πάντες.

Κατά 90% αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον Μοράις. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο καθόλα σεβαστός και αγαπητός Πορτογάλος τεχνικός, είναι εντελώς εκτός κλίματος και μόνο από εύνοια της τύχης μπορεί προσωρινά να φανεί ότι κάτι αλλάζει. Που προσωπικά το βλέπω πολύ δύσκολο. Για να λέμε την αλήθεια, η ΑΕΚ παρουσιάζεται σε μια τέτοια κατάσταση από πλευράς ψυχολογίας, που καθιστά πολύ δύσκολο να φανταστείς το σενάριο νίκης, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή; Έχει έναν προπονητή που φαντάζεται ότι το ζητούμενο είναι η βελτίωση και προχωράει από παιχνίδι σε παιχνίδι σε μια κατάσταση «flat». Για ποια βελτίωση μιλάμε ρε παιδιά; Για ποια μπάλα; Πάνε αυτά, τελειώσανε.

Κάθεται μαζί με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς που έχει αναλάβει έναν ρόλο που δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει αυτή την στιγμή και κάθονται και κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, για να τις εφαρμόσει ο Πορτογάλος στο γήπεδο. Λες και μιλάμε για μια ομάδα στην οποία το μόνο ζητούμενο είναι να βρεις το σύστημα και την ενδεκάδα για να παίξει ποδόσφαιρο.

Ξέρω γω να βάλουμε τον Αϊντάρεβιτς, που έχει καλές μεταβιβάσεις, έτσι ώστε να ξεκινάμε ωραία από πίσω και να βγαίνουν οι πάσες στον Λάζαρο και τον Πατίτο, που θα παίρνουν την μπάλα και θα ξεχύνονται μπροστά και… μετά ξυπνήσαμε.

Μετά την Τρίπολη, ανακαλύψαμε πως το 4-2-3-1 είναι η λύση. Χαίρω πολύ θα πει κάποιος και δεν θα έχει άδικο. Αλλά δεν είναι λύση ούτε αυτό. Απλά θα πηγαινοέρχονται παίκτες στην ενδεκάδα χωρίς να αλλάζει τίποτα, γιατί αυτή την στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι παίκτες, ούτε το σύστημα. Είναι η άρνηση της πραγματικότητας.

Βάζουμε κάτω από το χαλί – δεν μπαίνει όμως- πως αυτή την στιγμή μιλάμε για μια ομάδα με σκοτωμένη ψυχολογία, με παίκτες που βλέπουν κάθε αντίπαλο σαν υποψήφιο θύτη τους και που με το παραμικρό που στραβώνει εντός γηπέδου πανικοβάλλονται και κοιτάνε τι μπορεί να σωθεί. Για ποια βελτίωση, για ποια τακτική, για ποια μπάλα να μιλάμε λοιπόν;

Η ΑΕΚ θέλει άμεσα κάποιον να μπει στα αποδυτήρια και να τους ξυπνήσει. Να τους δώσει να καταλάβουν πως αυτό που γίνεται είναι παρά φύσει. Πως δεν μπορεί ο κορμός τουλάχιστον που έχει η ΑΕΚ να μην μπορεί να κερδίσει όλες αυτές τις ομάδες που της κόβουν βαθμούς και την έχουν φέρει σε αυτή την θέση. Να τους κάνει να πιστέψουν πάλι στους εαυτούς τους.

Προπονητή που να έχει στο μυαλό του μόνο πως θα πάρει άμεσα τα αποτελέσματα, να βρει επίσης άμεσα σε ποιους θα στηριχθεί γι’ αυτό και να δώσει λίγο αέρα, να ξεφύγουμε από την πεθαμενίλα.

Προπονητή που να έρθει υπό μορφή κομάντο. Θεωρώ την κατάσταση τόσο σοβαρή, που αν ο Αλέφαντος ήταν 15 χρόνια μικρότερος θα αποτελούσε κατά την άποψη μου την ιδανική λύση. Καθ’ υπερβολή μιλάω και μην αρχίσουν τα σχόλια πάνω σε αυτό παρακαλώ.

Θέλει έναν …κατσαπλιά, που να ξέρει ότι έρχεται να κάνει την «βρωμοδουλειά» και κατά πάσα πιθανότητα να αποτελέσει παρελθόν, όταν βρει η ΑΕΚ τον προπονητή με το ειδικό βάρος για να την φτιάξει για του χρόνου και μετά.

Δεν θέλει έναν υπηρεσιακό που να έχει στην άκρη του μυαλού του να κάνει… τον Μουρίνιο και να αποδείξει ότι είναι προπονηταράς για την ΑΕΚ. Θέλει κάποιον που να έρθει για να κάνει αυτά που λέω, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Με παρουσία που να μην περνάει απαρατήρητη στα αποδυτήρια.

Η ΑΕΚ έχει αυτή την στιγμή έναν προπονητή, που ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει, δεν τον βοηθάνε κιόλας να καταλάβει ότι εδώ μιλάμε πλέον για μάχη για τους βαθμούς. Για μάχη για το μισό μηδέν. Κάθεται και σκέφτεται σενάρια για να παίξει η ομάδα καλύτερα και πιο επιθετικά και δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Και έτσι είμαστε σε μια διαδικασία, που εκτός από το να φέρνει την μια κατραπακιά πίσω από την άλλη, καίει και την ομάδα. Καίει τους παίκτες. Ποιος να ξεχωρίσει και να το πάρει πάνω του, όταν υπάρχει συνολικά αυτή η κατάσταση; Και ποια είναι η λύση; Να λέμε δεν έπαιξε καλά ο Λάζαρος, άντε να τον βγάλουμε να παίξει ο Μπακασέτας, να μην παίξει ο Μπακασέτας , να βάλουμε τον Βάργκας και η ζωή θα συνεχίζεται, με το να βγαίνουν στο μυαλό του κόσμου όλοι οι παίκτες σαπάκια;

Καταλαβαίνει κανείς πως ο χειρότερος παίκτης της ΑΕΚ φέτος, ο Ντίντακ, είναι βασικός και αναντικατάστατος; Είναι ο μόνος με 15 συμμετοχές στον πρώτο γύρο; Για όνομα!

Να κάνεις τις μεταγραφές σου, αλλά που θα τους βάλεις αυτούς που θα φέρεις; Να τους διαχειριστεί ένας εντελώς εκτός τόπου και χρόνου προπονητής για να καούν και αυτοί με το καλημέρα;

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει η ΑΕΚ έχει ακόμη την ευκαιρία να βγει δεύτερη και να πάρει το κύπελλο. Ας ειρωνεύονται και ας λένε ότι θέλουν όποιοι θέλουν. Αν είναι στόχοι για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ αυτά τα δύο, τότε είναι και για την ΑΕΚ. Και το λέω ξανά. Ας κάνει η ΑΕΚ έναν δεύτερο γύρο «πρωταθληματικό», ας βγει δεύτερη, ας πάρει ή ας διεκδικήσει μέχρι τέλους το κύπελλο και θα δούμε τι θα λέει ο καθένας στο τέλος. Αυτή την στιγμή όμως μιλάει η πραγματικότητα και η ανάγκη της ομάδας και όχι το τι λέει ο καθένας. Μετράει μόνο τι θα κάνει αυτός που παίρνει την απόφαση.

Για μένα ούτε στο Αγρίνιο πρέπει να πάει με τον Μοράις η ΑΕΚ και ας πάει και ας κερδίσει με κάποιο τρόπο. Η κρίση που βιώνει είναι πολύ βαθύτερη από την ανάσα που θα δίνει ένα αποτέλεσμα. Και κυρίως όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, το πιθανότερο είναι πως ένα καλό αποτέλεσμα θα ακολουθήσει μια απίθανη γκέλα και πάει λέγοντας.

Θέλει ηλεκτροσόκ με προπονητή «σαλταδόρο» αυτή την στιγμή η ΑΕΚ, που να πατάει στο έδαφος και να καταλαβαίνει τι παίζεται. Μακριά βέβαια , από «προφεσόρους». Προπονητή μαχητή, ικανό να ανεβάσει την ψυχολογία, να παίξει κάτι βάσει του υλικού που έχει.

Δεν είναι ανάγκη να φέρει η ΑΕΚ τώρα τον προπονητή που θα την φτιάξει και για του χρόνου και το λέω εγώ, που πριν λίγο καιρό είχα γράψει το αντίθετο. Γιατί ομολογώ πως αντίληψη πλήρη της κατάστασης δεν είχα ούτε καν πριν δέκα μέρες. Αλλά τώρα, για όποιον κάτσει να καθαρίσει λίγο το μυαλό του και να δει τι συμβαίνει, είναι μονόδρομος όλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X