Φάντροκ: Εκείνος που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ (VIDEO)

Φάντροκ: Εκείνος που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν συζητούσαμε με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, θα μπορούσε να συγκριθεί με προπονητές επιπέδου Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα. Τέτοιο όνομα ήταν για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ’70. Ο Φράντισεκ Φάντροκ, ήταν εκείνος που ήρθε για να αλλάξει την ιστορία της ΑΕΚ και να θέσει τις βάσεις για την υπερομάδα, που κατά πολλούς είναι η ποιοτικότερη που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Ο αγαπημένος «παππούς» των Ενωσιτών έφυγε από τη ζωή στις 9 Οκτωβρίου του 1981 και με αυτήν την αφορμή το enwsi.gr τιμά την πολύπλευρη προσφορά του στην ΑΕΚ.

Ο γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία, αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός, Φάντροκ, έκανε τεράστιο όνομα με τη μεγάλη Ολλανδία των αρχών της δεκαετίας του ’70. Η υπερομάδα των Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρεπ, που καθιέρωσε τον όρο τόταλ φούτμπολ, είχε ως δημιουργό τον Φάντροκ, αν και στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1974, συμμετείχε ως άμεσος συνεργάτης του Ρίνους Μίχελς. Με παίκτες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Γιόχαν Νέεσκενς, ο Αρι Χάαν, ο Ρούντι Κρολ και ο Τζόνι Ρεπ που έπαιζαν το λεγόμενο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο». Πολλά απ’ όσα ορίζουν σήμερα το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα εισήγαγε ο Φάντροκ από τότε.

Το καλοκαίρι του ΄74, ο Λουκάς Μπάρλος έκανε τη μεγάλη κίνηση και τον έφερε στην ΑΕΚ. Ηταν ο πρώτος προπονητής που καθιέρωσε στην Ελλάδα το τεχνητό οφσάιντ, που «ανέβασε» ψηλά τα πλάγια μπακ, ο άνθρωπος που δίδαξε το πάσινγκ γκέιμ. Σμίλεψε μεγάλους ποδοσφαιριστές και οδήγησε την ΑΕΚ στην τεράστια πορεία του 1977, μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Φάντροκ δεν ευτύχησε να κατακτήσει πρωτάθλημα, καθώς αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 1977-78 από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Παρέμεινε στην ΑΕΚ, δούλεψε στα τμήματα υποδομής και ανέδειξε τη σπουδαία φουρνιά παικτών όπως οι Μανωλάς, Βλάχος, Γεωργαμλής, Στυλιανόπουλος και άλλοι που έκαναν για χρόνια καριέρα στην Ενωση και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Mε μότο του το «προτιμώ χίλιες φορές έναν καλών δυνατοτήτων, αλλά σταθερό ποδοσφαιριστή που θα μου αποδίδει πάντοτε το μάξιμουμ και θα δίνει και την ψυχή του για την ομάδα, παρά έναν παίκτη – φαινόμενο, που θα παίζει καλά όποτε γουστάρει, και που θα είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο», οδήγησε την ΑΕΚ στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Στα χέρια του ανδρώθηκαν οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, ο Θωμάς Μαύρος, ο Τάκης Νικολούδης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου, ο Νίκος Χρηστίδης. Με τους Τσάμη, Στεργιούδα, Νικολάου, Ραβούση, Τάσο και τον Μίμη Παπαϊωάννου που κάποιοι θεωρούσαν «τελειωμένο», αλλά ο ίδιος ήταν ο μόνος που πίστεψε πως είχε πολλά ακόμα να δώσει και τον στήριξε, οδήγησε την «Ενωση» στη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία του 1976-1977.

Η αλλαγή του Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη στην παράταση του αγώνα της 16ης Μαρτίου 1977 έμεινε στην ιστορία για την οξυδέρκεια του Φάντροκ που γνωρίζοντας ότι ο Χρηστίδης είναι πολύ καλός στην απόκρουση των πέναλτι και έχοντας διαγνώσει ότι το παιχνίδι θα κριθεί εκεί, φρόντισε να πάρει τα… μέτρα του. Ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο πέναλτι και η «Ενωση» πέρασε στα ημιτελικά όπου βέβαια αποκλείστηκε από το μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα Γιουβέντους. Δύο χρόνια πριν, σε ματς όπου η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και ενώ προηγείτο με 3-1, δέχθηκε από τραγικές αδράνειες της άμυνάς της την ισοφάριση με δύο γκολ σε ένα τρίλεπτο. Στο 84′, όμως, κέρδισε πέναλτι και ο Φάντροκ όσο κράτησαν οι «πράσινες» διαμαρτυρίες, έβγαλε τον Χρήστο Αρδίζογλου και έβαλε στη θέση του τον Τάσο Κωνσταντίνου, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τη μεγάλη περιοχή για να εκτελέσει το πέναλτι και βέβαια ευστόχησε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X