Με τον οπαδό σου ξενερωμένο, δεν πας πουθενά

Με τον οπαδό σου ξενερωμένο, δεν πας πουθενά
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο. Βγαίνει η Προσωρινή Διοικούσα στην ΕΠΟ την προηγούμενη εβδομάδα και μας λέει πως αναστέλλονται τα πρωταθλήματα και βάζει κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τις οποίες θα κρινόταν το πότε θα αρχίσει ξανά.

Και χθες, προκύπτει πως πλέον πάμε για να αρχίσει και πάλι το πρωτάθλημα, χωρίς να έχει εκπληρωθεί καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις. Αντίθετα, μας λένε τώρα πως αρκεί η οριστικοποίηση της νέας σύνθεσης της ΚΕΔ για να παιχθεί μπάλα. Όρος, που δεν συμπεριλήφθηκε, δημόσια τουλάχιστον, σε αυτούς που είχαν γίνει γνωστοί με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Βλέπω επίσης σήμερα να στοχοποιείται ο Κουτσοκούμνης. Να θυμίσω εδώ πως ο Κύπριος παράγοντας δεν είναι αυτόνομος. Έχει λόγο και περνάνε πολλές προτάσεις και εισηγήσεις του, αν όμως του δοθεί μια κατευθυντήρια γραμμή από τα κεντρικά της FIFA, είναι υποχρεωμένος να την ακολουθήσει.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η γραμμή δόθηκε και είναι να παιχθεί ξανά ποδόσφαιρο, χωρίς να έχει σημασία το πως οδηγήθηκαν ή καλύτερα εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από την ΚΕΔ, τα μέλη που επιλέχθηκαν σε πρώτη φάση. Και είναι σαφές σε ποιους δεν άρεσαν, από τις επιθέσεις που δέχθηκαν σε πρωτοσέλιδα.

Πάμε και στην ΑΕΚ. Ο Μοράις αρχικά γνωρίζει πως έχει μια διακοπή δύο εβδομάδων λόγω Εθνικής, πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μαθαίνει στην πορεία πως η διακοπή θα είναι μεγαλύτερη. Τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Λογικά, για μένα τουλάχιστον, το βλέπει σαν μια καλή ευκαιρία να δουλέψει πάνω στις σοβαρές ελλείψεις που βλέπει στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της έντασης στο παιχνίδι της ομάδας.

Χάνονται Τσιγκρίνσκι και Χριστοδουλόπουλος στο «οικογενειακό» φιλικό του περασμένου Σαββάτου. Ακολουθεί την Τρίτη ο Βάργκας. Και σα να μη φτάνει αυτό, ξαφνικά προκύπτει πως η ΑΕΚ μάλλον πάει στην Λεωφόρο την Κυριακή, για να παίξει ότι της έχει απομείνει σαν φιλοδοξία για την φετινή σεζόν.

Και αναρωτιέμαι: Αν ο Μοράις ήξερε πως το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ήταν αυτό που γνωρίζαμε όλοι από την αρχή, χωρίς αναστολή, θα είχε «βαρύνει» τόσο πολύ το προπονητικό του πρόγραμμα, ειδικά από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας; Πιστεύω πως όχι. Θα λάμβανε υπόψη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, πως είχε εκτός έδρας ντέρμπι μετά από δέκα μέρες. Αυτό λέει η λογική και τουλάχιστον το προπονητικό πρόγραμμα του Μοράις ως τώρα, βασίζεται σε μια συγκεκριμένη, σχεδόν κοινή λογική.

Θα πει κάποιος, πιάσε το αυγό και κούρευτο τώρα. Και τι να κάνει η ΑΕΚ; Να κηρύξει τον πόλεμο στην FIFA; Να μην πάει να παίξει στην Λεωφόρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας; Φυσικά όλα αυτά είναι αστειότητες. Εφόσον σήμερα Τετάρτη, οριστικοποιηθεί πως παίζουμε μπάλα το Σαββατοκύριακο, η ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πάει αποδεκατισμένη στην Λεωφόρο, για να αντιμετωπίσει στην έδρα του έναν αντίπαλο, που όπως και η ίδια δεν έχει κανένα πλέον περιθώριο για νέες βαθμολογικές απώλειες.

Έχει η ΑΕΚ κάποια ευθύνη για την διαφαινόμενη εξέλιξη; Θα μπορούσε να κάνει κάτι και δεν το έκανε; Φοβάμαι πως όχι. Από την στιγμή που το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, έκανε δεκτή την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, μια κίνηση πολύ σκοτεινή από έναν άνθρωπο που έκανε αυτό και εξαφανίστηκε από το προσκήνιο τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της.

Το πρόβλημα είναι πως η ΑΕΚ έχει επενδύσει πολλές προσδοκίες στις εξελίξεις στα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου, οι οποίες ως τώρα για λόγους που δεν μπορεί ελέγξει, δεν έχουν δικαιωθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αρχίσουν και λειτουργούν εναντίον της οι εξελίξεις.

Μέσα σε όλο τον χαμό που δημιουργήθηκε με την απόφαση για προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, δημιουργήθηκε ένα κενό δύο – τριών εβδομάδων, μέσα στο οποίο ο Ολυμπιακός πήρε έξι τουλάχιστον βαθμούς με καθοριστικές υπέρ του διαιτητικές αποφάσεις. Λάθος αποφάσεις εννοείται. Η ΑΕΚ το ίδιο διάστημα ανάλογα με το τι παρουσίαζε στο γήπεδο, αυτά τα αποτελέσματα έπαιρνε. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Εκτός από την Τούμπα, που έχασε και τον βαθμό που δικαιούταν βάσει της εικόνας της, από ένα λάθος του Ευθυμιάδη.

Η φετινή σεζόν εξελίσσεται ως τώρα, μάλλον αναπάντεχα, σε καταστροφή. Προσέξτε, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά λάθη στο φτιάξιμο της ομάδας για την σεζόν που ακολουθούσε, αλλά σε καμιά περίπτωση τέτοια και τόσα, που να δικαιολογούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βαθμολογικά και κινδυνεύει να χειροτερέψει άμεσα. Δεν είναι τόσο χάλια ομάδα η ΑΕΚ για να βρεθεί 12 βαθμούς πίσω από την κορυφή το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, όπως δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Ωστόσο πόνταρε σαν οργανισμός σε πράγματα που δεν βγήκαν ή δεν δείχνουν να βγαίνουν. Στο αγωνιστικό έκανε μια λάθος επιλογή στον πάγκο, στα κέντρα εξουσίας δεν βγαίνει τίποτα από όσα είχαν θεωρηθεί δεδομένα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως όπως πάει το πράγμα, καλύτερα είναι να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που η ΑΕΚ μπορεί να αλλάξει από μόνη της. Δηλαδή την βελτίωση της ομάδας, που περνάει και από τις επιλογές του Ιανουαρίου, εκτός από την δουλειά του προπονητή.

Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ αυτή την στιγμή, που έχει αντίκτυπο και την θέση της μέσα στο ανώμαλο τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι πως δεν μπορεί να στηριχθεί αυτή την στιγμή στον κόσμο της. Οι περισσότεροι είναι αποστασιοποιημένοι πλέον και νιώθουν και να μην τους αφορούν οι εξελίξεις σε επίπεδο ΕΠΟ κλπ.

Η ΑΕΚ θα συσπειρωθεί και πάλι, μόνο αν κάνει τον κόσμο της να πιστέψει ξανά στην ομάδα. Και είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις μου φαίνεται. Δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, αλλά όταν δεν έχει βγει σχεδόν τίποτα από όσα περίμενες, θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω να αλλάξεις τα πράγματα. Δεν γίνεται αλλιώς. Με τον οπαδό σου μόνιμα ξενερωμένο, δεν πας πουθενά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X