Κανένα μυστήριο για την άμυνα της ΑΕΚ

Ψυχίατρε, ποιος θα τη σταματήσει;
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ναι, η ΑΕΚ δεν έδωσε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά φιλικά παιχνίδια στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι βέβαια να έχει παίξει ποτέ ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία μιας ομάδας μέσα στην σεζόν, το τι είδους φιλικά έδωσε στην προετοιμασία της.

Γενικώς τα φιλικά είναι σημαντικά περισσότερο την περίοδο που γίνονται, γιατί δεν έχουμε σε γενικές γραμμές κάτι άλλο να ασχοληθούμε στον καθαρά αγωνιστικό τομέα. Κατά τα άλλα βοηθάνε στην καλλιέργεια της συνοχής μιας ομάδας στο γήπεδο και στην εικόνα ενός προπονητή, ειδικά νέου, για τους παίκτες του, αλλά μέχρι εκεί.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ και επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το κατά πόσο δοκιμάστηκε η αμυντική της λειτουργία σε αυτά τα ματς, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι επειδή κατά τα εννιά ενδέκατα στην χειρότερη περίπτωση, θα είναι απέναντι στην Σεντ Ετιέν η περσινή ΑΕΚ, το τελευταίο ερωτηματικό που έχω στο μυαλό μου αφορά την αμυντική της λειτουργία. Το τι θα προσπαθήσει να κάνει μέσα στο γήπεδο και αν μπορεί να το κάνει, στον ανασταλτικό τομέα.

Αν κάτι μας έχει μείνει από την αγωνιστική ταυτότητα της περσινής ομάδας, είναι το πόσο καλά της πήγαν τα παιχνίδια που έπαιξε κλειστά με έμφαση στο πρέσινγκ στην μεσαία γραμμή και στην προσπάθεια για «κλεψίματα» και κόντρα επίθεση. Συμφωνούμε όλοι νομίζω, κακοπροαίρετοι και καλοπροαίρετοι, πως αυτό τουλάχιστον το έκανε καλά η περσινή ΑΕΚ, ειδικά από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Πογέτ και μετά.

Γιατί μέχρι τότε, στα επτά πρώτα ματς του πρωταθλήματος, έπασχε από έλλειψη σαφή αγωνιστικού προσανατολισμού μέσα στο γήπεδο και αν είχε ένα χαρακτηριστικό, ήταν η προσήλωση στην ανούσια κατοχή μπάλας.

Φυσικά αυτή η ανασταλτική λειτουργία δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πόσο μάλλον απέναντι σε μια καλή γαλλική ομάδα και μια δυνατή έδρα όπως το «Ζοφρουά Γκισάρ».

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, δεν θα άλλαζε κάτι σημαντικό όσο δυνατούς αντιπάλους και να αντιμετώπιζε στα φιλικά η ΑΕΚ. Γιατί τα φιλικά είναι φιλικά. Δεν θα άλλαζαν  την έλλειψη ευρωπαϊκής εμπειρίας πολλών παικτών, ούτε θα μπορούσαν να συγκριθούν σε τίποτα με το άγχος και την πίεση που προκαλεί μια κανονική δοκιμασία.

Δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα για παράδειγμα η ΑΕΚ, στο να σταθεί καλά, έστω και στην ανασταλτική της λειτουργία, στο πρώτο της κανονικό ντέρμπι πρωταθλήματος πέρσι στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Έχασε τα αυγά και τα πασχάλια τότε η ΑΕΚ, παρά το γεγονός πως δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που είχε φέρει δύο ισοπαλίες με Σεβίλλη και Ίντερ αντίστοιχα.

Με τον Τζανετόπουλο βασικό στόπερ και τον Ανάκογλου να ξεκινάει επίσης στην ενδεκάδα στο ματς με τους Ιταλούς! Παίκτες δηλαδή που έχασαν πολύ γρήγορα μέσα στην σεζόν που ακολούθησε την επαφή τους με το βασικό σχήμα.

Όλα είναι σχετικά λοιπόν. Σίγουρα δεν θα έβλαπτε ένα πιο δυνατό φιλικό με έναν αντίπαλο που θα σου έβαζε και πέντε προβλήματα παραπάνω, αλλά πιο σοφούς σε σχέση με το τι πρέπει να περιμένουμε την Πέμπτη στην Γαλλία, δεν θα μπορούσε να μας κάνει, όπως κανένα φιλικό ματς δεν μπορεί. Ακόμη και του πιο υψηλού επιπέδου.

Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου κανένα μυστήριο γύρω από το πώς θα ανταποκριθεί η ΑΕΚ αμυντικά την Πέμπτη, το οποίο μάλιστα δεν θα υπήρχε αν είχε κάνει πιο δυνατά φιλικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα από την περσινή της αγωνιστική ταυτότητα. Την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ την ξέρουμε. Το πώς θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί το ξέρουμε πάνω – κάτω.

Υπάρχει μόνο ένα απλό ερώτημα, που μόνο το ίδιο το πρώτο ματς στην Γαλλία θα ήταν ικανό από την αρχή να δώσει την απάντηση και κανένα φιλικό που θα είχε προηγηθεί: Αυτή η αμυντική λειτουργία θα λειτουργήσει το ίδιο καλά στις συνθήκες πίεσης του πρώτου δύσκολου εκτός έδρας ευρωπαϊκού ματς μετά από μια πενταετία περίπου;

Γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του αγώνα της Πέμπτης, το πιο σοβαρό ψυχολογικό εμπόδιο που έχουν να ξεπεράσουν οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να μπορέσουν να κάνουν αυτά που – επαναλαμβάνω – ξέρουμε πως μπορούν να κάνουν. Και μιλάμε για την συνολική εικόνα της ομάδας και όχι μόνο για την άμυνα βέβαια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X