«Ημουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει ο Σάντος στην ΑΕΚ»

«Ημουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει ο Σάντος στην ΑΕΚ»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς ήταν το… δεξί χέρι του Σάντος σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και μιλά για το μεγάλο όνειρο που εκπλήρωσε ο Φερνάντο Σάντος στα γήπεδα της Γαλλίας και μιλάει για τον… δικό του Φερνάντο!

«Ήταν η πρώτη φορά που δούλευε εκτός Πορτογαλίας. Χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί. Όλα ήταν καινούργια γι’ αυτόν, αλλά ήμουν σίγουρος ότι μπορούσε να κάνει την διαφορά. Τον προέτρεψα να έρθει στην ΑΕΚ, γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει. Και τότε ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος. Ήταν πραγματικά δύσκολα για έναν νέο προπονητή, όμως, από την αρχή έκανε την διαφορά».

Πλέον, γνωρίζουμε για τον «μύθο» του Φερνάντο Σάντος. Τις επιτυχίες του, τα κατορθώματά του, τις συνήθειές του. Πως ήταν, όμως, ο Πορτογάλος προπονητής στα πρώτα χρόνια της καριέρας του; Ο Γιάσμινκο Βέλιτς εξηγεί: «Εγώ τον πρωτογνώρισα ως ποδοσφαιριστής. Και με σημάδεψε. Είχε έναν τρόπο να σε «κερδίζει». Με την Εστρέλα πήγε εξαιρετικά και ακολούθησε η Πόρτο. Όταν πια έφυγε από την Πόρτο εγώ είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο και μετά τον έζησα ως βοηθός του. Ο Σάντος στην αρχή ήταν περισσότερο δογματικός. Ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως ήταν για πρώτη φορά εκτός Πορτογαλίας. Τα χρόνια που πέρασε στην Ελλάδα ο Σάντος εξελίχθηκε. Βοήθησε τις ομάδες που δούλεψε, αλλά εξελίχθηκε και ο ίδιος. Θα μπορούσα να πω ότι έγινε πιο γλυκός ως άνθρωπος».

Πλην του προφανούς, της επιτυχίας της κατάκτησης του Euro, ο 61χρονος Πορτογάλος «πιστώνεται» και το γεγονός πως κατάφερε να «επιβληθεί» στα αστέρια της εθνικής ομάδας. «Ο Φερνάντο ανέκαθεν είχε αυτό το χάρισμα. Να κερδίζει τον σεβασμό όλων. Πάντα τα κατάφερνε. Όχι μόνο των παικτών, αλλά και των υπόλοιπων. Προφανώς και οι περισσότεροι θα το καταλαβαίνουν, αλλά πρόκειται για έναν πανέξυπνο άνθρωπο. Πραγματικά πανέξυπνο. Αντιλαμβάνεται άμεσα τα πάντα. Τι συμβαίνει γύρω του, τις καταστάσεις, τα πάντα. Με τους ποδοσφαιριστές έχει τον τρόπο να τους πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά χωρίς να γίνεται «φίλος» τους. Χωρίς να ξεπερνάει τα όρια. Τους κερδίζει, αλλά πάντα υπάρχει μέτρο. Είναι φανταστικός στην διαχείριση των ποδοσφαιριστών».

Ακόμα και τις πρώτες στιγμές μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Πορτογαλίας, ο Φερνάντο Σάντος ευχαρίστησε τους Έλληνες! Δεν τους ξέχασε και δεν θα τους ξεχάσει πότε. Όπως μας λέει ο Βέλιτς: «Νομίζω ότι του ταίριαξε πολύ ο ελληνικός τρόπος ζωής. Του άρεσε η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα. Εκτός γηπέδων ο κόσμος δεν γνωρίζει τον Φερνάντο, αλλά είναι πολύ ευχάριστος. Ευχάριστη παρέα.  Πηγαίναμε για φαγητό συχνά. Ταίριαξε στην Ελλάδα ο Φερνάντο και την αγάπησε, αν και στην αρχή επαναλαμβάνω πως δεν ήταν εύκολα για τον ίδιο. Πέρασε καλά εδώ, όμως. Έδωσε πράγματα και πήρε».

Όποιος είχε… ποντάρει στην επιτυχία της Πορτογαλίας, «πληρώθηκε» σε μεγάλες αποδόσεις! Ο Βέλιτς, όμως, αποκαλύπτει ότι: «Επικοινωνήσαμε στην διάρκεια της διοργάνωσης μέσω SMS. Επικοινωνήσαμε και σήμερα (σ.σ Δευτέρα). Το πίστευε από την πρώτη στιγμή. Το έλεγε στους παίκτες του, τους έκανε να το πιστέψουν και αυτοί. Έχω την εντύπωση ότι τον βοήθησε πολύ και η εμπειρία που «κέρδισε» με την εθνική Ελλάδας. Ο Φερνάντο δημιούργησε μία ομάδα που χάνει πολύ δύσκολα. Που γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι δεν θα μπορούν να την κερδίσουν. Και γνωρίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές του σε ατομικό επίπεδο είναι σπουδαίοι κατάφερε να πετύχει τον θρίαμβο και να φτάσει στην κορυφή».

Πως κατάφερε η Πορτογαλία να… αναγκάσει σε… δάκρυα τους οικοδεσπότες Γάλλους και να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής; «Η Πορτογαλία πάντα είχε καλή παρουσία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είχε φτάσει στον τελικό το 2004, είχε παρουσίες σε ημιτελικά. Πάντα προσπαθούσε, όμως, να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Επιθετικό ποδόσφαιρο. Ήθελα να ελέγχει τα ματς με αυτόν τον τρόπο. Ο Φερνάντο το άλλαξε. Αποφάσισε ότι η Πορτογαλία θα ελέγχει το παιχνίδι, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Προσέχοντας τα νώτα της. Και ίσως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει στην κορυφή. Μεγάλο μερίδιο, αν όχι το μεγαλύτερο της επιτυχίας, ανήκει στον Σάντος. Αυτήν την «λογική» πέρασε και στους ποδοσφαιριστές του και αυτοί την εκτέλεσαν άψογα».

Ο Σάντος είχε ένα μεγάλο όνειρο! Και το εκπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή της καριέρας του ο Φερνάντο είχε ένα μεγάλο όνειρο. Να αναλάβει την εθνική ομάδα της χώρας του. Και δευτερευόντως να δουλέψει στην Μπενφίκα. Πλέον το εκπλήρωσε. Έζησε το όνειρό του. Ποιος ξέρει τι θα κάνει στο μέλλον. Όταν ανέλαβε την Πορτογαλία άκουσε την καρδιά του. Τώρα δεν ξέρω τι θα αποφασίσει. Αν θα παραμείνει ή όχι. Πρόκειται, πάντως, για έναν πολύ καλό προπονητή, έναν από τους σπουδαιότερους και εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι και ανάμεσα στους υποψηφίους για τον καλύτερο προπονητή της χρονιάς. Δεν ξέρω αν θα κατακτήσει το βραβείο, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μέσα στους υποψηφίους».

Καταλήγοντας, ζητήσαμε από τον Βέλιτς να μας πει δυο κουβέντες για την θητεία του Σάντος στον Παναθηναϊκό. «Με τον Παναθηναϊκό έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Κάναμε ελάχιστα παιχνίδια στον Παναθηναϊκό. Επειδή, όμως, εκείνη την εποχή υπήρχε μία πιθανότητα να αναλάβει την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας κάπου μετριάστηκαν όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Τελικά δεν ανέλαβε τότε την εθνική και πήγε στην Σπόρτινγκ. Ήταν μία κακή παρένθεση για τον Σάντος, αλλά γρήγορα ξεχάστηκε».

Πηγή: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X