«Θα πάρουμε το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ φτερουγίζει»

«Θα πάρουμε το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ φτερουγίζει»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η “ τηλεοπτική ” Κυριακή ήταν πάντα η ημέρα όπου το μεσημέρι η οικογένεια συγκεντρωνόταν στο τραπέζι και, παράλληλα με την ..κρεατοφαγία, απολάμβανε στην ΕΡΤ την καθιερωμένη ελληνική ταινία . Ο Βέγγος , ο Βουτσάς , ο Λογοθετίδης , η Βλαχοπούλου λειτουργούσαν ως το προσωρινό καθαρτήριο από κάθε λογής σκοτούρες . Ήταν μία διαφυγή από τα καθημερινά προβλήματα . Τη σημερινή Κυριακή η “ Retroballa ”  ανακάλυψε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ..χαλαρή “ ποδοσφαιροκουβέντα ” μεταξύ τριών πρωταγωνιστών του θεάτρου και του κινηματογράφου και θέλησε να τη μοιραστεί με τους αναγνώστες . Ο κορυφαίος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελλάριος , ο δημοφιλής και πληθωρικός Λάμπρος Κωνσταντάρας και η γοητευτική Μάρω Κοντού , με τα πιο καλλίγραμα πόδια του ελληνικού θεάτρου , συζήτησαν για τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις της εποχής , στις αρχές του 1968 , στο διάλειμμα ενός γυρίσματος της υπέροχης ταινίας “ Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι ” , στα στούντιο της κινηματογραφικής εταιρείας “ Καραγιάννης – Καρατζόπουλος ” στην Ηλιούπολη . Μαζί τους συμμετείχε , με τις παρεμβάσεις του , και ο οπερατέρ Νίκος Βασιλειάδης ενώ τη συνέντευξη πήρε ο πρύτανης της αθλητικής δημοσιογραφίας Βασίλης Χατζηγιάννης . Πριν όμως μπούμε στις ..λεπτομέρεις της συζήτησης ας δούμε ποια ήταν η ..αθλητική ταυτότητα των τριών καλλιτεχνών . Σε ποιον “ Θεό ” της μπάλλας πίστευαν ; Ποια ήταν τα οπαδικά τους φρονήματα ;

Ο Αλέκος Σακελλάριος δεν υποστήριζε συγκεκριμένα κάποιον σύλλογο , δηλώνοντας με μία δόση διπλωματίας , οπαδός της εθνικής ομάδας . Του άρεσε το ποδόσφαιρο , παρακολουθώντας ανελιππώς τους αγώνες του πρωταθλήματος μέσω των ραδιοφωνικών μεταδόσεων του ΕΙΡ . Θυμόταν με νοσταλγία τους μεγάλους άσους του προπολεμικού ποδοσφαίρου , ενώ ο ίδιος υπήρξε μέλος μίας ομάδας που έπαιζε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός . Αργότερα έπαιξε σε δύο τοπικές αθηναϊκές ομάδες , τον Ερμή Αχαρνών και τη Σπάρτα .  Όμως , το αγαπημένο του σπορ ήταν το μποξ . Μάλιστα , είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πυγμαχικής Ομοσπονδίας έχοντας αξιοσημείωτη και ουσιώδη δραστηριότητα στα κοινά του αθλήματος . Η αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ είναι γνωστή . Στα νεανικά του χρόνια , πριν φύγει για σπουδές στη Γαλλία με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “ Κωνσταν Νταράς ” , υπήρξε αθλητής του συλλόγου , παίζοντας στη θέση του τερματοφύλακα . Το πάθος του για την ΑΕΚ είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώσπου λίγες ώρες πριν τον γάμο του έδωσε πάλι το παρών στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα . Ακόμη και την ώρα της θεατρικής παράστασης είχε κρυμμένο ένα τρανζιστοράκι για να ακούει την εξέλιξη του ματς , σύμφωνα με μαρτυρία της μόνιμης παρτεναίρ του Μάρως Κόντου . Στους αγώνες της ομάδας των ηθοποιών , ο “ γιγαντόσωμος ” Λάμπρος έπαιρνε πάντα τη φανέλα με το Νο1 ενθουσιάζοντας το κοινό με τις φοβερές αποκρούσεις του . Εκτός από το ποδόσφαιρο , αγαπούσε το μπάσκετ , λόγω της παράδοσης που είχε η ΑΕΚ στο σπορ , ενώ συχνά παρακολουθούσε και αγώνες στίβου . Η Μάρω Κοντού είναι φανατική οπαδός του Ολυμπιακού και δεν το κρύβει . Η παρουσία της στο Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν αρκετά συχνή εκείνη την εποχή , ενώ η κρυφή της ..φιλοδοξία ήταν στην επόμενη ζωή , εάν γεννηθεί άνδρας , να παίξει σέντερ-φορ στην ομάδα του Πειραιά .

Ο Αλέκος Σακελλάριος πήρε πρώτος τον λόγο . Ως επικεφαλής της ταινίας είχε το ..προβάδισμα . Όλοι τον άκουσαν με προσοχή και εμείς μαζί σας που τον διαβάζουμε . “ Η αγάπη του κόσμου για το ποδόσφαιρο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο . Αποτελεί παγκόσμιο γεγονός , σε όλες τις ηπείρους το ποδόσφαιρο ειναι το δημοφιλέστερο σπορ , πλήν των ΗΠΑ και του Καναδά , όπου εκεί το μπέϊζμπολ έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις του κοινού . Οι υπόλοιπες χώρες διαθέτουν αξιόλογες ομάδες , όπως η Ουγγαρία του Πούσκας , η Ισπανία , η Ιταλία , η Αγγλία και οι εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής . Όπως δε , διαβάζουμε στις εφημερίδες , ο φανατισμός είναι στην ίδια κλίμακα με αυτόν που επικρατεί στην Ελλάδα ” . Στη συνέχεια ο δημοφιλής σκηνοθέτης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της οπαδικής αντιπαράθεσης που επικρατεί στη χώρα , αλλά και πίσω από τις ..κινηματογραφικές κάμερες μεταξύ των πρωταγωνιστών, ρίχνοντας ..γέφυρες φιλίας, τονίζοντας .. ” Εγώ θα ήθελα ένα ποδόσφαιρο που θα θαυμάζουμε τους καλύτερους από όποια ομάδα και αν προέρχονται . Μετά τη νίκη δεν πρέπει να λέμε πως τους σπάσαμε το κεφάλι . Ένας ποδοσφαιριστής έχει το ..δικαίωμα να βρεθεί σε κακή ημέρα  , όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους ηθοποιούς ” . Η πορεία της κουβέντας αποκάλυψε κάτι άγνωστο μέχρι τότε . Ο Σακελλάριος με τον Κωνσταντάρα υπήρξαν συμμαθητές στο σχολείο και συμπαίκτες στην ίδια ομάδα . Αργότερα , οι δυο τους χώρισαν . Ο Λάμπρος έπαιξε στην ΑΕΚ , ενώ ο Αλέκος στελέχωσε δύο μικρές αθηναϊκές ομάδες .

Ο αγαπημένος όλων μας Λαμπρούκος παίρνει τη ..σκυτάλη , αιτιολογώντας την παθολογική αγάπη του για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο , δίνοντας προγνωστικά για την τελική έκβαση του πρωταθλήματος 1967-1968 . “ Από μικρός ανήκω στην ΑΕΚ και δεν μετανιώνω γι΄αυτή την επιλογή . Τον αγαπώ αυτόν τον σύλλογο . Είναι ένα αξιόλογο σωματείο που μας έχει δώσει μεγάλες χαρές , στους εγχώριους και διεθνείς στίβους . Παρακολουθώ όλες τις εκδηλώσεις του σωματείου και τολμώ να πω πως τις τάξεις της ΑΕΚ στελέχωναν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και αθλητές του στιβου . Η ΑΕΚ έχει παράδοση και ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό . Φέτος η ομάδα έχει όλες τις δυνατότητες να κερδίσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο , παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι σύλλογοι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί ” .  Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και επενέβη η ..“ ερυθρόλευκη ” Μάρω Κοντού , κρατώντας μία φανέλα του Ολυμπιακού . “ Ο Λάμπρος μπορεί να λέει ότι θέλει , αλλά σας διαβεβαιώνω πως ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος , όπως έκανε τα δύο προηγούμενα χρόνια , διότι διαθέτει τους καλύτερους παίκτες . Εάν ήμουν άνδρας θα ήμουν σίγουρα σέντερ-φορ του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο η στο μπάσκετ φορώντας τη δοξασμένη φανέλα του ” . Τα γλυκύτατα, γαλανά μάτια του Λάμπρου θόλωσαν μπροστά στην .. κατά μέτωπο “ επίθεση ” της αντιπάλου . Η απάντηση , ψύχραιμη , εύστοχη , με αρκετή δόση όμορφης , αγνής πλάκας που χαρακτήριζε τη ρομαντική εποχή των 60s . “ Δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό διότι απουσιάζει από την ενδεκάδα του ένας ικανός σέντερ-φορ που να έχει τα ..πόδια της Μάρως . Φέτος , με τον Τσάκναντι θα πάρουμε το πρωτάθλημα . Η ΑΕΚ φτερουγίζει ” .

. Και η κόντρα συνεχιζόταν . Η συζήτηση είχε ανάψει . Ο Σακελλάριος δεν μιλούσε . Απλά , παρακολουθούσε και το ..απολάμβανε . Η πρόταση του για ένα ποδόσφαιρο που θα ενώνει τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν εισακούστηκε . Η Κοντού απαντά , γυρνώντας το χρόνο στο παρελθόν .­“ Εμείς κερδίσαμε τη Σάντος του Πελέ , εσείς τι κάνατε ;  O Λάμπρος ..αντικρούει θυμίζοντας την ήττα του Ολυμπιακού από τον Βύζαντα Μεγάρων . “ Ότι και να κάνετε , ότι και να λέτε , η ΑΕΚ θα κυριαρχεί . Ούτε ξενοδόχοι μας ενδιαφέρουν , ούτε και ένδοξοι αντίπαλοι ” δείχνοντας της τέσσερα δάχτυλα , υποννοώντας το 4-1 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη , και τις τέσσερις διαδοχικές ήττες των ερυθρόλευκων την χρονική περίοδο των ..γυρισμάτων . Κάποιος όμως , παραμόνευε στη γωνία . Ήταν ο οπερατέρ Νίκος Βασιλειάδης , οπαδός του Παναθηναίκού , που δεν άντεξε να είναι στην ..απέξω , θέλοντας να απαντήσει και στους δύο . “ Λογαριάζεται χωρίς τον ξενοδόχο . Τον Παναθηναϊκό . Αυτός θα πάρει το πρωτάθλημα . Περιμένετε λίγο , κάντε υπομονή , και θα δείτε . Χάσαμε ένα-δυο μάχες , όχι όμως και τον πόλεμο ” . H AEK όταν βλέπει τις πράσινες φανέλες χάνει από τα αποδυτήρια ” .

Το διάλειμμα τελείωνε . Η κλακέτα ήταν έτοιμη . Όμως οι δύο δημοφιλείς συμπρωταγωνιστές και αχώριστοι παρτεναίρ σε δεκάδες ταινίες συνέχιζαν .. Μάταια , ο Σακελλάριος υπενθύμιζε πως θα πρέπει να έχουν όλοι ισχυρές ομάδες , για το καλό του ελληνικού ποδόσφαιρου . Είχε δίκιο ο άνθρωπος , αλλά ποιος τον άκουγε . “ Να γράψετε , να φωνάξετε , να το ακούσουν όλοι , πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα και θα πάρει το πρωτάθλημα ” λέει η Κοντού , για να απαντήσει ο Κωνσταντάρας .. “ Σας λυπάμαι μαντάμ , που έχετε αυτή την πεπαλαιωμένη γνώμη για την ομάδα σας . Δεν πειράζει , και η παρηγοριά κάτι είναι ” . Τον επίλογο έγραψε το ..παναθηναϊκοκρατούμενο κινηματογραφικό συνεργείο που βροντοφώναξε “ ΠΑΟ , ΠΑΟ , ΠΑΟ ” . Τελικά , το πρωτάθλημα κατέληξε στην ΑΕΚ , ενώ το Κύπελλο πήγε στα γραφεία του Ολυμπιακού . Και οι δύο βγήκαν κερδισμένοι , εκτός από το ..συνεργείο .

Πηγή: retroballa

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X