Για να θυμηθούμε Γάλλους...

Ο πρώτος Γάλλος προπονητής που (όλα δείχνουν πως) θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ είναι ο Φιλίπ Μοντανιέ. Γενικά η γαλλική σχολή φαίνεται να μην έχει …πέραση στη χώρα μας, αφού είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και σήμερα δεν έχει καθήσει άλλος προπονητής απ’ τη Γαλλία στον πάγκο της Ένωσης, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Ομάδων δηλαδή, οι οποίες με μοναδική εξαίρεση τη Λάρισα έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα από καταβολής Α’ Εθνικής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε δει κανέναν Γάλλο προπονητή να κάνει πρωταθλητισμό στη χώρα μας.

Εννοείται ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το παραπάνω γεγονός δε φανερώνει απαραίτητα ούτε την αποτυχία, αλλά ούτε και την επιτυχία του Μοντανιέ στην Ελλάδα. Απλώς καταγράφουμε τα δεδομένα. Τα στοιχεία άλλωστε που συνοδεύουν τον εν δυνάμει τεχνικό του Δικεφάλου είναι εξαιρετικά και φανερώνουν πως, αν η ομάδα ενισχυθεί όπως πρέπει και σε όλες τις θέσεις που πρέπει με ποιοτικούς παίκτες, τότε ο Γάλλος έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει.

Είναι πάντως γεγονός το ότι μέχρι στιγμής καμία ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους δεν εμπιστεύθηκε προπονητή από τη Γαλλία. Δείτε τα παρακάτω παραδείγματα. Μόλις τέσσερις συμπατριώτες του Μοντανιέ έχουν δουλέψει στην κορυφαία κατηγορία της χώρας μας, με τα αποτελέσματά τους να μην είναι ενθαρρυντικά.

Τη σεζόν 2001-02 ο Ανρί Μισέλ άρχισε τη σεζόν στον πάγκο του Άρη, αλλά έμεινε μόλις τέσσερα ματς, στα οποία οι “κίτρινοι” είχαν μία νίκη και τρεις ισοπαλίες. Τον διαδέχθηκε μάλιστα συμπατριώτης του, ο Ρισάρ Ταρντί. Τι έκανε; Ήρθε Νοέμβριο κι έφυγε Φλεβάρη. Δεν έβγαλε καν τη σεζόν.

Η τρίτη απόπειρα ελληνικής ομάδας να συνεργαστεί με Γάλλο τεχνικό έγινε από τον Ιωνικό τη σεζόν 2002 – 03. Ο Ζαν Μισέλ Καβαλί ξεκίνησε το πρωτάθλημα στη Νίκαια, έκανε μεν παρέλαση, αλλά δεν άλλαξε τον χρόνο στη χώρα μας, αφού παρέμεινε ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Τελευταίος χρονικά προπονητής από τη Γαλλία που δούλεψε στην Ελλάδα είναι ο Αλμπέρ Καρτιέ. Στην 3η αγωνιστική της σεζόν 2009-10 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανθρακικού και έμεινε μέχρι την 17η, λέγοντας “αντίο” τον Ιανουάριο του 2010.

Επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Τα παραπάνω γεγονότα δεν σημαίνουν τίποτα για την παρουσία του Φιλίπ Μοντανιέ στον πάγκο της ΑΕΚ και την προοπτική επιστροφής της ομάδας στην κορυφή. Ίσα – ίσα, ο τρόπος δουλειάς του τόσο στη Ρεν όσο και στη Ρεάλ Σοσιεδάδα, αλλά και τα αποτελέσματα που είχε, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ικανό τεχνικό, με γνώσεις και εμπειρία. Η φιλοσοφία του μάλιστα για το ποδόσφαιρο και την αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να έχουν οι ομάδες του, φαίνεται πως ταιριάζουν στην ΑΕΚ και στο τι επιθυμεί να βλέπει ο κόσμος. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη με τα ανάλογα αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X