Πιο σκληρός τώρα ο πόλεμος

ΑΕΚ, ΑΕΚ, ΑΕΚ κύπελλο
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όλοι στην ΑΕΚ ζούμε μαγικές στιγμές και έχουμε κάθε δικαίωμα να τις ζούμε. Η ομάδα με την επιστροφή της μετά από δύο συν ένα (το δραματικό του υποβιβασμού) χρόνια, στην Σούπερ Λίγκα, κατακτά το κύπελλο, με αντίπαλο στον τελικό τον Ολυμπιακό. Και ταυτόχρονα κάνει δύο τις νίκες της σε τρεις αναμετρήσεις φέτος με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η μοναδική ομάδα που τον έχει κερδίσει εντός συνόρων και το λέω ξανά γιατί είναι σημαντικό, δύο φορές.

Βέβαια η δυναμική της ΑΕΚ για όσους μπορούσαν και ήθελαν να βλέπουν μακριά, φάνηκε από το γεγονός πως και πέρσι, από την Β΄ Εθνική, έφτασε μια ανάσα από το να πετάξει εκτός κυπέλλου τον Ολυμπιακό. Αυτή την δυναμική δεν κατάφερε να την πιστοποιήσει φέτος στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον αν κριτήριο είναι η πρώτη θέση. Αλλά γι’ αυτό, εκτός από τα δικά της θέματα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο άλλα δύο στοιχεία.

Πρώτο το απίστευτο, άνευ προηγουμένου σερί του Ολυμπιακού, που δεν γινόταν να χάσει βαθμό με τίποτα. Δεύτερο, που κρύβεται πίσω από το πρώτο, το ότι για να δούμε αυτή την ιστορία με τον φετινό Ολυμπιακό και βασικά λόγω της παρουσίας της ΑΕΚ, το σύστημα που όλοι γνωρίζουμε πως ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα εδώ και χρόνια, κινητοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό.

Εκεί, σε αυτό το σύστημα άλλωστε, κρύβεται και όλο το ζουμί στην ιστορία της συνέχειας που θα έχει η φετινή τεράστια επιτυχία της ΑΕΚ.

Για πολλούς και εύλογα, οι δύο νίκες και η κατάκτηση το κυπέλλου, σηματοδοτεί πολλά πράγματα σε σχέση με την κυριαρχία του συστήματος. Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανένας όμως. Το σύστημα είναι εδώ και κατέχει όλα τα κρίσιμα πόστα ακόμη.

Μπορεί το κλίμα και η ψυχολογία να έχουν αλλάξει, μπορεί πολλά στελέχη του να σκέφτονται πλέον και μια και δυο και τρεις φορές παραπάνω κάθε ενέργεια τους που θα μπορούσε να τους φέρει απέναντι, ειδικά στην ΑΕΚ, αλλά οι «Ταλιμπάν», που έχουν αποφασίσει να τα παίξουν όλα υπέρ αυτών που τους προστατεύουν και τους καθοδηγούν τόσα χρόνια, είναι εδώ. Κάποιοι από αυτούς είχαν καίρια πόστα και θέσεις και στην διοργάνωση του τελικού. Κάποιες από τις γνωστές γλοιώδεις φάτσες, ειδικά από Θεσσαλία μεριά, διακρίνονται άλλωστε σε πολλές φωτογραφίες.

Το σύστημα αυτό, δέχεται πολύ σοβαρά χτυπήματα από τότε που η ΑΕΚ μπήκε ξανά στο παιχνίδι, αλλά δεν έχει πεθάνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βασίζεται στην στήριξη ενός πολύ δυνατού επίσης παίκτη, που φυσικά δεν θα παραδώσει εύκολα, αυτά που και λόγω νοοτροπίας θεωρεί «κεκτημένα».

Ήδη, την επόμενη μέρα του τελικού, η γνωστή προπαγάνδα έπαιξε πολύ την συγκέντρωση των ΕΠΣ που υποτίθεται πως στηρίζουν στο σύνολο τους την διοίκηση Γκιρτζίκη. Το πόσα είναι τα κουκιά και τι σήμαινε και τι δεν σήμαινε η παρουσία κάθε μιας από τις 36 ή 37 ΕΠΣ στην ομιλία του Γκιρτζίκη, θα το δούμε σύντομα. Εγώ κρατάω πως ακόμη και έτσι και με την τρομερή κινητοποίηση που έπεσε για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερες, υπήρξαν τουλάχιστον 20, που δεν έδωσαν το παρών…

Παρόλα αυτά η προπαγανδιστική εκστρατεία είχε σαφή χαρακτήρα και πολλαπλή στόχευση. Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν, ήταν πως μπορεί να χάσαμε μια μεγάλη μάχη, αλλά είμαστε εδώ και είμαστε ικανοί να απαντήσουμε και να διασφαλίσουμε την συνέχεια του συστήματος.

Αυτό το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο σε όσους ξέρουν πως έτσι και αλλιώς έχουν απέναντι, αλλά κυρίως σε όσους θεωρούν φοβισμένους και … κυμαινόμενους, λόγω των τελευταία εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα και φυσιολογικά ίσως, είναι αποφασισμένο για όλα ή τίποτα. Δηλαδή είτε θα καταρρεύσει στο σύνολο του, είτε θα μείνει όπως είναι μέσω των προσεχών εκλογών της ΕΠΟ. Ενδιάμεσος δρόμος, με παραχωρήσεις και υποχωρήσεις δεν υπάρχει.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, από το ότι για να δούμε τον διαιτητή και τους βοηθούς που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, να είναι και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, χρειάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άνευ προηγουμένου ενέργειες και παρεμβάσεις. Τίποτα δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν, αν δεν είναι απόλυτα αναγκασμένοι.

Και αυτός είναι και ο λόγος, που και στην ίδια την ΑΕΚ, από την επομένη του τελικού με την συνέχεια και την ένταση του αγώνα για να έρθει αλλαγή στην ΕΠΟ, ασχολούνται πάλι. Δεν είναι αφελείς για να πιστέψουν πως μια τεράστια νίκη, είναι αρκετή για να κρίνει τον πόλεμο. Αυτός θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρός. Με το σύστημα βέβαια να έχει απολέσει ήδη σημαντικό έδαφος, αλλά να κρατάει τον σκληρό του πυρήνα ανέπαφο και αποφασισμένο για όλα.

Αν και η ΑΕΚ έχει αποδείξει ότι είναι η κινητήρια δύναμη για την αλλαγή, χωρίς την παρουσία της οποίας τίποτε από όσα έχουμε δει προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης δεν θα είχε γίνει, προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχει πάντα η μεγάλη ανάγκη στο μέτωπο να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι και δυνατοί. Η συμπόρευση βασικά με τον ΠΑΟΚ, στα θέματα των αλλαγών της ΕΠΟ, εξακολουθεί να είναι για μένα μια κρίσιμη προϋπόθεση, για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Και όποιος δεν το βλέπει και από τις δύο πλευρές, ειδικά οπαδοί των δύο ομάδων, απλά δεν μπορεί να δει πέρα από το δάχτυλο του.

Ειδικά όταν είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις και των δύο πλευρών κατά καιρούς πως μιλάμε για μια συνεννόηση, μια προσέγγιση, με συγκεκριμένη στόχευση, στα πλαίσια της οποίας κανείς δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να θυσιάζει τίποτα από τα ζωτικά του συμφέροντα σαν σύλλογος. Αλλά η κεντρική στόχευση και η συνεννόηση γύρω από αυτή, πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και θεωρώ δεδομένος πως θα συνεχίσει να υφίσταται.

Μάλιστα θα συμφωνήσω με ένα άρθρο του συναδέλφου ρεπόρτερ ΠΑΟΚ, Σταύρου Κόλκα, που εκτός από ότι διαπίστωσαν από όσα γράφει, πως έχει την ίδια άποψη, ταυτόχρονα σημειώνει πως για να καταφέρει η ΑΕΚ να παίξει έναν τελικό στα ίσια και να πάρει τελικά το κύπελλο, έπαιξε ρόλο και η στάση που κράτησε ο ΠΑΟΚ γύρω από το ζήτημα του πρώτου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό. Και η φασαρία που ξεσήκωσε. Αυτό ισχύει 100%.

Ειδικά όσον αφορά την ένταση της κινητοποίησης από πλευράς Πολιτείας. Να το αναγνωρίσουμε και να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Άλλωστε η ιστορία δεκαετιών, έχει αποδείξει πόσο γελοία είναι η συζήτηση για «χαλίφηδες» που θέλουν να πάρουν την «θέση του χαλίφη».

Ουδέποτε η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ σύνδεσαν το όνομα τους ή επιχείρησαν να το συνδέσουν, ακόμη και όποτε υπήρξαν πολύ δυνατοί διοικητικά, με καταστάσεις που σαν αυτές που ζούμε στην Ελλάδα από το 1996 και μετά. Είναι μακριά από το DNA τους, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει, ακόμη και αν είχε τις χειρότερες προθέσεις. Που κανείς δεν τις έχει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X