«Ολυμπιακός και σκάνδαλα διέλυσαν Ρανιέρι και Εθνική»

«Ολυμπιακός και σκάνδαλα διέλυσαν Ρανιέρι και Εθνική»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δημοσίευμα του Insideworldfootball κάνει λόγο για την αναγέννηση του Κλαούντιο Ρανιέρι στη Λέστερ, θέτοντας ως λόγο της αποτυχίας του στην Ελλάδα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στο εγχώριο πρωτάθλημα που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά.

Η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ του Ρανιέρι είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα ολοκληρώθηκε με τον Ιταλό τεχνικό να εισπράττει εγκωμιαστικά σχόλια για το σπουδαίο κατόρθωμα να οδηγήσει τις «Αλεπούδες» στο μοναδικό αυτό επίτευγμα. Την ίδια στιγμή ο Ρανιέρι είχε φύγει από την Εθνική Ελλάδας ως αποτυχημένος έπειτα από τα φτωχά αποτελέσματα στα προκριματικά του Euro. Τα ερωτηματικά σχετικά με το πως ο Ρανιέρι έφυγε από την Ελλάδα… κυνηγημένος και κατάφερε να οδηγήσει τη Λέστερ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ ήταν αναμενόμενο να προκύψουν.

Ο Άγγλος δημοσιογράφος Matt Scott με κείμενό του στο insideworldfootball.com αναφέρεται στην αναγέννηση του Ρανιέρι στη Λέστερ, κάνοντας λόγο για τα αίτια της αποτυχίας του στην Εθνική Ελλάδας, που συνδέονται με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τη διαφθορά που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αγγλικό δημοσίευμα εμπλέκει τον μόνιμο πρωταθλητισμό του Ολυμπιακού εντός των συνόρων, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τους χειρισμούς της UEFA και τις δίκες για τα στημένα παιχνίδια και την εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικά το κείμενο του Matt Scott από το insideworldfootball.com το οποίο έχει ως τίτλο: «Η υπόληψη του Ρανιέρι πέθανε στην Ελλάδα, τώρα αναγεννιέται».

«Στην ελληνική μυθολογία ο Διόνυσος, ή Βάκχος, ήταν ένα αγέννητο παιδί όταν η έγκυος μητέρα του σκοτώθηκε και σώθηκε από τον πατέρα του τον Δία, και αργότερα γεννήθηκε από τον μηρό του Θεού. Ο Διόνυσος έγινε ο Έλληνας θεός του θέρους, το σύμβολο του θανάτου και της αναγέννησης. Καθώς οι οπαδοί της Λέστερ επιδίδονται σε βακχικές τελετές προς τιμήν της απροσδόκητης κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ, το ισχυρό και γελαστό λιοντάρι, Κλαούντιο Ρανιέρι αναγεννιέται.

Ο Ρανιέρι ανέλαβε τη Λέστερ σε λιγότερο από δύο χρόνια αφού είχε απολυθεί από την Εθνική Ελλάδας , που αποτέλεσε το ναδίρ της 30χρονης προπονητικής του καριέρας. Τα αποτελέσματά του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα ήταν πραγματικά τρομακτικά. Η Ελλάδα μπήκε στα προκριματικά του Euro 2016 ως 7η στην κατάταξη της UEFA και ως ισχυρή στο γκρουπ που συμμετείχε. Ξεκίνησε τα παιχνίδια στον όμιλο με εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Ρουμανία και ακολούθησε η ισοπαλία με 1-1 κόντρα στη Φινλανδία. Έπειτα η Βόρειος Ιρλανδία νίκησε με 2-0 την Ελλάδα στην Αθήνα και εν συνεχεία ακολούθησε η τελική ατίμωση του Ρανιέρι και η εντός έδρας ήττα με 1-0 από τα Νησιά Φερόες, που είχαν να νικήσουν μακριά από την έδρα τους 13 ολόκληρα χρόνια. Ο Ρανιέρι απολύθηκε αμέσως.

Πως λοιπόν ένας άνθρωπος στον οποίο ασκήθηκε τόσο έντονη κριτική στην Ελλάδα να τον χαρακτηρίζουν τώρα Βασιλιά Κλαούντιο, όπως στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας στην Gazzetta dello Sport; Πως μπορεί να κατακτά τώρα το πρωτάθλημα στην Αγγλία με τη Λέστερ; Η ιστορία της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τη Λέστερ έχει καλυφθεί και δεν είναι δουλειά μου να την επαναλάβω εδώ. Αυτό όμως που αξίζει είναι η διερεύνηση των καταστάσεων που οδήγησαν στην απόλυση του Ρανιέρι από την Εθνική Ελλάδας. Το πρώτο πράγμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως ο Ιταλός δεν ήταν μόνος στην αποτυχία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που όλοι περίμεναν.

Λίγο περισσότερο έπειτα από δέκα χρόνια από την κατάκτηση του Euro 2004, η Ελλάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της στα προκριματικά με μόλις μία νίκη σε δέκα παιχνίδια, οι έξι από αυτές με άλλον προπονητή. Ο στόχος δεν ήταν και τόσο δύσκολος. Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει αντιπάλους οι οποίοι στην 56χρονη ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είχαν προκριθεί μόλις έξι φορές σε τουρνουά, τέσσερις φορές η Ρουμανία και δύο η Ουγγαρία από το 1964 και το 1972. Ο μέσος όρος της κατάταξής τους ήταν η 33η θέση ανάμεσα στις 54 χώρες της UEFA. Εν συντομία, η Ελλάδα δεν είχε να αντιμετωπίσει τιτάνες του διεθνές στερεώματος, αλλά ακόμα κι έτσι βυθίστηκε σαν ιστιοπλόο που θύμωσε τον Ποσειδώνα. Οι Νήσοι Φερόες νίκησαν την Ελλάδα δύο φορές.

Συνεπώς τι ήταν αυτό που συνέβη; Αν η Εθνική Ομάδα είναι ο καθρέπτης του εγχώριου πρωταθλήματος, τότε η ατροφική παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές ποδόσφαιρο είναι αναμφισβήτητα ένα σύμπτωμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στη Super League. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα των 30 αγωνιστικών κιόλας από τον Φλεβάρη, με έξι παιχνίδια να απομένουν. Ήταν το 18ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού τα τελευταία 20 χρόνια και το έκτο συνεχόμενο. Αυτά τα κατορθώματα οδήγησαν τον Ολυμπιακό στο πάνθεον των επιτυχιών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχουν έντονες υποψίες ότι χρησιμοποίησαν ανίερες μεθόδους για να φτάσουν σε αυτό. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπου συνδέεται και ο Ολυμπιακός για ατασθαλίες, κάποιες από αυτές με σκανδαλώδη υφή.

Πρώτη από όλες είναι η υπόθεση στο Δικαστήριο κακουργημάτων των Αθηνών όπου ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται πως είναι ο αρχηγός μίας οργάνωσης που έστηνε αγώνες και που επηρεάζει άλλους συλλόγους, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ, παίκτες και διαιτητές. Το insideworldfootball παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση για περισσότερο από έναν χρόνο και σε αυτό το διάστημα οι νομικές διαδικασίες κινήθηκαν αργά στην Ελλάδα. Αναμένεται πως αυτόν ή τον επόμενο μήνα ο Εισαγγελέας που συγκεντρώνει το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης θα κάνει τις προτάσεις του στο πάνελ των δικαστών για το ποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Ο Μαρινάκης ήδη αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο Μαρινάκης είχε προηγουμένως κριθεί αθώος όσον αφορά ένα δεύτερο παλιότερο σκάνδαλο στημένων αγώνων στην Ελλάδα, γνωστό ως Koriopolis. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η υπόθεση εναντίον του ίσως ανοίξει ξανά εν μέσω νέων στοιχείων. Ο Γιάννης Τζιμπλάκης, ένας από τους τρεις δικαστές του Koriopolis που άλλαξε την απόφαση για τον Μαρινάκη, είναι αντικείμενο έρευνας για τη σχέση του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, έναν στενό συνεργάτη του Μαρινάκη και πρώην μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού. Μία υποκλοπή κλήσης του Κοτσώνη στον Τζιμπλάκη κίνησε τις υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει μία προσπάθεια επηρεασμού της απόφασης του δικαστή. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσον υπήρξε κάτι τέτοιο, με την πιθανότητα η αθώωση του Μαρινάκη να επανεξεταστεί.

Όπως έχει διατυπωθεί από το insideworldfootball.com στο παρελθόν παρά τα χαμηλά στάνταρ αποδείξεων στο πειθαρχικό σύστημα του ποδοσφαίρου, ούτε η UEFA ούτε η FIFA έχουν καταφέρει να διεξάγουν μια αξιόπιστη έρευνα στις δραστηριότητες του Ολυμπιακού, ενώ αντίθετα αποφάσισαν να του επιτρέψουν τη συμμετοχή στο Champions League και στο Europa League. Τα οικονομικά στοιχεία της UEFA δείχνουν ότι από τη σεζόν 2011-2012 ως και τη σεζόν 2014-2015 μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να επωφεληθεί από ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Το αν αποδεικνύεται ή όχι πως έστηναν παιχνίδια  – το κίνητρο δεν τίθεται σε ερώτηση. Η UEFA λοιπόν έχει καθήκον για την προστασία του ποδοσφαίρου να διασφαλίσει την ακεραιότητα των διοργανώσεων και την εντιμότητα των συμμετεχόντων τους.

Αντίθετα η UEFA πάλεψε σκληρά και με επιτυχία στο CAS ώστε να αποτρέψει δύο ελληνικές ομάδες από το να ακουστούν τα επιχειρήματά τους εναντίον του Ολυμπιακού. Καθώς το πρώην μέλος της ΕΠΟ, Θεόδωρος Θεοδωρίδης θα προεδρεύσει στο συνέδριο της UEFA αυτή τη βδομάδα ως ο γενικός γραμματέας της και ως ο πλέον ανώτατος αξιωματούχος, το γεγονός με προβληματίζει. Όπως και οι σχέσεις μεταξύ του ιδίου και κάποιων που κατηγορούνται στην Ελλάδα και τους ανέφερα από αυτό εδώ το σάιτ τον προηγούμενο μήνα.

Όταν η UEFA αποφάσισε πως να διαχειριστεί την υπόθεση του Ολυμπιακού αποφάσισε να λάβει δράση από την ΕΠΟ, η οποία φάνηκε πως ήταν τρομακτικά συμβιβασμένη με τις πειθαρχικές αποφάσεις που έπαιρνε στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο από το γεγονός ότι δύο ξεχωριστές κακουργηματικές έρευνες στην ΕΠΟ έφεραν στο προσκήνιο ένα νέο πακέτο πειθαρχικών κανονισμών των οποίων η διάταξη περί παραγραφής εκτείνεται όχι περισσότερο από 12 μήνες πριν από την περίοδο που διενεργήθηκαν. Αυτό δίνει αυτομάτως το ελεύθερο σε όλους τους διαιτητές και στα στελέχη της ΕΠΟ που εμπλέκονται στις κακουργηματικές υποθέσεις. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Αλλά όλο αυτό δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο μία άλλη υπόθεση που εμπλέκει τον Κοτσώνη, ο οποίος παρέμεινε στενός συνεργάτης του Μαρινάκη ακόμα και όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό, όπου προηγουμένως βρισκόταν στη διοίκηση της ομάδας. Ο Κοτσώνης βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης στο λιμάνι της Αθήνας, τον Πειραιά, την έδρα του Ολυμπιακού, μέσω του πλοίου Noor-1. Ήταν το μεγαλύτερο φορτίο που βρέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο και αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα από την DEA των ΗΠΑ.

Ο κύριος ύποπτος αυτής της υπόθεσης είπε στην ελληνική τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη του ΣΚΑΪ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης από το κελί του στη φυλακή ότι είχε παρουσιαστεί στον Μαρινάκη από τον Κοτσώνη, τον οποίο και περιέγραψε ως «στενό συνεργάτη» του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Υποστήριξε πως ο Κοτσώνης του είχε πει πως ο Μαρινάκης, ο οποίος είναι μεγαλοεφοπλιστής, ότι «γνώριζε για το Noor-1» και για τις «κινήσεις του κυρίου Κοτσώνη». Δεν έχει υπάρξει κανένας ισχυρισμός περί εμπλοκής του Μαρινάκη με το σκάνδαλο του Noor-1 ή με λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την εταιρία την οποία διατηρεί.

Μετά είναι το θέμα του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Επηρέασε αυτό τον Ρανιέρι; Στον πάγκο, ως αλλαγή που δεν χρησιμοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της ήττας με 1-0 από τη Ρουμανία  και έπειτα στην ήττα με 1-0 από τα Φαρόες βρέθηκε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Οκτώ μέρες πριν από το παιχνίδι με τη Ρουμανία είχε πάρει μεταγραφή στην Τραμπζονσπόρ της Τουρκίας μετά από έξι χρόνια στον Ολυμπιακό. Πέρυσι ένας εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για τον Παπαδόπουλο σε σχέση με συμμετοχή του σε στημένα παιχνίδια και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος που είχαν να κάνουν με στοιχήματα την περίοδο που βρισκόταν ακόμα στον Πειραιά. Αυτό σε σχέση με την ίδια υπόθεση στην οποία ο Μαρινάκης φέρεται να εμπλέκεται ως ο αρχηγός, κάτι το οποίο επίσης αρνείται.

Ήταν η Ελλάδα του Ρανιέρι μπλεγμένη σε σκάνδαλο στημένων αγώνων που προκάλεσε το διεθνές ποδόσφαιρο να υπονομευτεί; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως η μακροχρόνια επιτυχία του Ολυμπιακού και οι κατηγορίες που υπάρχουν γύρω από τόσο πολλά πρόσωπα που έχουν σχέση με τον σύλλογο έχουν δημιουργήσει μεγάλες υποψίες και δυσπιστία στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα. Ξεκάθαρα ήταν αδύνατο για τον Ρανιέρι να βάλει μία σειρά σε αυτό το τσίρκο. Το θρυλικό ομαδικό πνεύμα που έδωσε ισχύ στη Λέστερ αυτή τη σεζόν δεν θα μπορούσε ποτέ να επινοηθεί μεταξύ παικτών που στην πλειοψηφία τους πιθανότατα φθονούν την επιτυχία του Ολυμπιακού.

Τώρα, καθώς το όνομα του Ρανιέρι περιγράφεται ανάμεσα στους μύθους της Λέστερ και του αγγλικού ποδοσφαίρου γενικότερα, αποτελεί μία ανακούφιση στο σκηνικό των προηγούμενων απογοητεύσεων του με την Εθνική Ελλάδας. Ακόμα και ένας ελληνικός Θεός όπως ο Ηρακλής δεν θα μπορούσε να είχε ξεπεράσει τη Λερναία Ύδρα που αντιμετώπισε εκεί. Ίσως να μην είναι ο Βάκχος, αλλά εγώ τουλάχιστον είμαι ευχαριστημένος που ο Ρανιέρι επέστρεψε».

Πηγή: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X