«Δεν είναι... χρυσή τομή η παραίτηση Γκιρτζίκη»

«Δεν είναι... χρυσή τομή η παραίτηση Γκιρτζίκη»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είναι μόνο η αποχώρηση του σημερινού προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της απόφασης για τη διακοπή του Κυπέλλου.  Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής τονίζει στην «Εφ.Συν. – Σαββατοκύριακο» πως είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την κυβέρνηση η αποχώρηση από την ΕΠΟ όλων όσοι βαρύνονται με αδικήματα.

«Δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα», λέει σχετικά. Και επικαλείται λόγους δεοντολογίας και μείωσης της καχυποψίας που επιβάλλουν τις αποχωρήσεις, ακόμη και αν το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο.
Παράλληλα μιλάει για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο να αποβληθεί τελικά η ΕΠΟ από τη FIFA και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιασμό για νέο περιβάλλον τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στην επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό.

Με την -εκ νέου- σημείωση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, τονίζει πως δεν ζητά τίποτε άλλο απ’ όσα εφαρμόζουν FIFA και UEFA στα δικά τους ζητήματα, ενώ συνδέει ευθέως τη βία στα ελληνικά γήπεδα με τα φαινόμενα της αναξιοπιστίας και της ανισονομίας.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπής και του πρωταθλήματος στη συνέχεια, ο Σταύρος Κοντονής απαντά για τον ώς τώρα διαχωρισμό που έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Έχει ενδιαφέρον πως ο υφυπουργός Αθλητισμού δείχνει μια κατεύθυνση, με την αναφορά του στην πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, Χρήστου Πανόπουλου, που συσπείρωσε σημαντικό αριθμό μικρότερων ΠΑΕ και προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων για την εξυγίανση του πρωταθλήματος.

Ο Σταύρος Κοντονής μιλάει για «εποικοδομητικές προτάσεις», που κατά την άποψή του είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά τις άμεσες εξελίξεις, σίγουρα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση πως όσοι ποντάρουν στα σενάρια αποκλεισμού, με στόχο να πλήξουν το κύρος το δικό του και της κυβέρνησης, θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι έκαναν μεγάλο λάθος…

– Υπάρχουν συγκεκριμένα πλάνα για τη διαχείριση ενδεχόμενης αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA;

Στην απευκταία περίπτωση που η ΕΠΟ δεν προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την εμπέδωση της κάθαρσης και της διαφάνειας στο ποδόσφαιρο και αποβληθεί από τη δύναμη της διεθνούς συνομοσπονδίας, τότε η κυβέρνηση έχει ήδη τον σχεδιασμό να οριοθετήσει ένα υγιές περιβάλλον αθλητικού ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας.

Υπενθυμίζω όμως ότι αυτοί που απεργάζονται και εξυφαίνουν τα σενάρια της αποβολής της, πιστεύοντας ότι θα πληγεί το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης, να γνωρίζουν ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα. Θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα για να βρουν τον τρόπο αυτοκάθαρσης του ποδοσφαίρου μας.

– Τι διαισθάνεστε ή και τι απτά δείγματα έχετε, ίσως, για την αντίδραση της φίλαθλης κοινής γνώμης σε όσα συμβαίνουν;

Ο φίλαθλος, εκείνος που θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο με την οικογένειά του και να παρακολουθεί έναν αγώνα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του ή η σωματική του ακεραιότητα, χωρίς να γίνεται ακροατής χυδαιολογιών και θεατής αγριοτήτων, επιζητεί τη διαφάνεια και την κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θέλει να ξέρει ότι αυτό που βλέπει είναι υγιές, αυθεντικό και μέσα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το γήπεδο διότι η καχυποψία βασιλεύει.

Και αυτοί που πάνε στο γήπεδο ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου να τιναχθεί στον αέρα ανά πάσα στιγμή. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η πλειονότητα του κόσμου θέλει να επέλθει κάθαρση και αυτή είναι και η δική μας πρόθεση, αλλά και το καθήκον μας.

Υπάρχει τελικά «χρυσή τομή»; Αρκεί μια παραίτηση Γκιρτζίκη, όπως γράφουν πολλοί τελευταία;

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε ένα πρόσωπο. Χρειάζονται αλλαγές και τομές για να επέλθει και πάλι η κανονικότητα στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Δεν είναι δυνατόν να κρατούν τα αξιώματά τους άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών και σοβαρών πλημμεληματικών πράξεων. Και αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους όλοι όσοι βαρύνονται με αδικήματα και όχι μόνο ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Αναμφισβήτητα το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο, ωστόσο θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας να αποχωρούν από τις θέσεις τους έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη ώστε να μη δημιουργείται αυτό το κλίμα της καχυποψίας.

Δεν ζητάμε να γίνει κάτι περισσότερο από εκείνο που η ίδια η FIFA και η UEFA εφαρμόζουν σε ανάλογες περιπτώσεις με την Επιτροπή Δεοντολογίας. Τρανταχτό παράδειγμα οι περιπτώσεις των Μπλάτερ και Πλατινί.
Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι ηθικό να αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα για να τους φορτώσουμε όλες τις ανομίες. Δεν επιζητεί αυτό η κυβέρνηση.

– Θα υπήρχε λόγος να δίνετε σήμερα συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα αν είχε γίνει η συνάντηση με τις μεγάλες ΠΑΕ; Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει στις εξελίξεις;

Πιθανολογώ ότι αν είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση, πολλών προβλημάτων θα είχε δρομολογηθεί η λύση.
Όσοι δημιούργησαν προσκόμματα, ελπίζω σήμερα να έχουν καταλάβει τις τεράστιες ευθύνες τους και υπέρ ποίων λειτούργησε τελικά η ματαίωση της συνάντησης.

– Αφού μπαίνουν σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα διαφθοράς και αξιοπιστίας, γιατί η απόφαση διακοπής τελικά περιορίστηκε μόνο στο Κύπελλο;

Θα θυμάστε ότι πριν πάρουμε την απόφαση για ματαίωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, είχαν προηγηθεί άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η αναβολή αγώνων, η διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές και το κλείσιμο θυρών.

Παράλληλα, είχαμε προβεί σε αρκετές προειδοποιήσεις προς όλες τις ποδοσφαιρικές αρχές, ότι σε περίπτωση τέλεσης νέων επεισοδίων θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω προληπτικά μέτρα. Και αυτό πράξαμε.

Φαίνεται ότι κάποιοι στο ποδόσφαιρο είχαν εθιστεί σε καταστάσεις μη εφαρμογής νόμων και εξαγγελιών. Πιθανώς θεώρησαν ότι η κυβέρνησή μας θα ακολουθούσε την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Θα έπρεπε όμως να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση ό,τι εξαγγέλλει το εννοεί και ό,τι εννοεί το πράττει.

Έχουμε υπογραμμίσει ότι δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στη ματαίωση και του πρωταθλήματος, δικαίωμα το οποίο μας δίνει ο νόμος να πράξουμε ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή περαιτέρω βιαιοτήτων και αγριοτήτων.
Αυτό άλλωστε υπαγορεύει η αρχή της αναλογικότητας, κατά το Σύνταγμά μας. Η ματαίωση του Κυπέλλου και μόνον αναλογεί σε όσα έγιναν στην Τούμπα.

Αν σταματούσαμε και το πρωτάθλημα, τότε θα ήταν μια υπερβολική και ιδιαίτερα επαχθής απόφαση ως προς τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων, που προβλέπει ο νόμος, και δικαίως θα μας κατέκριναν.

-Στην ανακοίνωση της Τετάρτης αναφερθήκατε στις «υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου». Ποιες είναι αυτές για σας;

Στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις οι οποίες μπορεί σήμερα να μη βρίσκονται στο προσκήνιο, ωστόσο μπορούν να ενωθούν και να παίξουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, για να βελτιωθούν τα πράγματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που επενδύουν τα χρήματά τους στο ποδόσφαιρο και επιθυμούν να παίζεται το παιχνίδι επί ίσοις όροις και οι οποίοι έχουν εξαιρετικές ιδέες, κάνουν προτάσεις και διεκδικούν εποικοδομητικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η τελευταία παρέμβαση των δώδεκα ιδιοκτητών με ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές προτάσεις κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύουν και την αγωνία τους να βγει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το σημερινό τέλμα.

Επίσης, στις υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι επιθυμούν την ισονομία και τη διαφάνεια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και είναι φίλαθλοι όλων των ομάδων.

-Μέχρι και με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σας παρομοίωσαν πρόσφατα σε πρωτοσέλιδο -μη «οπαδικής» μάλιστα- αθλητικής εφημερίδας. Ο Κοντονής θέλει να είναι τα πάντα και να ελέγχει τα πάντα, λένε…

Έχουν γράψει και χειρότερα, που φτάνουν σε επίπεδα χυδαιολογίας, πιστεύοντας ότι θα ενδώσουμε σε παράνομες και προκλητικές απαιτήσεις.

Όπως επίσης κατά καιρούς γράφονται ειρωνείες και προβλέψεις, οι οποίες κάθε φορά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, γελοιοποιουμένων των εμπνευστών τους.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τόσα χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η Πολιτεία έβλεπε να διαιωνίζεται μια κατάσταση και δεν έκανε τίποτα.

Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αναξιοπιστίας και ανισονομίας, δηλαδή τους βασικούς παράγοντες στην έκρηξη βίας στα γήπεδα, κατηγορείται ότι παρεμβαίνει στα θέματα του ποδοσφαίρου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει το ποδόσφαιρο σε μια κατάσταση αξιοπιστίας, μέσω του εκδημοκρατισμού. Θα βάλουμε τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της βίας.

Και το επαναλαμβάνω, σε θέματα διαφάνειας και ισονομίας, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του πρωθυπουργού.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X