Η ΑΕΚ στα Ρεκόρ Γκίνες! (ΦΩΤΟ)

Photo Credits: INTIME

Η 4η Απριλίου του 1968 είναι μια μέρα διαφορετική από τις άλλες για την ΑΕΚ. Είναι μια ημερομηνία που άλλαξε πολλά. Τόσο στο τμήμα μπάσκετ της ομάδας, όσο και στο αθλητισμό της χώρας γενικότερα. Πολλώ δε μάλλον, όταν έρχεται στη χώρα μας ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος!

Η Ένωση κατάφερε να κάνει περήφανη όλη τη χώρα, με τη σπουδαία νίκη της κόντρα στην Σλάβια Πράγας, μπροστά σε 80.000 κόσμου στο Καλλιμάρμαρο. Μια επίδοση η οποία μόνο στο περιθώριο δεν έμεινε. Κάθε άλλο.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο εντυπωσιακή που το 1992 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η Βασίλισσα, λοιπόν. πρόσθεσε μια ακόμα «λαμπρή» στιγμή στην ιστορία της. Και σε αυτό ευθύνη φέρει ένας άνθρωπος που βίωσε δια ζώσης την σπουδαία εκείνη επιτυχία. Ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης, ως θεατής, ήταν στο Καλλιμάρμαρο και διηγείται στο enwsi.gr τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει τέτοια σπουδαία απόφαση.

Αρχικά, ο άνθρωπος που έβαλε την Βασίλισσα στο Γκίνες είπε πως «το γεγονός αυτό είναι ένα από τα πολλά σημαντικά παρελκόμενα του αθλητισμού που θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί. Δεν ασχολήθηκαν και πολύ άνθρωποι της εποχής εκείνης. Εγώ τότε ήμουν 13 ετών, ζούσα με αυτό το σημαντικό γεγονός. Εκείνη ήταν η ΑΕΚ των Ελλήνων. Και αγωνιστικά και σαν παρουσία φιλάθλων!», ενώ εν συνεχεία αναφέρθηκε σε αυτά που του έκαναν εντύπωση από εκείνον τον τελικό. «Πέραν των τυπικών, της προσέλευση του κόσμου και τα σχετικά, μου είχε κάνει εντύπωση ένα στιγμιότυπο με τον Αμερικάνο, τον οποίο είχαν σηκώσει στα χέρια!».

Πώς μπήκε, όμως, η ΑΕΚ στο Γκίνες; «Με έτρωγε μέσα μου και έλεγα στους άλλους “Εσάς σας γράφει το Τρίποντο και εμάς θα μας γράφει το Βιβλίο Γκίνες. Ήταν ένα σχήμα… λόγου που ήθελα να το επισημοποιήσω. Εάν ήμουν σε μεγαλύτερη ηλικία θα είχα τη δυνατότητα να κρατήσω πολύ περισσότερα πράγματα. Είμαι άνθρωπος των συλλογών και των αναμνήσεων. Δεν θα υπήρχε περίπτωση να είχε χαθεί έστω και μία φανέλα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχε κρατηθεί μία μπασκέτα ή ένα διχτύακι. Δεν υπάρχει και μια φανέλα της εποχής…

Είχα διαβάσει από τον Κωνσταντουδάκη πως η φωτογραφία κοσμεί τα γραφεία της FIBA. Ξεκίνησα κι εγώ να αλληλογραφώ με το Γκίνες, Αν θυμάμαι καλά κράτησε γύρω στα 2 χρόνια η όλη δουλειά! Κι επειδή είναι σοβαρός οργανισμός, ήθελαν σαφή τεκμηρίωση. Ήθελαν να υπογραμμίσω τον κόσμο που παρακολούθησε το παιχνίδι. Αφού το έψαξαν, μου έστειλαν μια επιστολή ότι δεχόμαστε τα στοιχεία και στην έκδοση του 1992 θα υπάρχει η καταχώρηση στην σελίδα τάδε. Επαγγελματικά πράγματα πολύ υψηλού επιπέδου».

Παράλληλα θυμήθηκε και ένα ευτράπελο, το οποίο μοιράστηκε μαζί μας. »Το ευτράπελο είναι πως περίμενα να έρθει η έκδοση του βιβλίου Γκίνες για να δω την καταχώρηση. Το βλέπω, όλα εντάξει. Παίρνω και την ελληνική έκδοση και δεν υπήρχε πουθενά. Πήγα στα γραφεία τους και είπα για το ελληνικό ρεκόρ, σιγή ιχθύος από αυτούς. Στην ελληνική έκδοση συμπεριελήφθη το 1993!»

Κλείνοντας, περιέγραψε και τις πρώτες σκέψεις που του έρχονται από τον τελικό. «Για το παιχνίδι θυμάμαι κάποιες… φωτοβολίδες που έπεφταν. Θυμάμαι πως υπήρχε μέσα στον αγωνιστικό χώρο κονφερασιέ ο Γιώργος Οικονομίδης. Έπαιζε τον ρόλο του εκφωνητή, όπου παρουσίαζε το παιχνίδι στον κόσμο. Έπαιζε τον ρόλο του… εμψυχωτή. Θυμάμαι κάποια στιγμή, η οποία έχει καταγραφεί και στο περίφημο δισκάκι του Βασίλη Γεωργίου, μια φωνή να λέει “Και λοιπόν και λοιπόν, πάμε όλοι μαζί…”. Αυτός ήταν ο Οικονομίδης!».

 

Δείτε εικόνες από το αρχείο του Αλέξανδρου Μαργαρίτη:

12910197_1690751651198862_768403003_n 12921842_1690751617865532_1890224872_o

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X