«Παλτά» και παικταράδες

«Παλτά» και παικταράδες
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Φτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου και φαίνεται πως η ΑΕΚ έχει πλέον ξεκάθαρους μεταγραφικούς στόχους και κινείται για την απόκτηση τους. Η ποιότητα και το βιογραφικό των παικτών που έχει ξεχωρίσει η Ενωση, δείχνει πως πρόκειται για καλές επιλογές. Αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία, καμία μεταγραφή δεν είναι σίγουρη παρά μόνο όταν αποδεικνύει τις ικανότητες μέσα στο γήπεδο. Ειδικά μάλλον σε μια περίοδο με ιδιαιτερότητες, όπως γίνονται οι χειμερινές μεταγραφές. Γι’ αυτό και τα «ψώνια» της ΑΕΚ περιλαμβάνουν μεγάλους παικταράδες, αλλά και…παλτά.

Από τον Κρίστο Μπόνεφ και τον Μάρτον Εστερχάζι μέχρι τον Τόνι Σαβέβσκι και τον Βασίλη Τσιάρτα, αλλά και επιλογές όπως οι Μπελότι, Νταλ Μόρο, Καντέρο, Μεντίνα. Η τελευταία γεύση πάντως, με τον Γιάκομπ Γιόχανσον, είναι η πιο γλυκιά. Αν και πάλι ουδείς μπορεί να λησμονεί πως συνδυάστηκε και με τον Κρισάντους, που αποδείχθηκε αποτυχημένη επιλογή. Θυμηθείτε τις χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ μέσα από την αναδρομή του enwsi.gr και ξεχωρίστε εσείς το πρόσημο σε κάθε μία εξ αυτών.

bajevic-bonev-μπαγεβιτς-μπονεφΟ θεσμός μιας δεύτερης μεταγραφικής περιόδου μέσα στην καρδιά του χειμώνα μπαίνει στην ποδοσφαιρική ζωή μας, μαζί με το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Έτσι, από την σεζόν 1979-80 οι ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν μεταγραφή και τον Δεκέμβριο. Η ΑΕΚ εγκαινίασε τις κινήσεις ντύνοντας στα κιτρινόμαυρα τους Κρίστο Μπόνεφ και Πέτρο Καραβίτη. Ο Βούλγαρος μέσος ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές και για την εποχή του η μεταγραφή στην ΑΕΚ θεωρείτο βόμβα μεγατόνων. Οι δυο μεταγραφές κάνουν ντόρο, όμως καμία από τις δυο δεν «πιάνει» στην ΑΕΚ.

Ακολούθησαν ήρεμοι χειμώνες, μέχρι τον Δεκέμβρη του 1984, όταν η ΑΕΚ έριξε τη «βόμβα» που λεγόταν Μάρτον Εστερχάζι. esterxazi-εστερχαζιΟ «κόμης» έχει πάρει το πρωτάθλημα με την Χόνβεντ, είναι ήδη μεγάλο όνομα και ετοιμάζεται για μετακόμιση στο εξωτερικό. Ο Εστερχάζι έμεινε στην Ένωση ακριβώς για δυο χρόνια αφού αποχώρησε και πάλι Δεκέμβριο. Την επόμενη χρονιά, η ΑΕΚ έφερε τον Δεκέμβρη από την άγνωστη μέχρι εκείνη την στιγμή, αγορά της Αυστραλίας τον Τζίμη Πατίκα. Έναν γρήγορο μεσοεπιθετικό ο οποίος στην αρχή αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά, αλλά έκανε τεράστια καριέρα και κατέκτησε με την ΑΕΚ τρια πρωταθλήματα.

savevski-bajevic-σαβεβσκι-μπαγεβιτςΣτην εποχή Μπάγεβιτς που ξεκίνησε το 1988 στην ΑΕΚ, ο σχεδιασμός γινόταν πάντα το καλοκαίρι και δεν άνοιγε θέμα χειμερινών μεταγραφών. Εξαίρεση υπήρξε μόνο σε δύο περιπτώσεις: η πρώτη τον Δεκέμβρη του ’88, όταν ο Ντούσκο έφερε στην ΑΕΚ τον τεράστιο Τόνι Σαβέβσκι, ενώ μαζί φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» και η ανακάλυψη από τον Χαραυγιακό, Σταύρος Σταματής. Η δεύτερη φορά ήταν το 1992, με την ΑΕΚ να αποκτά το σπουδαιότερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον μάγο Βασίλη Τσιάρτα.

Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι και τώρα, η ΑΕΚ ψωνίζει σε μόνιμη βάση από το χειμερινό παζάρι. Το κακό άρχισε από τον Ιανουάριου του 1998, με την Enic φρέσκια στη διοίκηση της ΠΑΕ και μεταγραφικά αποκτήματα τον Σέμπουε από την Ξάνθη, τον Δώνη από την Πρέμιερ Λιγκ και ως δανεικό τον Γκόραν Τόμιτς από την ιταλική Βιτσέντσα. mentez-dimitriadis-re-μεντεζ-δημητριαδης-ρεΤον επόμενο χρόνο η ΑΕΚ έκανε…ρεκόρ μεταγραφών, φτάνοντας τις επτά κινήσεις: οι πιο ξακουστές οι Κρίστοφερ Ρε και Αλμπέρτο Μέντεζ, ως δανεικοί από την Αρσεναλ. Ακόμα, τα «κιτρινόμαυρα» φόρεσαν ο νυν τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μπράνκο Μιλαβάνοβιτς, ο Μιχάλης Καψής, ο Άλβιν Τσέκολι, ο Γιώργος Τριχιάς και ο Γιώργος Καβάζης.

Τον Ιανουάριο του 2000, η ΑΕΚ έφερε στο δυναμικό της τον Βούλγαρο, Μίλεν Πέτκοφ , αλλά και τους…αχαρτογράφητους, Νταβίντε Μπελότι, Φίλιπο Νταλ Μόρο, Χοσέ Καντέρο ο οποίος επίσης ήρθε από την Ιταλία και μέτρησε περίπου δυο λεπτά συμμετοχής. Έναν χρόνο μετά, θα φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» ο Νίκος Γεωργέας, αλλά και οι Κόλα, Μεντίνα και Πίτος. ivic-ιβιτςΤο 2002 η απόκτηση του Ιλια Ιβιτς από τον Ψωμιάδη θα φέρει τριβές με τον Σάντος. Μαζί ήρθαν επίσης οι Ξενίδης (από τον Ηρακλή) αλλά και ο Αντόνιο Φόλια τον οποίο ο Σάντος πίστευε πολύ. Το κλείσιμο εκείνων των ετών γίνεται τον Γενάρη του 2003, εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, με τον Γκόραν Ποπόφ.

Μεγάλο μεταγραφικό «ντου» έκανε η ΑΕΚ το 2005 με την απόκτηση των Βλάνταν Ιβιτς, Ζούλιο Σέζαρ, Ηλίας Κυριακίδη, Νίκολα Μάλμπασα και ο ομογενής από την Σουηδία Χρήστος Χριστοφορίδης. kapetanos καπετανοςΈνα χρόνο μετά, ζητούνται κινήσεις υπέρβασης και η ΑΕΚ ποντάρει στον Παντελή Καπετάνο από τον Ηρακλή και τον Έμερσον από την Ξάνθη. Ο Σάντος φεύγει, ο Φερέρ έρχεται και μαζί τα περίεργα. Τον Γενάρη του 2007 έρχεται στην ΑΕΚ ο Καφές ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, ενώ την επόμενη σεζόν προκύπτουν οι Εντίνιο και Καλόν. Τον Γενάρη του 09 η μόνη δυνατότητα για μεταγραφή αφορά τον Ολιβιέ Ν’ Σιαμπαφούμου.

Τελευταίες μεγάλες ζαριές έριξε η ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2011 επί Αδαμίδη και Χιμένεθ. mitsel-μιτσελΗρθε ο Μίτσελ, ο Ματέος ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπαχά και κερασάκι στην τούρτα ο Ντρπιτς. Γεμάτη μεταγραφική περίοδος ήταν και εκείνη του ’13 σε μια προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα. Ετσι, τα «κιτρινόμαυρα» φόρεσαν οι Τσουμάγκας, Αναστασόπουλος, Ανάκογλου, Μητρόπουλος, Πετρόπουλος και Καραλής. Και τώρα, αναμένεται η επόμενη…σοδειά ενόψει της συνέχειας για κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X