Περί παλτών και τριάδας

Ο…Αγιος Μπαρμπόσα με τα δώρα
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για πάμε πίσω έναν χρόνο. Περίπου τέτοια εποχή ήταν. Δεν είχε έρθει καν ο «Μάκης» στην ΑΕΚ, οπότε δεν είχε προκύψει ακόμα ο εύκολος στόχος. Ποιος τα άκουγε συνέχεια; Καλά μαντέψατε. Ο Μπαρμπόσα. Μέχρι παλτό είχε χαρακτηριστεί από κάποιους, επειδή ήρθε ως ποδοσφαιριστής επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έβαζε τρια γκολ σε κάθε ματς.

Βεβαίως κάποιοι κοιτούσαν την στατιστική και αγνοούσαν το γεγονός πως ο Μπαρμπόσα είχε φάει σ’ όλα ανεξαιρέτως τα γήπεδα, περισσότερο ξύλο και από τον συγχωρεμένο τον Σουγκλάκο. Η κλωτσιά έπεφτε σύννεφο και τις περισσότερες φορές στοχευμένα πάνω στα πόδια του Πορτογάλου, που κάποια στιγμή έβγαινε εκτός εαυτού. Έχανε αυτοσυγκέντρωση, αυτοσυγκράτηση, τα πάντα, όλα. Αλλά η ποδοσφαιρική προσέγγιση του φαινομένου, ήταν πως «ο Μπαρμπόσα δεν κάνει ούτε για Β’ εθνική, σιγά μην κάνει για Α’».

Τελικά ο Μπαρμπόσα μάλλον… κάνει. Αφήνω στην άκρη ότι έβαλε την γκολάρα της χρονιάς στην Κρήτη. Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ο Μπαρμπόσα έχει δικούς του επτά βαθμούς. Τους τρεις του Πλατανιά, τους τρεις της Βέροιας και τον έναν της Νέας Σμύρνης. Συν την συνεισφορά του σε ασίστ, όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή. Και σε σχέση με την τριάδα των ξένων μεσοεπιθετικών, δηλαδή με τους Μπουονανότε και Βάργκας είναι μακράν καλύτερος και ουσιαστικότερος.

Είχα γράψει κάποια στιγμή το καλοκαίρι πως ο Ολυμπιακός απέκτησε τον παίκτη που πήγε στην Μπράγκα για να αντικαταστήσει τον Μπαρμπόσα. Έπεσε καραμούζα τότε. Ο Πάρντο έβαλε μόλις χθες το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα και αυτό πάνω από την γραμμή. Ενώ έχει ανοίξει κουβέντα για να κουνήσει μαντίλι ακόμα και τώρα τον Γενάρη. Ο Μπαρμπόσα έχει ήδη πέντε γκολ και τρεις ασιστ.

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσετε να σχολιάσετε πως συγκρίνω το ρόστερ της ΑΕΚ με το ΟΣΦΠ και πως όλο αυτό γίνεται για να πείσω πως δεν χρειάζεται η ομάδα μεταγραφές, θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά. Ναι, η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση. Ναι, η ΑΕΚ έχει αδυναμίες. Ναι, κάποιοι παίκτες δεν έχουν βγει. Για παράδειγμα δεν πρόκειται να υποστηρίξω πως ξαφνικά ο Βάργκας «απογειώθηκε» επειδή έδωσε μια ασιστ. Παραμένει πολύ μακριά απ’ αυτό για το οποίο τον πήρε η ΑΕΚ το καλοκαίρι και εξακολουθώ να αμφιβάλω πως είναι αυτό για το οποίο τον πήρε η ΑΕΚ το καλοκαίρι. Αλλά όχι, το τσουβάλιασμα και η απαξίωση δεν έχουν ποδοσφαιρική λογική. Και όσες φορές επιχειρείται, τα αποτελέσματα την διαψεύδουν.

Παρεμπιπτόντως, υποθέτω πως όλοι θα συμφωνούμε πως εκτός από τον Μπαρμπόσα και τα δυο γκολ του, την (εύκολη) νίκη στα Χανιά έδωσε και η απόκρουση του Ανέστη. Άλλο ματς θα ήταν στο δεύτερο ημίχρονο αν έμπαινε εκείνο το γκολ. Βεβαίως στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και αυτό της Κρήτης, πήρε η μπάλα τον Ανέστη, την δουλειά που γίνεται στους τερματοφύλακες, ακόμα και τον Μπαρόχα που δεν έπαιξε. Τώρα; Και προσέξτε. Εννοείται πως το λάθος του Ανέστη στο ματς με τον Λεβαδειακό στοίχισε. Όπως είχε στοιχίσει και εκείνο του Καρνέζη στον προημιτελικό της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Αλλά ένα λάθος δεν κάνει ανίκανο έναν παίκτη και ειδικά έναν τερματοφύλακα. Και δείτε που βρίσκεται τώρα ο Καρνέζης.

Επίσης, για να ξέρουμε και τι λέμε και τι βλέπουμε, στα Χανιά έκανε ματσάρα ο Αραβίδης. Ήταν ο σέντερ φορ της ομάδας αλλά ο ίδιος δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ούτε μια φορά. Ομως και τα δυο πρώτα γκολ, έχουν ξεκινήσει από δικές του προσπάθειες. Το θυμήθηκα και αυτό, διότι έχουν ακουστεί πολλά και για τον “σέντερ φορ” Αραβίδη.

Κάτι τελευταίο για το παιχνίδι στα Χανιά. Έχει τη σημασία του το γεγονός πως η ΑΕΚ πέρασε τόσο εύκολα. Για περισσότερους από έναν λόγους. Πρώτον διότι ο Πλατανιάς δεν είναι μια κουκουρούκου ομάδα. Δεύτερον διότι η ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο έχει συνολικά (μαζί με τον Πλατανιά) οκτώ παιχνίδια εκτός έδρας και επτά στο ΟΑΚΑ. Και τα οκτώ, είναι με αντιπάλους ομάδες όπως ο Πλατανιάς, καθώς ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ έρχονται στο ΟΑΚΑ. Επομένως είναι σημαντικό να βρει η ΑΕΚ τρόπο και χαρακτήρα να “καθαρίζει” τέτοια ματς. Χωρίς 27 τελικές και σούπερ μπάλα. Με κυνισμό και αποτελεσματικότητα.

Το είχα ξαναγράψει και μετά τον Πανθρακικό και το γράφω και τώρα. Ίσως το σχήμα με τριάδα στην άμυνα, ο Πογιέτ θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά. Δυο φορές το έχει δοκιμάσει, μηδέν φάσεις έχει φάει. Με αριθμούς να το πάρεις, το πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι στην άμυνα και στην λειτουργία της. Ακόμα και στη σβηστή νίκη επί του Πλατανιά, υπήρχαν αμυντικά ζητήματα. Και η τριάδα ίσως να είναι λύση. Άλλωστε ο Πογιέτ έχει και το υλικό για να το εφαρμόσει αυτό το σύστημα και να του βγει και αμυντικά αλλά και επιθετικά.
ΥΓ: Στα τελευταία πέντε ματς έχουν ακυρωθεί τέσσερα γκολ της ΑΕΚ και δεν της έχουν δοθεί τρια πέναλτι μαρς. Τρένο η διαιτησία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X