Κόουτς, αρχίζουν τα δύσκολα

Χαμόγελα ικανοποίησης από τον Πογιέτ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καταρχάς για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, το πρέσινγκ χαμηλά και κρυψίματα της μπάλας που έβγαλε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι, ο Πογιέτ τα κληρονόμησε από την δουλειά που είχε κάνει ο Δέλλας όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο Ουρουγουανός δεν πήγε καν να τα οικειοποιηθεί καθώς τακτικά δεν επενέβη σχεδόν καθόλου. Εξάλλου δεν προλάβαινε και να το ήθελε. Εκεί που προσπάθησε να επέμβει ο Πογιέτ, ήταν στο μυαλό των ποδοσφαιριστών.

Μου άρεσε που άκουσα τον Κολοβέτσιο να λέει πως «ο Πογιέτ μας έβαλε κομάντο μέσα στο γήπεδο». Μου άρεσε κυρίως που τους είδα κομάντο τους παίκτες της ΑΕΚ στις περισσότερες φάσεις. Μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι μονομαχίες που έχασαν. Και σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το «τσίτωμα» που τους έκανε ο Πογιέτ την παραμονή του ντέρμπι. Τους φώναζε, τους έκοβε απότομα το βίντεο, τους μιλούσε συνεχώς για ντέρμπι.Τους ζωντάνεψε. Καμία σχέση δηλαδή, με το πως πήγαν στο Καραϊσκάκη.

Μου άρεσε και ο τρόπος που προσπαθούσε να καθαρίσει το μυαλό των ποδοσφαιριστών του. Τον είδα να τους ζητά συνεχώς να ηρεμήσουν όταν ανέβαιναν οι παλμοί και φαινόταν να θολώνουν. Τον είδα να απαιτεί να πιούν πρώτα νερό και μετά πιο ήρεμοι να ακούσουν (και να μπορέσουν να κατανοήσουν) τις οδηγίες του, όταν τους καλούσε κοντά του στην διακοπή. Το καθαρό μυαλό, έχει την (μεγάλη) σημασία του.

Επίσης ο Πογιέτ επενέβη και στην διαχείριση του παιχνιδιού. Αντέδρασε και άμεσα και δραστικά όταν είδε με το ξεκίνημα να του δεύτερου ημιχρόνου να χάνεται η μάχη του κέντρου και να έρχεται φουρτούνα. Και έφερε στα ίσια το τιμόνι του πλοίου. Αντέδρασε επίσης άμεσα όταν είδε τον σούπερ Μπαρμπόσα του πρώτου ημιχρόνου να ξεμένει από δυνάμεις και να κρατά παραπάνω την μπάλα καθυστερώντας το transition (που εμείς το είχαμε μάθει από μικροί στο Λιβάδι στην Αίγινα). Και τον έβγαλε τον Πορτογάλο, παρόλο που ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου. Ένα credit (πρέμιερ λιγκ γίναμε) για την διαχείριση και στον Ταρίκο, που συμμετείχε σ’ όλες τις αποφάσεις. Παίζει πάντα ρόλο η φωνή του συνεργάτη και ειδικά σε ντέρμπι αν συμβουλέψει πατάτα, φασκελοκουκούλωστα.

Γενικώς το πρώτο δείγμα από Πογιέτ ήταν θετικό. Δεν υπήρχε αμφιβολία. Επιμένω πως πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα προπονητή που δουλεύει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και δεν το στηρίζω στην καριέρα που έχει κάνει ως ποδοσφαιριστής, αλλά στο προπονητικά ένσημα στην κορυφαία ποδοσφαιρική αρένα του κόσμου. Και όλα αυτά που πρόλαβε να κάνει σ’ αυτές τις λίγες μέρες, τα έχει εύκολα γιατί είναι απόρροια της προσωπικότητας του και της (ποδοσφαιρικής) παιδείας του.

Τα δύσκολα όμως για τον Πογιέτ αρχίζουν τώρα. Κυρίως διότι θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επέμβει και στο σύστημα που παίζει η ομάδα. Όταν ρωτήθηκε σχετικώς, μετά το ντέρμπι, χαμογέλασε πονηρά. Φαίνεται πως το έχει στο μυαλό του. Στη Σάντερλαντ έπαιζε κάτι που έμοιαζε με 4-5-1 αλλά σχηματικά έβγαινε σε 4-1-4-1. Βεβαίως μιλάμε για άλλη ομάδα, άλλο υλικό, άλλες συνθήκες.

Για τον Πογιέτ που υπήρξε ένα τρομερό αμυντικό χαφ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πως διαθέτει ίσως το καλύτερο δίδυμο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το έπιασε με την μια, το ανέδειξε ως πρώτο του όπλο ήδη από το ντέρμπι με τον ΠΑΟ και γι αυτό και ο Σιμόες με τον Γιόχανσον ήταν οι κορυφαίοι του γηπέδου. Άρα πώς να σπάσει αυτό το δίδυμο; Και αν δεν σπάσει, το 4-1-4-1, πάει περίπατο.

Από την άλλη μεριά στην επιθετική και μεσοεπιθετική γραμμή έχει συγκεκριμένες επιλογές και συγκεκριμένα δεδομένα. Ως εκ τούτου θα έχει και συγκεκριμένα ερωτηματικά, μπροστά στα οποία είχε βρεθεί και ο Δέλλας. Είναι ένα θέμα, πως ο Πογιέτ θα τα απαντήσει. Υποθέτω βέβαια, πως ο Ουρουγουανός παράλληλα με τις σκέψεις περί αλλαγής ή όχι σχήματος, σίγουρα θα επιδιώξει και αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Φάνηκε από την προσέγγιση του ντέρμπι. Ανάλογη θα είναι η προσέγγιση πλέον σ’ όλα τα ματς, αλλά χωρίς πλέον να βολεύει και το Χ όπως στην Λεωφόρο. Δεν θα είναι εύκολο.

Πάντως δεν φαίνεται πως είναι προπονητής που θα αλλάξει κάτι, μόνο και μόνο για να χωρέσει έναν παίκτη στην ενδεκάδα. Ακόμα και αν αυτός ο παίκτης είναι ο σούπερ σταρ Μπουονανότε. Δεν το έκανε ούτε στη Σάντερλαντ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Βεβαίως σ’ αυτή την περίπτωση, ο Πογιέτ θα βρεθεί μπρος σε (δύσκολα) ζητήματα διαχείρισης. Αλλά γι αυτόν τον λόγο, η ΑΕΚ πήγε σε επιλογή ισχυρής προσωπικότητας.

ΥΓ1: Ο Πογιέτ ήταν διατεθειμένος να δώσει τουλάχιστον τρια από έντεκα ονόματα του βοηθού του, για να είχε τον Αραβίδη στην ενδεκάδα του ντέρμπι. Τυχαίο;
ΥΓ2: Ο Πλατέλλας λέτε να αστοχούσε στο 8’; Και κυρίως αν αστοχούσε σε ευκαιρία σαν του Βάργκας, είναι βέβαιο πως θα υπήρχε καθολική απαίτηση να τιμωρηθεί με βουρδουλιές, κούρεμα γουλί και δημόσια διαπόμπευση στους δρόμους των Σπάτων. Δίκαιο;
ΥΓ3: Ο Κολοβέτσιος δεν μπορεί να μην είναι στις κλήσεις της εθνικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X