Η μέρα που η ΑΕΚ μπήκε στο σπίτι της (VIDEO)

Η μέρα που η ΑΕΚ μπήκε στο σπίτι της (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι η σημερινή για την ιστορία της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια άρχισε και επίσημα η «ζωή» του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το όνειρο της κατασκευής του νέου γηπέδου συνεπαίρνει τους Ενωσίτες. Απαντες, ζουν με το όραμα να μπουν ξανά στο σπίτι τους. Να πάρουν την ικανοποίηση που έλαβαν οι πρόγονοι τους, μία μέρα σαν σήμερα του 1930. Τότε, σε ένα φιλικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, το όνειρο των ξεριζωμένων ανθρώπων μιας άλλης γης, στεγάστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα εγκαίνια του γηπέδου που στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, ονομαζόταν «Στάδιον ΑΕΚ» και μετέπειτα «Νίκος Γκούμας».
Ηταν η ολοκλήρωση αγώνων ετών. Επειτα από αγόγγυστες προσπάθειες του Κωνσταντίνου Σπανούδη και άλλων ιδρυτών της ΑΕΚ, παραχωρήθηκε από το τότε Υπουργείο Προνοίας ένας «δεντροφυτεμένος και ανώμαλος χώρος», στην περιοχή του Ποδονίφτη, ο οποίος αποτελούσε το όριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και πήρε το όνομά του από το ρέμα που περνούσε από εκεί, ξεκινώντας από το Πεντελικό όρος και καταλήγοντας στον Κηφισό.
Με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, συμβούλου της ΑΕΚ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, ο χώρος χαρακτηρίστηκε σαν μελλοντικό γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων. Και ένα βράδυ, φίλαθλοι αλλά και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, συγκεντρώθηκαν στο χώρο και με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους ξερίζωσαν τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, προκειμένου η τοποθεσία να «καθαρίσει» και να πάρει τη μορφή γηπέδου. Κατασκευάστηκε ξύλινος φράκτης, αποδυτήρια, σχηματίστηκε ο αγωνιστικός χώρος και μπήκαν τα γκολπόστ, αν και δεν υπήρχαν ακόμα κερκίδες. Παράλληλα, με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο χώρος παραχωρήθηκε αποκλειστικά για χρήση της Ένωσης.
Στις 2 Νοεμβρίου του 1930 η ΑΕΚ εγκαινίασε την έδρα της, σε φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το οποίο έληξε ισόπαλο 2-2, με τον Ηλιάσκο να σκοράρει δύο φορές για την ΑΕΚ. Παρόντες στη μεγάλη αναμέτρηση – το οποίο διεύθυνε ο πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγής Βρυώνης του ΓΣ Γουδίου – ο μεγάλος Σπανούδης, ο Υφυπουργός Υγιεινής, Παππάς, ο Μητροπολίτης Κασσανδρίας, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Ξηρός, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κετσέας, οι κορυφαίοι παράγοντες Μέρμηγκας και Βολωνάκης και πλήθος Ενωσιτών. Πριν από την έναρξη του ματς παιάνιζε η μπάντα του δήμου Αθηναίων. Το όνειρο είχε ξεκινήσει και ζητά ξανά δικαίωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X