Οταν η ΑΕΚ περίμενε τον Λαμάρ Οντομ

Οταν η ΑΕΚ περίμενε τον Λαμάρ Οντομ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ζωή του Λαμάρ Όντομ που αυτές τις ώρες κρέμεται σε μια κλωστή ήταν πάντοτε γεμάτη από σκάνδαλα, ναρκωτικά, πόρνες, στιγμές δόξας και μια καριέρα που μπορούσε να φτάσει στα αστέρια αλλά έμεινε στη γη.

Η ίδια αυτή ζωή με ένα μάλλον παράξενο τρόπο διασταυρώθηκε για μερικές –μόνο- μέρες με τον δρόμο μιας ελληνικής ομάδας. Ο Λαμάρ Όντομ πέρασε από τη χώρα μας το 2004 παίζοντας με την Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μια από τις σπάνιες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού που οι Αμερικάνοι δεν πήραν το χρυσό μετάλλιο. Επτά χρόνια νωρίτερα όμως βρέθηκε πολύ κοντά στο να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα φορώντας κιτρινόμαυρα.

Το θεϊκό χάρισμα στο μπάσκετ

Το 1997 ήταν μια παράξενη χρονιά για τον Όντομ. Η πρώτη παράξενη της ζωής του αλλά όχι η τελευταία. Στα 18 του χρόνια αναγνωριζόταν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν το μεγαλύτερο ταλέντο της ηλικίας του. Ακόμη θυμάμαι τα newsletter που έπαιρνα εκείνη την εποχή από σκάουτερ και προπονητές με ειδίκευση το γυμνασιακό μπάσκετ. Το παιδί που είχε γεννηθεί σε ένα από τα πιο σκληρά γκέτο της Νέας Υόρκης, το Κουίνς, μεγαλωμένο χωρίς πατέρα (ήταν εθισμένος χρήστης κοκαϊνης), ορφανός και από μητέρα σε ηλικία μόλις 12 ετών, είχε θεϊκό χάρισμα στο μπάσκετ.

Μέχρι εδώ η ιστορία του μοιάζει με χιλιάδες μικρών παιδιών στην Αμερική που μεγαλώνουν στα γκέτο, παίζουν μπάσκετ όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον ή ο Λεμπρόν αλλά σπαταλάνε τη ζωή και το ταλέντο τους στους άγριους δρόμους. Ο Όντομ παρότι πήγαινε σπάνια στα μαθήματα του κατάφερε να ξεχωρίσει από τον σωρό. Άλλαξε τρία τέσσερα γυμνάσια αλλά το 1997 δεν υπήρχε έντυπο που σεβόταν τον εαυτό του και να μην τον είχε στο νούμερο 1 των ταλέντων του γυμνασιακού μπάσκετ. Συνήθως η σειρά ήταν κάπως έτσι: 1. Οντομ, 2. Ελτον Μπράντ, 3 Ρον Αρτέστ.

Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς ο ‘Οντομ συμφώνησε με το “αμαρτωλό” κολέγιο Νεβάντα-Λας Βέγκας για να συνεχίσει την καριέρα του διαλέγοντας το μέσα από σχεδόν 80 προτάσεις πανεπιστημίων. Φάνηκε να βάζει σε τάξη τη ζωή του και μάλιστα εμφανίσθηκε και στα καλοκαιρινά τμήματα του κολεγίου για να καλύψει τα μεγάλα ακαδημαϊκά κενά του.

Την άνοιξη του 1997 το Sports Illustrated εμφάνισε ένα ρεπορτάζ στο οποίο υποστήριζε έμμεσα ότι το τεστ εισαγωγής του Όντομ στο κολέγιο είχε παραποιηθεί και είχε πάρει ένα απρόσμενα ψηλό βαθμό. Δύο μέρες αργότερα, το πανεπιστήμιο για να αποφύγει τις συνέπειες ανακοίνωσε ότι τον αποδεσμεύει. Ο λόγος δεν ήταν για να αποφύγει την έρευνα που μόλις είχε ξεκινήσει το NCAA. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το κολέγιο είχε αποπέμψει τον πιτσιρικά Όντομ γιατί είχε συλληφθεί σε επιχείρηση της αστυνομίας όταν γυναίκα-αστυνομικός είχε προσποιηθεί ότι είναι πόρνη και ο Λαμάρ έκλεισε συμφωνία μαζί της.

Το κολέγιο πάντως δεν γλίτωσε την τιμωρία αλλά για άλλο λόγο που σχετιζόταν με τον Όντομ. Το Νεβάντα- Λας Βέγκας ήταν στο μάτι του NCAA από την εποχή Ταρκάνιαν και η έρευνα που ξεκίνησε αποκάλυψε ότι ένας από τους υποστηρικτές του σχολείου είχε πληρώσει 5.600 δολάρια στον Όντομ, ένα μικρό δωράκι για να τον πείσει πιο εύκολα να υπογράψει στην ομάδα. Το σχολείο πλήρωσε με τετραετή αποκλεισμό την συγκεκριμένη πράξη και η ιστορία παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του προπονητή του Μπιλ Μπέινο που απολύθηκε και για 7-8 χρόνια βρέθηκε να βολοδέρνει στα ημιεπαγγελματικά πρωταθλήματα.

Οι δύο δρόμοι: Κολεγιακό ή Ιωαννίδης

Ο Όντομ πήρε τον δρόμο για το πανεπιστήμιο του Ρόουντ Αϊλαντ αλλά δεν είχε δικαίωμα να παίξει όλη τη σεζόν 1997-98. Και κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία η ΑΕΚ, ο Γιάννης Ιωαννίδης και η Ελλάδα. Ο Οντομ είχε δύο δρόμους μπροστά του. Ή να περιμένει ένα χρόνο για να παίξει κολεγιακό μπάσκετ ή να ξεκινήσει αμέσως την κολεγιακή του καριέρα. Οι ομάδες του ΝΒΑ δεν έδειχναν να ενδιαφέρονται για ένα παίκτη που ήδη είχε στην πλάτη του ένα βαρύ παρελθόν. Η σκέψη του ήταν να παίξει για ένα χρόνο επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη και το 1998 να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Στην Ελλάδα τα δικαιώματα του Οντομ είχε ο μάνατζερ Νίκος Λότσος που τον πρότεινε στον Ιωαννίδη που τότε καθόταν στον πάγκο της ΑΕΚ.

Ο Ιωαννίδης με τα περιορισμένα μέσα της εποχής άρχισε να μαζεύει στοιχεία για τον Όντομ και θαμπώθηκε από όσα μπόρεσε να μάθει. Στο Τσιόκο της Ιταλίας που έκανε προετοιμασία η ΑΕΚ υπήρχε ένα άδειο δωμάτιο. Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου είχε δηλωθεί απλά μια λέξη: Αμερικάνος. Τίποτε άλλο…

Ο Ιωαννίδης ήθελε τον Όντομ αλλά ήταν αναποφάσιστος αν έπρεπε να πάρει το ρίσκο και να εμπιστευθεί για τη θέση του ξένου ένα άγνωστο 18χρονο Αμερικάνο. Μερικά χρόνια νωρίτερα, είχε αρνηθεί κάτι αντίστοιχο σαν προπονητής του Ολυμπιακού όταν ένας Σέρβος παίκτης ονόματι Ντέγιαν Μποντιρόγκα δεν δέχτηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και ζητούσε να παίξει σαν ξένος στους ερυθρόλευκους. Και τότε ο Ιωαννίδης είχε πει όχι. Το επανέλαβε μετά από σκέψη πολλών ημερών και στην περίπτωση του Όντομ. Προτίμησε να πάει στις επιλογές του Γουίλι Αντερσον και του Βίκτορ Αλεξάντερ και ο Οντομ αποφάσισε να παίξει κολεγιακό μπάσκετ πριν δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.

Live fast…

Προσγειώθηκε στον κόσμο του ΝΒΑ το 2000, γνώρισε στιγμές δόξας, πήρε δύο πρωταθλήματα, βούλιαξε στον περίεργο κόσμο του life style, των reality shows και των celebrities. Η προσωπική του ζωή από την ώρα που έμπλεξε με μια εκ των Καρντάσιανς κρεμάστηκε στα μανταλάκια, αγαπημένο πρωτοσέλιδο όλων των κουτσομπολίστικων εντύπων των ΗΠΑ και κανιβαλίστηκε από τις αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές. Και ήταν ένα ταξίδι ανάμεσα σε μεγάλες στιγμές στα γήπεδα, βουτιές σε βουναλάκια με άσπρες σκόνες, αγκαλιές όμορφων γυναικών ή καλοπληρωμένων πορνών. Ο Λαμάρ έκανε πραγματικότητα το πρώτο μισό της φράσης “Live fast, die young”. Ας του ευχηθούμε να μην γίνει πραγματικότητα και το δεύτερο μισό.

Λάτρης της καλής ζωής και του στιλ ο Οντομ δεν θα κατηγορηθεί ποτέ για έλλειψη γούστου. Το πορνείο που τον βρήκαν ημιθανή θεωρείται ένα από τα καλύτερα των ΗΠΑ και έχει πάνω του τη σφραγίδα της θρυλικής “Holywood Madam” της μεγαλύτερης πατρόνας των ΗΠΑ της Χάιντι Φλάις.

Πηγή: contra

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X