Τσακαλώτος: «Πρέπει να τελειώσουν όλα μέσα στην εβδομάδα»

Οριστικό: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

tsakalwtos“Πρέπει να τελειώσουν όλα μέσα στην εβδομάδα” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις σημερινές διαπραγματεύσεις κορυφής με τους Θεσμούς.

Κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε ότι αν δεν κλείσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις δεν κάνουμε τίποτα, αναφερόμενος στα χρονικά περιθώρια για συμφωνία έως τις 20/8. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν κάποια ξένα κοινοβούλια, όπως το φινλανδικό, το νέο μνημόνιο προτού αυτό ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Και η ψήφος τους θα έχει ισχύ μόνο αν το μνημόνιο ψηφιστεί και στην Ελλάδα.

“Δεν έχουμε καταλήξει στο μακροοικονομικό σενάριο” παραδέχτηκε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος των σημερινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κορυφής με τους δανειστές δίδοντας έτσι μία αίσθηση της δουλειάς που απομένει να γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο.

Όπως έγραφε το Capital.gr, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές και μεγάλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί ακόμη και η αποτίμηση της ύφεσης του 2015 με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αποκλίσεις 2% ανάμεσα σε στελέχη των θεσμών τις προηγούμενες ημέρες (2% να προβλέπει η Κοινοτική πλευρά και 4% το ΔΝΤ) με τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να προβλέπει σωρευτική ύφεση 4-5% χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος και την ανάπτυξη που βρίσκονται στο τραπέζι.

Κατατέθηκε η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια

Στο δεύτερο μέρος των σημερινών διαβουλεύσεων, μετά τη “μάχη” για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι “καταθέσαμε αλλά δεν συζητήσαμε την πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια”. Θα καλύπτει όλα τα είδη δανείων επιχειρηματικά στεγαστικά κλπ, πρόσθεσε, με στόχο την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται, είπε.

Επισήμανε ότι οι προτάσεις κινούνται στο πνεύμα των αρχικών θέσεων που είχαν γίνει, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι έχουν περάσει και 3 μήνες διαπραγματεύσεων, προοιωνίζοντας έτσι κάποιες αλλαγές.

Προηγουμένως, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε σε διάλειμμα των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχουν διαφωνίες για την νομική υπόσταση που θα έχει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και για το κατά πόσο θα έχει και την ευθύνη του παλαιού προγράμματος που έτρεχε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρεί όμως ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

Έκανε λόγο για κάποια απόκλιση απόψεων. “Καταθέσαμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα”, επισήμανε.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία έως τις 20/8

H διαπραγμάτευση πάει καλύτερα από ότι περίμεναν στην κυβέρνηση, ανέφερε, και επισήμανε ότι καμία πλευρά δεν έχει βάλει στο τραπέζι με τα σημερινά δεδομένα την ανάγκη για μία συμφωνία περί δανείου γέφυρα αντί για μία συνολική συμφωνία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε την εξής δήλωση:

Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο “κλείσιμο” των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα

Δημοσιογράφος: Πού βλέπετε τα κωλύματα;

Αυτό θα σας το πω αύριο, γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα.

Δημοσιογράφος: Με τη μέχρι στιγμής εικόνα κλείνουμε συμφωνία στις 20 Αυγούστου;

Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το “έπαιρνα” να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα.

Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι βγαίνει το χρονοδιάγραμμα;

Ναι. Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος: Το δάνειο- γέφυρα είναι στο τραπέζι

Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα.

Δημοσιογράφος: Οι αποκλίσεις στα στοιχεία για το Ταμείο έχουν να κάνουν με τη νομική του υπόσταση;

Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσιογράφος: Το παλιό πρόγραμμα θα το τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ;

Υπουργός: Δεν θα μπω αυτή τη στιγμή σε τέτοιες λεπτομέρειες

Σημειώνεται ότι το νέο ραντεβού των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών ορίστηκε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- για αύριο στις 11:30 το πρωί.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X