Σόϊμπλε: "Δεν είναι καλή μέρα σήμερα"

Σόϊμπλε: "Δεν είναι καλή μέρα σήμερα"

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

soible σόιμπλεΣήμερα είναι μια κακή ημέρα για την ευρωζώνη, αν και στις κρίσεις η Ευρώπη βγαίνει ενισχυμένη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble μετά το πέρας του β΄ “μέρους” της άτυπης συνεδρίασης των χωρών της ευρωζώνης, χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού.

Όπως τόνισε ο Schaeuble, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για “οξείες δυσκολίες” για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι “θα κάνουμε οτιδήποτε είναι νοητό για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι διευθετήσεις του EFSF με την Ελλάδα, και οι όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν από αυτές.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως “όλοι μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να διατηρηθεί ακέραια η ευρωζώνη”.

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν ξέρει πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα, αλλά “το μόνο που ξέρω είναι πως αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που χάραξε χθες, το πρόγραμμα θα λήξει”.

Επανέλαβε ότι αυτοί που αποφάσισαν τη διακοπή των συνομιλιών, ήταν οι ελληνικές αρχές “και όχι εμείς”, η οποία ελληνική κυβέρνηση ήλθε με ένα δημοψήφισμα και μια αρνητική συμβουλή επί αυτού. “Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει θετική συμβουλή, ίσως (τα πράγματα) να ήταν πιο εύκολα”, τόνισε.

Επισήμανε ακόμη, όπως και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ύστερα από τη συνεδρίαση των 19, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει μια σοφή απόφαση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι στην άτυπη αυτή συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα πλάνα μετάδοσης, “μόνο πολύ γενικά”, ενώ πρόσθεσε ότι έλαβε χώρα ύστερα από αίτημα πολλών υπουργών.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έχει συγκληθεί νέα συνάντηση ακόμη, αλλά ότι θα “παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά” και ότι θα συγκληθεί και άλλο Eurogroup εάν χρειαστεί.

Το πλήρες ανακοινωθέν της άτυπης συνεδρίασης

Οι υπουργοί από τα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και οι θεσμοί, διεξήγαν μια άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας χρηματοδοτικής διευθέτησης με την Ελλάδα, μετά από τη διάλυση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης ήταν κρίσιμη στο να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είχαμε ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική εξυγίανση, εφαρμόσαμε φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώσαμε την δημοσιονομική και οικονομική μας διακυβέρνηση, βαθύναμε την χρηματοπιστωτική ενοποίηση και καθιερώσαμε επαρκή τείχη προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήμασταν στη διάρκεια της κρίσης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ευρωζώνης.

Αυτό θα συμπληρώσει οποιεσδήποτε δράσεις αναλάβει η ΕΚΤ σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με την εντολή της. Οι EFSF και ESM παραμένουν τα ισχυρά μέσα με την πλήρη υποστήριξή μας, που ήταν πάντα.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουμε περαιτέρω την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Υποστηρίζουμε ότι η λήξη του προγράμματος του EFSF για την Ελλάδα, χωρίς άμεσες προοπτικές μιας νέας διευθέτησης, θα απαιτηθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των θεσμών, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις όπου χρειάζονται, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της ευρωζώνης. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες όπου απαιτηθεί, ύστερα από τη λήξη του προγράμματος.

(Αυτή η δήλωση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός της Ελλάδας)”

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X