Η ενόχληση της Euroleague με την ΑΕΚ και το Eurocup

«Λυσσάνε» με τη νέα φανέλα της ΑΕΚ, ξεκάθαρη απάντηση από την ΚΑΕ προς ΕΣΑΚΕ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

douvis-aggelopoulos-δουβης-αγγελοπουλοςΠαρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η ΑΕΚ δεν θα παίξει φέτος στην Ευρωλίγκα και ο Μάκης Αγγελόπουλος θέλει να “κλειδώσει” το Eurocup στο ραντεβού του με τον Μπερτομέου, που ακόμα δεν έχει κλειστεί. Ενόχληση της Βαρκελώνης για το φλερτ της Ένωσης με τη FIBA!

Το Basketnews σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για τα κριτήρια επιλογής των ομάδων, που θα πάρουν μέρος στην Ευρωλίγκα τη νέα σεζόν και για τους λόγους βάσει των οποίων καμία άλλη ελληνική ομάδα, πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, δεν μπορεί να βρει θέση στη διοργάνωση, ακόμα κι αν πάρει το πρωτάθλημα. Σας έχει ενημερώσει επίσης για τη θετική άποψη που έχει ο Τζόρντι Μπερτομέου για το project της ΑΕΚ, αλλά και για την ανάγκη να δοκιμαστεί πρώτα στο Eurocup, το οποίο για τις ομάδες που είναι φιλόδοξες οργανωτικά και αγωνιστικά, λειτουργεί ως ένα είδος προθαλάμου για την Ευρωλίγκα. Κατά καιρούς τέλος έχουμε αναφέρει πως η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Eurocup είναι εξαιρετικά πιθανή, όπως προκύπτει από πληροφορίες που προέρχονται και από τη Βαρκελώνη, αλλά και από τον ΕΣΑΚΕ.

Παρ’ όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες αιωρείται ξανά η φήμη ότι η Ευρωλίγκα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει μία wild card στην AEK. Φήμη η οποία βασίστηκε στον απλοϊκό και υπεραπλουστευτικό συλλογισμό ότι εφόσον η Ευρωλίγκα δεν θα δώσει wild card στη Μεγ. Βρετανία, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, θα τη δώσει στην Ελλάδα, άρα θα την πάρει η ΑΕΚ. Η Μεγ. Βρετανία πράγματι δεν θα πάρει wild card, όπως επίσης σας είχαμε ενημερώσει από τις 17/5, αλλά στη συνέχεια η… σούπα κόβει.

Το Basketnews επικοινώνησε με τα γραφεία της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη και μίλησε με έγκυρη πηγή, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. “Απορούμε κι εμείς πώς προέκυψε aek omadaαυτή η φήμη. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ευρωλίγκα”, είπε και εξήγησε γιατί δεν υπάρχει τη νέα σεζόν θέση στην κορυφαία διοργάνωση για καμία άλλη ελληνική ομάδα, εκτός από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Α) Όσο κι αν μας πονάει (κι εδώ έχει ευθύνη και ο ΕΣΑΚΕ, που απλώς παρίσταται ως θεατής στις συνελεύσεις της Βαρκελώνης), η Ελλάδα ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια επέκτασης της Ευρωλίγκας. Η ελληνική μπασκετική αγορά είναι πολύ μικρή και αναξιόπιστη σε σχέση με αυτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγ. Βρετανίας, όπου η Ευρωλίγκα αναζητά εναγωνίως μεγαλύτερο μερίδιο. Και φυσικά αυτές της Τουρκίας και της Ρωσίας, όπου τα τελευταία χρόνια ρέει άφθονο χρήμα. Όσοι διάβασαν προσεκτικά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωλίγκα στις 7 Μαΐου, θα παρατήρησαν ότι δινόταν προετραιότητα για τις τέσσερις φετινές wild cards σε ομάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τη Μεγ. Βρετανία “λόγω της ιδιότητάς τους ως ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ για τη διοργάνωση”. Η Ελλάδα δεν έχει καμία στρατηγική σημασία ως αγορά για την Ευρωλίγκα. Και η wild card που δεν θα δοθεί τελικά φέτος στη Μεγ. Βρετανία (θα γίνει όμως προσπάθεια να δοθεί μέσα στην επόμενη διετία), πιθανότατα θα πάει στη Ρωσία ή την Τουρκία, που έχουν στρατηγική σημασία.

Β) Οι wild cards στην Ευρωλίγκα δίνονται σε ομάδες που τρέχουν projects υψηλού επιπέδου, η σχέση τους με την Ευρωλίγκα έχει δοκιμαστεί για κάποια χρόνια και για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους σε αυτή με αγωνιστικά κριτήρια. Η ΑΕΚ διαθέτει ένα φιλόδοξο project, αλλά από το 2007, οπότε μετείχε για τελευταία χρονιά στην Ευρωλίγκα, εξαφανίστηκε και στο μεταξύ πέρασε από σαράντα κύματα. Στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε μόλις φέτος και χρειάζεται να οικοδομήσει από την αρχή τη σχέση εμπιστοσύνης της με την κορυφαία διοργάνωση, πριν μετάσχει σε αυτή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας μεταβατικής συμμετοχής στο Eurocup, το οποίο στο σχεδιασμό των επιτελών της Βαρκελώνης λειτουργεί ως προθάλαμος για το Eurocup. Κάτι που μετά τον Τζόρντι Μπερτομέου πρόσφατα στη Μαδρίτη, επανέλαβε και η πηγή μας.

Γ) Ακόμα και στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που η Ευρωλίγκα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει μία από τις τέσσερις wild cards σε ελληνική ομάδα (πράγμα σχεδόν απίθανο, επαναλαμβάνουμε…), προτεραιότητα ΔΕΝ θα έχει η ΑΕΚ, που κατέλαβε την 5η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά οι ΠΑΟΚ και Άρης, που θα καταταγούν πιο ψηλά από αυτήν!

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει ο Μάκης Αγγελόπουλος στη συνάντηση που θα επιδιώξει να έχει με τον Τζόρντι Μπερτομέου είναι να “κλειδώσει” τη συμμετοχή στο Eurocup. Ούτε εκεί η ΑΕΚ μπορεί να πάρει μέρος με βάση αγωνιστικά κριτήρια (τη συμμετοχή της θα εξασφαλίσει η 3η ομάδα της Α1), αλλά ελπίζει βάσιμα ότι θα πάρει τη μία από τις τέσσερις wild cards, καθώς το project της έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στους επιτελείς της Βαρκελώνης, κάτι που σε συνδυασμό με το παρελθόν της (είναι απο τα ιδρυτικά κλαμπ της Ευρωλίγκας) ανοίγει το δρόμο για τον… προθάλαμο της Ευρωλίγκας.

Ενόχληση για το φλερτ με FIBA!

Ραντεβού του Μάκη Αγγελόπουλου με τον Τζόρντι Μπερτομέου δεν έχει ακόμα κλειστεί. Πιθανόν να κλειστεί τις επόμενες μέρες, άλλωστε στην Ευρωλίγκα λένε πως ο εκτελεστικός διευθυντής πραγματοποιεί αυτό τον καιρό συναντήσεις με διάφορες ομάδες που δείχνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στις διοργανώσεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως αν γίνει, θα γίνει στη Βαρκελώνη.

Και πιθανώς ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ να το χρειαστεί, εκτός των άλλων, για να αμβλύνει και κάποιες κακές εντυπώσεις και την ενόχληση που προκάλεσε στη Βαρκελώνη το παράλληλο φλερτ της Ένωσης με τη FIBA! Στα γραφεία της Ευρωλίγκας δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι την ίδια στιγμή που έστηνε γέφυρες με τον Μπερτομέου και συζητούσε τη συμμετοχή της σε Ευρωλίγκα ή Eurocup, η ΑΕΚ πήγαινε στη Λοζάννη και συναντούσε τους επιτελείς της FIBA. “Δεν μπορεί από τη μια να αναλύεις σε μας το project σου και να προσπαθείς να μας πείσεις να σε κάνουμε δεκτό, και παράλληλα να συζητάς την ένταξή σου σε μια διοργάνωση που κινείται στη σφαίρα της… φαντασίας”, λέει πηγή από το στρατηγείο της Βαρκελώνης. Και δείχνει ότι είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να χειριστεί η ΑΕΚ σωστά, αν θέλει του χρόνου να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

Πηγή: basketnews

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X