1453-1924-2015: Η ΑΕΚ ακουμπά στην ιστορία

Θα παίξει ο ύμνος της ΑΕΚ στην Άμφισσα
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

simaia ΑΕΚ σημαίαΣήμερα μάλλον θα σας ξενερώσω. Οσους από εσάς περιμένουν πως θα σχολιάσω τις μεταγραφές αεροδρόμιου, τις εξελίξεις με τον Σκόκο, αν υπάρχει θέμα Φαν ντερ Φάαρτ, πόσα λεφτά δίνει ο Μελισσανίδης, αν θα είναι η ΑΕΚ πραγματικά ανταγωνιστική με την επιστροφή της. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά θα έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας για να τα συζητάμε. Σήμερα σας καλώ σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία αυτής της ομάδας και τα βιώματα του καθενός, που μας ενώνουν κάτω από την ίδια σημαία.

Θυμάμαι πως ένα από τα πρώτα συνθήματα που είδα γραμμένο σε τοίχο και με σημάδεψε, είναι το περίφημο του Δημήτρη Ζαχαριάδη: «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη». Νοσταλγώ ακόμα εκείνο το περίφημο πανό στα κάγκελα της Νέας Φιλαδέλφειας: 1453-1924-2015 (θα έλεγε τώρα), η ΑΕΚ ακουμπά στην ιστορία. Σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, της Πόλης του ελληνισμού, αξίζει να δούμε λίγο την ιστορία.

Η ΑΕΚ ήταν, είναι και ελπίζω να παραμείνει το ζωντανό κομμάτι της σύνδεσης του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Πόλης και του Πόντου, του προσφυγικού ελληνισμού με τη σύγχρονη Ελλάδα. Είναι το μέρος που αλλιώς το φαντάζονταν, αλλιώς περίμεναν να το επισκεφτούν, διαφορετικά να τους υποδεχθούν. Πολλοί από εσάς, θα έχετε να πείτε ιστορίες, προσωπικές ή οικογενειακές που επιβεβαιώνουν τα δύσκολα χρόνια.

Δεν επιχειρώ κάποιο εθνικιστικό ξέσπασμα και έχω πλήρη αδιαφορία για την πολιτική προέκταση των πραγμάτων. Αλλωστε, για τους περισσότερους που μεγάλωσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα πολιτικά δεν είχαν ποτέ θέση ανάμεσα τους. Εχω χρόνια συνοδοιπόρους στην καθημερινότητα της ΑΕΚ, για τους οποίους δεν ξέρω και δεν ξέρουν τις πολιτικές πεποιθήσεις μου. Αυτό που ενώνει είναι τα τρία μαγικά γράμματα που συνθέτουν τη μαγεία που λέγεται ΑΕΚ.

Τα χρόνια πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν. Είναι ουτοπικό να συζητά κάποιος για μια αμιγώς προσφυγική ομάδα, όπως ήταν η ΑΕΚ κατά τις πρώτες δεκαετίες της. Ηταν το καμάρι των ανθρώπων που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ήταν το αποκούμπι τους στα δύσκολα χρόνια. Τότε ήταν ντροπή και ήταν δακτυλοδεικτούμενος όποιος τολμούσε να κατάγεται από εκεί και να μην υποστηρίζει την ΑΕΚ. Και τώρα ακούς συνθήματα σε γήπεδα κατά της προσφυγιάς. Σημεία των καιρών.

Η ΑΕΚ μεγάλωσε μέσα από δυσκολίες. Για τον κόσμο της, δεν είναι ψέμα πως αποτέλεσε το σπίτι του. Είναι γνωστή η εξιστόρηση εκείνων των στιγμών, όταν οι πρόσφυγες με προσωπική εργασία, δουλεύοντας μέρα και νύχτα, έθεσαν τα θεμέλια για το «σπίτι» της ΑΕΚ. Ηταν το σημείο αναφοράς και έτσι θα γίνει και πάλι. Είναι βέβαιο πως πλέον πλησιάζουμε στο σημείο που θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Τώρα δημιουργήθηκαν γενιές που όλα αυτά δεν τους λένε και πολλά πράγματα. Που δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η ξεχωριστή σημασία της ΑΕΚ από κάθε άλλο αθλητικό σύλλογο. Που δεν κατανοούν πόσο μεγάλη σημασία έχει η τοποθέτηση της Κωνσταντινούπολης στο συνθετικό της ΑΕΚ. Πόσα σήμαινε για έναν ολόκληρο λαό να βλέπει μέσα από τις «κιτρινόμαυρες» φανέλες, τη ζωή που βίωσε ή ακόμα και αυτή που ονειρεύτηκε μέσα από διηγήσεις, να περνά σαν ταινία.

Πολλές φορές η ΑΕΚ αυτοαναιρέθηκε. Λησμόνησε ποιος είναι ο χαρακτήρας της, έπαψε να συμβολίζει την ενότητα και τη διαφορετική κουλτούρα. Τα τελευταία χρόνια, με την ύπαρξη προσωπικοτήτων που σέβονται και στηρίζουν αυτή τη μοναδική υπόθεση, η ΑΕΚ αρχίζει να ακουμπά ξανά στην ιστορία. Να τιμά την καταγωγή της, να προτάσσει την ξεχωριστή της παρουσία μέσα στον χρόνο. Και έτσι, μπορεί να πορευθεί στον χρόνο και να μη χάσει τον χαρακτήρα της. Σήμερα, ανήμερα αυτής της θλιβερής επετείου, αξίζει να κοιτάξετε λίγο προς τα πίσω. Ετσι, μπορεί να προχωρήσει κάποιος μπροστά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X