Όταν η "Βασίλισσα" σήκωσε το Ευρωπαϊκό στη Λωζάννη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Όταν η "Βασίλισσα" σήκωσε το Ευρωπαϊκό στη Λωζάννη (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Υπάρχουν στιγμές που μένουν πάντα μέσα στο μυαλό. Δεν ξεχνιούνται εύκολα και λησμονιούνται ακόμα και σήμερα. Πως είναι δυνατόν να ξεχάσει κανείς την “Βασίλισσα” της Ευρώπης ΑΕΚ, η οποία έφτασε σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αυτή την φορά στην Λωζάννη. Εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου, ο Χατζής, ο Κορωνιός,ο ,  ο Ντικούδης, ο Μιούρσεπ και τα άλλα παιδιά θυμήθηκαν τι είχαν κάνει πριν κάποια χρόνια ο Αμερικάνος, ο Τρόντζος, ο Ζούπας, ο Βασιλειάδης και κατάφεραν με «μαέστρο» τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να κερδίσουν την Μπολόνια του μεγάλου Ντανίλοβιτς.

“Και ξανά, ξανά, θα γίνεις Βασίλισσα”

Χιλιάδες «κιτρινόμαυρου» κόσμου φώναξαν πολλές φορές: «Και ξανά, ξανά θα γίνεις Βασίλισσα, ΑΕΚάρα μαζί γιατί, σ’ αγαπώ πολύ…»

Ύστερα από 32 χρόνια, η ΑΕΚ επέστρεψε θριαμβευτικά στο θρόνο της. Κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Ντούσαν Ιβκοβιτς, ήταν ο Μάρτιν Μιούρσεπ που σημείωσε 16 πόντους, ενώ πολύ καλή απόδοση είχαν και οι Χατζής, Μπούι, Κακιούζης. Ήταν ένας τελικός-αντίγραφο του 1998, αλλά με αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα. Τότε η ΑΕΚ κυνηγούσε από την αρχή έως το τέλος την Κίντερ, κατάφερε σε κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο παιχνίδι, όμως το τρόπαιο της Ευρωλίγκας κατέληξε στα χέρια των Ιταλών.

Η έμπνευση με τον Χατζή

Η Κίντερ αν και έπαιξε χωρίς κλασικό πλέι μέικερ, μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και προηγήθηκε 7-0 στο 3ο λεπτό και 10-2 στο 4:30. Η ΑΕΚ αντεπιτέθηκε και πέρασε μπροστά 14-12 στο 6:30, ενώ στο 10λεπτο το σκορ ήταν ισόπαλο 22-22. Εως εκείνο το σημείο, ο Σάσα Ντανίλοβιτς ήταν η μορφή του τελικού. Τότε, ο Ιβκοβιτς σήκωσε τον Χατζή για να αναλάβει το μαρκάρισμα του Σέρβου. Ο 24χρονος γκαρντ πέτυχε το… ακατόρθωτο. Οχι μόνο περιόρισε τον Ντανίλοβιτς, αλλά στην επίθεση έκανε το παιχνίδι της καριέρας του και με 11 πόντους οδήγησε την ΑΕΚ σε ένα ξέσπασμα.

Με επί μέρους σκορ 17-4 η Ενωση έκλεισε το ημίχρονο με 46-33. Στο δεύτερο μέρος, η Ενωση προσπάθησε να διατηρήσει το ίδιο σκηνικό. Στο 28’ το σκορ ήταν 61-48, όταν ο Ντανίλοβιτς σκόραρε ύστερα από περίπου δέκα λεπτά. Οι Ιταλοί ξεκίνησαν την ύστατη προσπάθειά τους και στο 33’ πλησίασαν σε 71-64 με πρωταγωνιστή τον Οικονόμου. Ηταν όμως η ώρα των έμπειρων Αντονι Μπούι και Μάρτιν Μιούρσεπ.

Τρία λεπτά πριν από το φινάλε, τα τρίποντα των Στομπέργκας, Αμπιο έφεραν την Κιντερ για πρώτη φορά σε απόσταση βολής, 76-74. Εκεί η ΑΕΚ έπρεπε να δείξει χαρακτήρα και το κατάφερε.

Ο μεγάλος Μιούρσεπ

Ο Μιούρσεπ καθάρισε τα κρίσιμα ριμπάουντ, ευστόχησε στις κρίσιμες βολές και 140 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος η ΑΕΚ και ξέφυγε με 79-74. Τα τρίποντα της απελπισίας δεν έκαναν το χατήρι στην Μπολόνια και το τελικό 83-76 έστειλε τον Δικέφαλο στην κορυφή της Ευρώπης. Και οι δέκα ήταν υπέροχοι είναι ο τίτλος που αντικατοπτρίζει την παρουσία των δέκα Κυπελλούχων Ευρώπης.

Από τον Κικίλια που δεν έπαιξε καθόλου (αλλά ήταν η…ψυχή του πάγκου) έως τον παρεξηγημένο Μιούρσεπ που καθάρισε τον τελικό. Ο Μιχάλης Κακιούζης είχε ίσως την πιο σταθερή απόδοση από όλους τους υπόλοιπους, ενώ στην άμυνα δεν αντιμετώπισε προβλήματα απέναντι στον πιο ευέλικτο Σκονοκίνι. Ο Κορωνιός φορτώθηκε σχετικά γρήγορα με 4 φάουλ, όμως έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Η στέψη

Όταν η χήρα  του Ραϊμούντο Σαπόρτα (υπό τα χειροκροτήματα τού πρόεδρου τής ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ) παρέδωσε το κύπελλο Σαπόρτα στον αρχηγό Νίκο Χατζή, οι στιγμές ήταν ανεπανάληπτες. Στις εξέδρες, οι παίκτες της μαγικής ομάδας του ’68 πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά. Ο Χατζής αφιέρωνε το κύπελλο στον Γιώργο Αμερικάνο και μαζί σήκωναν την κούπα της Ενωσης.

Την περιγραφή του τελικού για την ΕΡΑ Σπορ είχε κάνει, όπως και το 1968, ο Βασίλης Γεωργίου. Την ίδια στιγμή, περίπου 3.500 οπαδοί της ΑΕΚ γέμισαν το κλειστό Γ. Μόσχος, στο οποίο είχαν στηθεί γιγαντοθόνες για να παρακολουθήσουν μαζί όσοι τον θρίαμβο και έπειτα ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της Αθήνας.

ΑΕΚ: Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο Σάλιβαν

Κίντερ: Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2

XATZIS KOSMOS EXEDRA (2)45878 45888 AEK KYPELLO SAPORTA (2) AEK KYPELLO SAPORTA AEK SAPORTA PANIGIRIA AEKBASKET 2002 BOUI DIKOUDIS FILIPPOU IVKOVIC KAKIOUZIS FILIPPOY KAKIOYZIS KORONIOS KOSMOS AEK LOZANI MIOURSEP OIKONOMOU XATZIS KOSMOS EXEDRA (2) XATZIS KOSMOS EXEDRA XATZIS KOYPA LOZANI

 

 

 

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X