Νύχτα μυθική και ονειρεμένη, η ΑΕΚ πέρασε στο πάνθεον της Ευρώπης (VIDEO)

1976/77: Η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ, η άνοδος στην κορυφή (ΦΩΤΟ-VIDEΟ)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι από εκείνες τις νύχτες που «φυλακίζουν» για πάντα κάποιον με την ιδέα της ΑΕΚ. Είναι από εκείνες τις νύχτες που όλα δείχνουν πως έχουν γίνει έτσι για να οδηγήσουν στο θαύμα. Μια νύχτα μαγική και ονειρεμένη, κατά πολλούς η κορωνίδα στα πάμπολλα διαμάντια των αγωνιστικών επιτυχιών της ποδοσφαιρικής Ενωσης. Μια νύχτα σαν σήμερα, η ΑΕΚ έμπαινε για πάντα στο ευρωπαϊκό πάνθεον, πετυχαίνοντας μια ανατροπή που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει. Η μυθική αναμέτρηση με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, η επιστροφή από την ήττα με 3-0, η απίστευτη πρόκριση στα πέναλτι.

Η βαριά ήττα στο Λόφτους Ρόουντ, έδειχνε πως η πορεία της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα έμενε στα προημιτελικά. Ωστόσο, εκείνη η υπερομάδα που είχε σχηματίσει ο Λουκάς Μπάρλος και κατεύθυνε ο Φράντισεκ Φάντροκ, δεν καταλάβαινε τίποτα. Λίγους μήνες έπειτα από τον αποκλεισμό της Ντέρμπι Κάουντι, λύγισε και την επόμενη αγγλική ομάδα που βρήκε στο διάβα της. Την πανίσχυρη (και πρεμιερλιγκάτη σήμερα) ΚΠΡ, που είχε πιστέψει πως «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι. Η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν κατάμεστη, όλοι έδειχναν να πιστεύουν πως μπορούσε να γίνει το θαύμα.

Οπερ και εγένετο. Ο τεράστιος Θωμάς Μαύρος, έστω και με τραυματισμένο πόδι, πέτυχε δύο γκολ και άρχισε να αγγίζει το όνειρο. Το τελευταίο γκολ, ίσως αποτελεί και το ομορφότερο στην απίστευτη καριέρα του Μίμη Παπαϊωάννου. Ο μεγάλος αρχηγός, στάθηκε στον αέρα και με ασύλληπτη κεφαλιά την κάρφωσε στα δίχτυα. Η ΑΕΚ είχε πετύχει να «σβήσει» το 3-0 του πρώτου ματς στην κανονική διάρκεια και να κάνει όλη την Ελλάδα να σηκωθεί στο πόδι για να πανηγυρίσει.

Η παράταση πέρασε δίχως μεγάλες συγκινήσεις. Για να γραφτεί ο συγκλονιστικός επίλογος, υπήρξε η αλλαγή του Στεργιούδα από τον Χρηστίδη λίγο πριν το φινάλε. Ο Φάντροκ είχε διακρίνει πως ο έμπειρος Χρηστίδης είχε μεγαλύτερη ικανότητα στις αποκρούσεις πέναλτι και έκανε την κίνηση που έκανε τη διαφορά. Μπορεί ο Νικολούδης να έχασε το πρώτο πέναλτι, αλλά ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο και μαζί με τα γκολ των Τάσου, Θεοδωρίδη, Ραβούση, Βάγκνερ, Ιντζόγλου, Ζαρζόπουλου και Παπαϊωάννου, έδωσαν την ιστορική πρόκριση με 7-6.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X