Κοντά στην αποχώρηση (και) ο Τσιλιμπάρης, πρόταση από το Λουξεμβούργο

tsilimparis Κώστας Τσιλιμπάρης ΑΕΚ χάντμπολΣτο στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 βρέθηκε ο Κώστας Τσιλιμπάρης, ο οποίος μίλησε για τους λόγους που αποχώρησε από την ΑΕΚ, για την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα και γενικότερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα.

Ο έμπειρος τερματοφύλακας τόνισε πως ήταν αποφασισμένος να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα, όμως αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση που του έγινε από την Ιταλία για οικονομικούς λόγους, ενώ σχολίασε και τι πήγε στραβά για να οδηγηθεί η ΑΕΚ σ’ αυτήν την κατάσταση.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το τι τον έκανε να επιστρέψει στην ΑΕΚ: «Πέρυσι συνέβη μια θεωρητικά ευτυχής συγκυρία. Φάνηκε πως πάει να δημιουργηθεί μια κατάσταση διαφορετική απ’ αυτή που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, με έναν επιχειρηματία που αποφάσισε να εμπλακεί στο χάντμπολ της ΑΕΚ, θέλοντας να δημιουργήσει ένα τμήμα με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, στα πρότυπα των ομάδων του εξωτερικού. Δεν λειτούργησε το πράγμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς όπως θα θέλαμε. Η επιστροφή μου δεν ήταν διάθεση να επιστρέψω στην πατρίδα και να ολοκληρώσω την καριέρα μου, αλλά αποτέλεσμα μιας κατάστασης που έδειξε να είναι αξιόλογη».

Για το τι δεν πήγε καλά στην ΑΕΚ: «Σχετικά με τις δηλώσεις που είχαν γίνει απ’ τον Δημήτρη Λαζόπουλου -που προσωπικά εκτιμώ παρά τα όσα έγιναν- ανέλαβε την διοίκηση χωρίς να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου, όσον αφορά το επίπεδο που πάμε να ανταγωνιστούμε. Υπήρχε έλλειμμα. Δεν καταφέραμε ούτε εμείς, οι παίκτες, ούτε οι υπόλοιποι να προστατέψουμε κάποιες καταστάσεις, αλλά οι δηλώσεις είχαν γίνει. Δεν είναι όμως αυτό η ουσία.

Αγωνιστικά, δεδομένων των συνθηκών, οι χρονιά δεν είναι αποτυχημένη. Σε επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ, παρότι ήμασταν μια νέα ομάδα που στήθηκε απ’ την αρχή, χωρίς χρόνο για να δουλέψουμε, φέραμε δύο σημαντικά αποτελέσματα, από ομάδες με τεράστιο μπάτζετ. Στην συνέχει στο EHF Cup αποκλειστήκαμε από μια ομάδα που έκανε τρομερή πορεία στη συνέχεια. Κι εμείς αποχωρήσαμε απ’ την διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Όπως μας είπε ο Γιάννης Αρβανίτης, αν αυτή η ομάδα είχε τη δυνατότητα να δουλέψει απρόσκοπτα προς μια κατεύθυνση, φέτος θα είχαμε πολύ καλύτερη πορεία».

Για το περσινό πρωτάθλημα: «Δεν αντιμετωπίσαμε μόνο προβλήματα οικονομικής φύσεως, αλλά και μια κατάσταση εχθρική που έχει να κάνει με το σύστημα του Ελληνικού αθλητισμού. Μας βρήκαν διαλυμένους και δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο».

Για το αν επηρέασε την απόφασή του η αποχώρηση του Δημήτρη Λαζόπουλου: «Δεν άλλαξε κάτι για μένα. Ο λόγος που αποχώρησα δεν είχε να κάνει μόνο με τη φετινή χρονιά, ούτε με την οικονομική σχέση που έχω με την ΑΕΚ, αλλά με τις συνθήκες που βιώνουμε απ’ την αρχή της περιόδου. Είμαι 35 χρονών, έχω ζήσει αρκετά στον αθλητισμό, για να μπαίνω σ’ αυτή τη διαδικασία της ψυχολογικής πίεσης και μιας μίζερης κατάστασης που βιώνω. Δεν έχω καμία διάθεση να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου. Έχει σημασία και το μέλλον για μένα. Αγωνιστικά θεωρώ πως βρίσκομαι σε καλό επίπεδο και έχω διάθεση να αγωνιστώ. Όσα χρόνια μου απομένουν δεν θέλω να τα περάσω σ’ αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ, το πρόβλημα, αλλά το χάντμπολ της Ελλάδας. Πού αλλού θα μπορούσα να πάω, όπου θα μου παρείχαν ένα σοβαρό περιβάλλον και σχετικά αξιοπρεπή κατάσταση για να νιώθω ότι κάτι κάνω; Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει κάτω απ’ το μηδέν».

Για την φετινή προσπάθεια: «Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω πως όλα τα παιδιά που παίζουν στην ΑΕΚ είναι τουλάχιστον αξιέπαινοι. Δείχνουν πως υπάρχει συναίσθημα απέναντι στην ΑΕΚ και σ’ αυτό που λέγεται ιδέα πίσω από μια ομάδα. Η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν πως κάποιοι προσπάθησαν να φτιάξουν μια οικονομική και λειτουργική κατάσταση, γιατί είχαμε φτάσει στα όρια της διάλυσης το καλοκαίρι. Δεν ξέραμε καν αν κατέβει η ομάδα στο πρωτάθλημα. Τα παιδιά έκαναν την προσπάθειά τους, το προπονητικό τιμ έμεινε και δημιουργήθηκε ένα αξιόμαχο σχήμα με το οποίο ξεκινήσαμε τη χρονιά. Έχουν αρχίσει να συμβαίνουν αρκετά περίεργα πράγματα, που δεν βοήθησαν στην λειτουργία αυτής της προσπάθειας. Έχει σαφώς να κάνει με το τι συμβαίνει στην Ερασιτεχνική. Δεν είναι εύκολο κάτω από τέτοιες συνθήκες να λειτουργήσεις. Το ότι βρίσκονται ακόμα τα παιδιά σε κατάσταση να αγωνίζονται είναι αξιέπαινο».

Για το ότι η ομάδα λειτουργεί χωρίς υπεύθυνο: «Όλα όσα συμβαίνουν στον Ερασιτέχνη είναι περίεργα. Εμείς πληροφορηθήκαμε ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε να λειτουργήσει το χάντμπολ κλήθηκε απ’ το ΔΣ της Ερασιτεχνικής να αποχωρήσει. Δεν αντικαταστάθηκε ποτέ και εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος να μιλήσεις για το μέλλον. Σκεφτόμουν πως μπορεί να διαλυθεί η ομάδα και δεν είχα σε ποιον να μιλήσω. Υπήρχε τρομερή ανασφάλεια. Κάποιοι παίκτες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό επιβάλλεται να κάνουν κάποιες κινήσεις. Εγώ μέχρι σήμερα κάνω το χάντμπολ βιοποριστικά. Το αντιμετωπίζω διαφορετικά από άλλους».

Για την μεταγραφή του στην Ιταλία: «Πρόκειται για τρομερά οργανωμένο σωματείο. Πραγματικά στα πρότυπα των σωματείων της Ευρώπης, με αρχή μέση και τέλος. Όσα υπόσχονται γίνονται. Είναι γνώριμο το περιβάλλον, έχω παίξει για τρία χρόνια στην Ιταλία. Δεν είναι απ’ τα κορυφαία πρωταθλήματα, όμως έχει απαιτήσεις και είναι πιο ανταγωνιστικό απ’ το ελληνικό. Αποφάσισα αν πάω συγκεκριμένα εκεί γιατί στο καθεστώς ανασφάλειας είναι εύκολο να πας σε ένα ήδη γνώριμο περιβάλλον. Μιλούσαμε απ’ το καλοκαίρι, αρνήθηκα την πρόταση που μου έκαναν και το αφήσαμε να αιωρείται, θέλοντας να βοηθήσω την ΑΕΚ. Απέρριψα πρόταση και απ’ το Λουξεμβούργο, αρκετά συμφέρουσα, όμως τώρα δεν μου άφησαν περιθώρια. Ήταν αρκετά πιο συμφέρουσες προτάσεις, οικονομικά αλλά και από άποψη ασφάλειας».

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουν κι άλλοι παίκτες: «Ο αθλητισμός αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι Ερασιτεχνικός, ακόμα και αν υπάρχουν έσοδα. Με λίγες εξαιρέσεις οι περισσότεροι αθλητές της ΑΕΚ έχουν και άλλες υποχρεώσεις. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει άλλη αποχώρηση. Ελπίζω να καλυφτεί το κενό μου με τον καλύτερο τρόπο. Μακάρι να υπήρχαν άλλα δεδομένα και να μπορούσα να προχωρήσω στο πλάνο που είχα, να κλείσω την καριέρα μου στην Ελλάδα. Ελπίζω για το καλύτερο για την ΑΕΚ, αλλά είμαι λίγο απαισιόδοξος».

Για την αντίδραση των συμπαικτών του: «Δεν είχαν καμία αρνητική αντίδραση, αντιλαμβάνονται πως ξεπέρασα τα όρια μου. Ίσα, ίσα, κάποιοι ανακουφισμένοι μου είπαν πως χάρηκαν που βρήκα λύση. Διοίκηση δεν υπάρχει, προπονητές και τεχνικό επιτελείο δεν είναι ευχαριστημένοι απ’ την εξέλιξη, όμως δεν μου έκαναν κάποιοι παράπονο, γιατί κατάλαβαν ότι δεν είναι κάτι που κάνω με την καρδιά μου».

Γιατί αποκαλύφθηκαν δεδομένη στιγμή τα προβλήματα: «Υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα, με το τμήμα βόλεϊ, κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με το σκεπτικό ότι αντέδρασε το βόλεϊ οπότε θα αντιδράσουμε κι εμείς. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι «ΑΕΚ». Τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες, είναι ΑΕΚ. Όλοι τραβούν τις κόκκινες γραμμές όσο το δυνατόν μακρύτερα. Οι προβληματικές καταστάσεις υπάρχουν απ’ την αρχή της χρονιάς. Απλά περιμένουμε συνεχώς. Κι εγώ προσπαθώ να λέω όσο λιγότερες λεπτομέρειες γίνεται πάνω στα προβλήματα, γιατί δεν κάνει καλό στην ομάδα να φαίνονται για ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Σαφώς όμως, ούτε να κρύβουμε την πραγματικότητα είναι καλό. Δεν χρειάζεται όμως να πούμε λεπτομέρειες».

Για την απουσία μόνιμης έδρας της ΑΕΚ: «Τεράστιο πρόβλημα το γηπεδικό. Έχει να κάνει με την ΑΕΚ γενικότερα. Αυτή τη βδομάδα δεν γίνονται προπονήσεις, γιατί στο Μενίδι έχει προγραμματιστεί έκθεση πτηνών, οπότε σταμάτησαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Δεν είναι θέμα του Δήμου, αλλά της ΑΕΚ που δεν διαθέτει κάποιο γήπεδο για τα τμήματά της, αλλά και της ελληνικής πολιτείας, που δεν λειτουργεί σωστά ο αθλητισμός. Δεν γίνεται ένα τμήμα να αδυνατεί να έχει πρόσβαση έστω και για λίγες μέρες στο γήπεδο. Αναρωτιόμαστε που θα παίξουμε κάθε βδομάδα, έχουμε φτάσει δυο μέρες πριν τον αγώνα να μη ξέρουμε που θα παίξουμε. Δεν ξέρω πως θα λυθεί αλλά ξέρω πως είναι δείγμα του τρόπου που λειτουργεί ο ελληνικός αθλητισμός».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να μην κατέβει η ομάδα: «Δεν έχει τεθεί ζήτημα να μην κατέβει η ομάδα, όμως έχει τεθεί ζήτημα να μας μιλήσει μια διοίκηση. Όπως έκανε ο κύριος Ανατολιωτάκης τον “πυροσβέστη” στο βόλεϊ, να μιλήσει κάποιος και στους παίκτες του χάντμπολ».

Για τον νέο αθλητικό νόμο: «Αυτή τη στιγμή και κάτω από το πολιτικό καθεστώς που βρισκόμαστε έχω έντονες αμφιβολίες για το αν προλάβει να ψηφιστεί, λόγω των εξελίξεων. Ο αθλητικός νόμος λύνει πάρα πολλά προβλήματα του Ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στα βασικά μας προβλήματα, για ασφάλιση, ελεύθερη διακίνηση αθλητών και να πάψει να υφίσταται το γελοίο καθεστώς των δελτίων και των σχέσεων αθλητή με ερασιτεχνικό σωματείο, δίνει λύσεις. Με αρκετά ενδελεχή ματιά που έχουμε ρίξει στον Σύλλογο Ελληνων χειροσφαιριστών, αν ψηφιστεί θα μας λύσει αρκετά προβλήματα. Εμείς, σαν σύλλογος, ακόμα και αν δεν ψηφιστεί ο αθλητικός νόμος, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά τα αιτήματα, ώστε να φτιάξουμε την κατάσταση στο άθλημα».

Για την κατάσταση του ελληνικού πρωταθλήματος: «Δεν είναι καλή και αυτό δεν έχει να κάνει με την συνέπεια των ομάδων. Τα μπάτζετ είναι μικρά, δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας, όμως το επίπεδο είναι χαμηλό. Ζήσαμε πολύ καλύτερες εποχές στο άθλημα, όμως τώρα υπάρχει θέμα. Παίξαμε ένα παιχνίδι με τον Διομήδη, σε ένα τραγικό γήπεδο, κεκλεισμένων των θυρών, σε κακό αγωνιστικό επίπεδο. Πρέπει οι φορείς να συζητήσουν κάποια στιγμή για να προχωρήσει μπροστά το άθλημα, γιατί κι εγώ το αγαπάω και θέλω να το δω να προχωράει. Το ίδιο ισχύει σε όλο το ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μόνο στο πολύ υψηλό επίπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου που αγωνίζονται και ξένοι παίκτες είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Για το ότι απουσίασε απ’ την Εθνική ομάδα: «Οποιαδήποτε στιγμή μου ζητηθεί θα βοηθήσω. Ο προπονητής μου εξήγησε τις σκέψεις του. Επειδή είχα αρνηθεί να αγωνιστώ απέναντι στο ΠΓΔΜ τον Ιούνιο, μου εξήγησε πως όταν κάποιος αθλητής αρνείται να αγωνιστεί, δεν μπορεί να τον καλέσει. Έχει συμβεί και με άλλους αθλητές της γενιάς μου στο παρελθόν. Δεν είμαι διατεθειμένος να ανακοινώσω μια αποχώρηση απ’ την Εθνική, ούτε είμαι ικανοποιημένος απ’ την εξέλιξη αυτή. Ούτε το αγωνιστικό επίπεδο της Εθνικής με χαροποιεί. Είχαμε την ευκαιρία με μια προσπάθεια που έγινε, με τέτοιες συνθήκες φτάσαμε την ομάδα σε δύο πλέι οφ. Δεν θέλω να πω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, όμως δεν έγινε καμία προσπάθεια να διεκδικήσουμε το μέγιστο απ’ αυτές τις προκλήσεις. Κάποιοι αθλητές όμως ματώσαμε για να φτάσουμε εκεί. Όταν φτάνεις στα πρόθυρα μιας επιτυχίας με κόπο και προσπάθεια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, μόνο για τη φανέλα και το εθνόσημο και δεν γίνονται αυτά που περιμένεις για να διεκδικήσεις τα αυτονόητα, θλίβεσαι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X