Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια υποδεχόταν για πρώτη φορά τον κόσμο της ΑΕΚ

Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια υποδεχόταν για πρώτη φορά τον κόσμο της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

endekada 1930Την ώρα που άπαντες στον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ, περιμένουν με μεγάλη αγωνία την στιγμή που θα αρχίσουν τα έργα στα ιερά χώματα, σαν σήμερα πριν 84 χρόνια έπαιρνε σάρκα και οστά ο κιτρινόμαυρος «ναός» του ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου 1930. Σαν σήμερα πριν από 84 χρόνια, εγκαινιαζόταν το «Στάδιον ΑΕΚ». Το μετέπειτα «Νίκος Γκούμας». Το «σπίτι» που αναπολούν οι φίλοι της Ένωσης.

Εκείνο τον καιρό, παραχωρήθηκε από το τότε Υπουργείο Προνοίας ένας «δεντροφυτεμένος και ανώμαλος χώρος», στην περιοχή του Ποδονίφτη, ο οποίος αποτελούσε το όριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και πήρε το όνομά του από το ρέμα που περνούσε από εκεί, ξεκινώντας από το Πεντελικό όρος και καταλήγοντας στον Κηφισό.

Με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, συμβούλου της ΑΕΚ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, ο χώρος χαρακτηρίστηκε σαν μελλοντικό γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων.

Έτσι, περίπου 100 φίλαθλοι αλλά και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, ένα βράδυ συγκεντρώθηκαν στο χώρο και με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους ξερίζωσαν τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, προκειμένου η τοποθεσία να «καθαρίσει» και να πάρει τη μορφή γηπέδου.

Κατασκευάστηκε ξύλινος φράκτης, αποδυτήρια, σχηματίστηκε ο αγωνιστικός χώρος και μπήκαν τα γκολπόστ, ωστόσο δεν υπήρχαν ακόμα κερκίδες. Παράλληλα, με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο χώρος παραχωρήθηκε αποκλειστικά για χρήση της Ένωσης.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1930 λοιπόν, η ΑΕΚ εγκαινίασε την έδρα της, σε φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το οποίο έληξε ισόπαλο 2-2, με τον Ηλιάσκο να σκοράρει δύο φορές για την ΑΕΚ.

Παρόντες στη μεγάλη αναμέτρηση – το οποίο διεύθυνε ο πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγής Βρυώνης του ΓΣ Γουδίου – ο μεγάλος Σπανούδης, ο Υφυπουργός Υγιεινής, Παππάς, ο Μητροπολίτης Κασσανδρίας, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Ξηρός, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κετσέας, οι κορυφαίοι παράγοντες Μέρμηγκας και Βολωνάκης και πλήθος Ενωσιτών. Πριν από την έναρξη του ματς παιάνιζε η μπάντα του δήμου Αθηναίων.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X