1981/82: Η μεγάλη αλλαγή, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα (VIDEO+ΦΩΤΟ)

1981/82: Η μεγάλη αλλαγή, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η δεκαετία του ’80 έχει μείνει στην ιστορία της ΑΕΚ ως αυτή των «πέτρινων» χρόνων της ομάδας. Με ελάχιστες καλές στιγμές, με πορείες βουτηγμένες στα προβλήματα. Και το κακό φάνηκε από την αρχή. Η σεζόν 1981/82 (που ολοκληρώθηκε μια μέρα σαν σήμερα με την ΑΕΚ να υποδέχεται την Καστοριά και να νικά δύσκολα με 2-1) ήταν ενδεικτική των όσων θα ακολουθούσαν. Και έχει μεγάλη σημασία, καθώς ήταν η πρώτη με τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της Ενωσης. Το καλοκαίρι του ’81, ο «Ζήτα» ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ από τον Μπάρλο έναντι 10 εκατ. δραχμών. Προφορικά φέρεται πως ανέλαβε δέσμευση για αποπληρωμή του δανείου του Μπάρλου στην Ιονική ύψους 25 εκατ. δραχμών.

Πρώτη επιλογή του Ζαφειρόπουλου ήταν η συμφωνία με τον Χανς Τιλκόφσκι για τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Τιλκόφσκι ήταν περισσότερο γνωστός ως ο τερματοφύλακας της Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1966. Η θητεία του στην Ενωση αποδείχθηκε βραχύβεια. Είχε άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, όπου η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη της νίκη μόλις την 5η αγωνιστική με τον Πανιώνιο, ενώ είχε και βαριά ήττα στη Λεωφόρο με 3-0 από τον Παναθηναϊκό. Μετά την ήττα στην Καστοριά στην αυλαία του πρώτου γύρου απολύεται ο Τιλκόφσκι με την ΑΕΚ στην 6η θέση και αντικαθίσταται από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (νταμπλούχο το ΄78). Ο Γερμανός δεν είχε μεγάλες αγωνιστικές επιτυχίες, αλλά ήταν αυτός που καθιέρωσε τον Μανωλά, για τον οποίο είχε προβλέψει πως θα γίνει ο Μπεκενμπάουερ της Ελλάδας!

Ο Ζαφειρόπουλος είχε μπει δυνατά στις μεταγραφές, με την απόκτηση του Γιάννη Δύντσικου από την Καστοριά έναντι 18,5 εκατομμυρίων μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού. Λίγο μετά απέκτησε τον έμπειρο μέσο Ντίνο Μπαλλή από τον Αρη έναντι 14 εκατομμυρίων και τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο (ως επιθετικό) από τη Βέροια έναντι 10 εκατ. Η επιλογή του σε ξένο παίκτη, ήταν ο Κρίστο Μπόνεφ. Σπουδαίος Βούλγαρος χαφ, αλλά στα 34 και με προβλήματα τραυματισμών. Το πρόβλημα ήταν στην επίθεση μετά την αποχώρηση του Μπάγεβιτς και τον Δεκέμβρη αποκτήθηκε ο Μόιας Ράντονιτς.

Η κατάσταση για την ΑΕΚ δεν άλλαξε. Ο Ράντονιτς σκόραρε αρκετά, αλλά δεν ήταν Μπάγεβιτς. Συν τοις άλλοις, η Ενωση έχασε τον Δύντσικο χτύπησε στο ματς με τον ΠΑΟΚ από δολοφονικό μαρκάρισμα του Ιωσηφίδη και δεν επέστρεψε ποτέ επί της ουσίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς, αξίζει να σημειωθεί πως ο Δύντσικος θεωρούνταν (και ήταν) μεγαλύτερο ταλέντο από τον Σαραβάκο. Η ΑΕΚ τερμάτισε τελικά 4η με πέντε βαθμούς διαφορά από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μαύρος με 16 γκολ, πρώτος σε συμμετοχές ο Μανωλάς με 32. Στα αξιοσημείωτα της σεζόν και το φινάλε της καριέρας του Λάκη Νικολάου, σε συγκινητικό κλίμα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

mavros-tilkofski-μαυρος-τιλκοφσκι tilkofski-Τιλκοφσκι dintsikos-δυντσικος tsaikofski-τσαικοφσκι radonic-ραντονιτς nikolaou-νικολαου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X