ΑΕΚ: «Εγκλημα» και τιμωρία (ΦΩΤΟ)

ΑΕΚ: «Εγκλημα» και τιμωρία (ΦΩΤΟ)

Καταστροφική βραδιά, όχι επειδή δεν ανατράπηκε το 3-0 του πρώτου αγώνα, αλλά επειδή η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με δύο χρόνια απουσίας από την Ευρώπη για τα επεισόδια που προκάλεσε η εχθρική διαιτησία του Ελβετού Ντάινα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα στοιχεία ήταν ατράνταχτα. Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που πέρασε σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η πρώτη που έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η πρώτη που νίκησε ιταλική ομάδα (3-2 την Ιντερ), που απέκλεισε δύο αγγλικές, που διέσυρε την Πόρτο.

Ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη τη σεζόν 1979/80 δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τον κόσμο. Για να συμβεί αυτό, υπήρξε το έγκλημα του χασάπη διαιτητή Ντέϊνα, αλλά και η βαριά τιμωρία της ΟΥΕΦΑ με μονοετή αποκλεισμό. Το έγκλημα που ολοκληρώθηκε μία μέρα σαν σήμερα του 1979, όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επέβαλε την “καμπάνα” στην ΑΕΚ (και στον Τάσο για μία αγωνιστική).

Η ΑΕΚ είχε υποδεχθεί τη ρουμανική Αρτζες Πιτέστι στη ρεβάνς της βαριάς ήττας με 3-0. Αν και ήταν φανερά πια τα σημάδια αποσύνθεσης στην Ενωση με τα μεγάλα ονόματα να έχουν αποχωρήσει ή μεγαλώσει και τον Μπάρλο να είναι αδύναμος οικονομικά, η ευρωπαϊκή αύρα ήταν οδηγός.

Η ΑΕΚ αναζήτησε ακόμα μία επική ανατροπή, ανάλογη με αυτή που είχε πετύχει προ τριετίας με την ΚΠΡ. Οι βάσεις μπήκαν από νωρίς. Ο Πέτρε με αυτογκόλ στο 12’ και ο Βλάντιτς με σουτ στο 20’, έβαλαν την ΑΕΚ σε απόσταση βολής. Ωστόσο, αν και για 70’ η ΑΕΚ σφυροκοπούσε την εστία των Ρουμάνων, το πολυπόθητο τρίτο γκολ δεν ήρθε ποτέ.

Για να συμβεί αυτό βέβαια, απαιτήθηκε η εχθρική διαιτησία του Ντέϊνα που προστάτευε τους Ρουμάνους. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη, οι κατάμεστες εξέδρες «έβραζαν» κατά του διαιτητή και τα επεισόδια που ακολούθησαν κόστισαν την τιμωρία αποκλεισμού ενός έτους από την ΟΥΕΦΑ.

Ούτε η είσοδος του Λουκά Μπάρλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο στάθηκε ικανή να ηρεμήσει τα πράγματα και να κάνει τους “κιτρινόμαυρους” να ηρεμήσουν. Η ΑΕΚ πλήρωσε διπλά μάλιστα την τιμωρία, καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο με την πρώτη σεζόν και έτσι έμεινε για δύο περιόδους εκτός διοργανώσεων.

intzoglou-barlos-ιντζογλου-μπαρλος nikolaou-deina-νικολαου-ντεινα

stergioudas-nikoloudis-στεργιουδας-νικολουδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X