1968/69: Η πρώτη ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή οκτάδα, η απογοήτευση εντός συνόρων (VIDEO + ΦΩΤΟ)

1968/69: Η πρώτη ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή οκτάδα, η απογοήτευση εντός συνόρων (VIDEO + ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ με 2-0, μια μέρα σαν σήμερα του 1969, ολοκλήρωσε μια περίεργη χρονιά για την ΑΕΚ. Βλέπετε, η σεζόν 1968/69 έδωσε στην Ενωση την τεράστια επιτυχία της συμμετοχής μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών (η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε ευρωπαϊκή οκτάδα), αλλά της στοίχισε εντός συνόρων. Παράλληλα, έφερε στο τιμόνι της τον μεγάλο Μπράνκο Στάνκοβιτς, που διαδέχθηκε τον Γένε Τσάκναντι και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας των επόμενων ετών.

Ο Στάνκοβιτς προχώρησε σε μεγάλη ανανέωση εντός της ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν αποχώρησαν από την Ενωση τεράστιοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σταματιάδης, Βασιλείου, Μπαλόπουλος (οι δύο τελευταίοι με παρέμβαση της χούντας), Ιορδάνου, Παπαγεωργίου. Η νέα ΑΕΚ στηρίχθηκε στον τεράστιο Μίμη Παπαϊωάννου, αλλά και σε παίκτες όπως οι Κεφαλίδης, Νικολαϊδης, Σταθόπουλος, Καραφέσκος, Βεντούρης, Πομώνης.

Το σπουδαίο εκείνης της σεζόν ήταν πως η ΑΕΚ έγινε γνωστή για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Απέκλεισε στον πρώτο γύρο την Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο. Στον δεύτερο γύρο, ήρθε η σειρά της ΑΒ Κοπεγχάγης. Παρά το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στη Δανία με 2-0. Η Ενωση ήταν στα προημιτελικά με αντίπαλο την Σπάρτακ Τρνάβα. Η ήττα με 2-1 στην Τσεχοσλοβακία θεωρήθηκε προάγγελος πρόκρισης, αλλά στη ρεβάνς η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 και αποκλείστηκε άδοξα.

Η καλή ευρωπαϊκή πορεία στοίχισε στο πρωτάθλημα. Είναι ενδεικτικό, πως η ΑΕΚ χρειάστηκε να φτάσει στην 5η αγωνιστική για να νικήσει, επικρατώντας με 3-2 του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη. Η Ενωση νίκησε και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, αλλά έχασε και τα δύο ντέρμπι στην έδρα της στον δεύτερο γύρο. Κατετάγη μόλις στην 6η θέση, πίσω ακόμα και από τους Αρη και Πανιώνιο. Στο κύπελλο ήρθε ο άδοξος και περίεργος αποκλεισμός από την Παναχαϊκή με 4-2. Πρώτοι σε συμμετοχές ήταν οι Κεφαλίδης και Παπαϊωάννου (από 33), ενώ ο Μίμης ήταν και πρώτος σκόρερ με 20 γκολ.

aek-pao-αεκ-παο stankovic-στανκοβιτς skeyofylakas-σκευοφυλακας karafeskos-καραφεσκος papaioannou2-παπαιωαννου nikolaidis-νικολαιδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X