Η πληγή που δεν κλείνει

Η πληγή που δεν κλείνει
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

konstantinoupoli-κωνσταντινουποληΖητώ συγνώμη προκαταβολικά απ’ όσους περιμένουν να ενημερωθούν εδώ για τις μεταγραφικές εξελίξεις. Οσους προσμένουν κάποιο σχόλιο για τις επιλογές του Ρανιέρι και τις εξελίξεις στο μπάσκετ. Στο δικό μου μυαλό, αυτές οι μέρες του Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένες μόνο σε μία σκέψη. Στα Σεπτεμβριανά του 1955. Μια πληγή ανοιχτή για τον ελληνισμό, που έφερε βίαια στην Ελλάδα ανθρώπους από την Πόλη. Εκείνους που αποκαλούσαν Ελληνες στην Τουρκία και Τούρκους στην Ελλάδα. Και οι περισσότεροι από αυτούς, βρήκαν την οικογενειακή αγκαλιά και τις συνήθειες από τον δικό τους κόσμο, μόνο μέσα στην κοινωνία της ΑΕΚ.

Η 8η Σεπτεμβρίου του 1955 έφερε στο φως την τουρκική θηριωδία. Από τα μεσάνυχτα της 6ης Σεπτέμβρη και για δύο ολόκληρες μέρες, αφιονισμένοι Τούρκοι επιτέθηκαν, λήστεψαν, βίασαν, λεηλάτησαν κάθε τι ελληνικό. Με αφορμή επίθεση στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικη, βρήκαν την ευκαιρία να ξεριζώσουν το κομμάτι του ελληνισμού που ζούσε εκεί επί αιώνες.

Το Πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε:

  • τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32
  • τον θάνατο ενός Αρμένιου
  • τον βιασμό 12 Ελληνίδων
  • τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)
  • την καταστροφή: 4.348 εμπορικών καταστημάτων, 110 ξενοδοχείων, 27 φαρμακείων, 23 σχολείων, 21 εργοστασίων, 73 εκκλησιών, περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Αυτές οι μέρες του Σεπτέμβρη, αποτέλεσαν επί της ουσίας το κύκνειο άσμα του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά αυτή η ιστορία παραμένει σκοτεινή. Ελάχιστα παιδιά μαθαίνουν τι συνέβη, μόλις μισό αιώνα πίσω. Πολλοί λίγοι αντιλαμβάνονται το σκοτεινό σχέδιο που εκτυλίχθηκε. Επειτα, ακολούθησαν οι διώξεις του ’64 και το κυπριακό το ’74 για να αποτελειώσουν τη σχέση της Κωνσταντινούπολης με τον ελληνισμό. Μένει πια στο μυαλό μόνο ως ιδανικό και εκφράζεται μέσα από σύμβολα όπως είναι η Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

[youtube id=”e5OfLbMOv1g” width=”600″ height=”350″]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X