Η ΑΕΚ στον πρώτο τελικό του κυπέλλου (VIDEO)

trontzos-τροντζοςΣε μέρες γεμάτες αγωνία για το μέλλον της μπασκετικής ΑΕΚ, έρχεται το παρελθόν να φωτίσει τον δρόμο της ομάδας. Η Ενωση είναι η ομάδα που δίδαξε το μπάσκετ στο ελληνικό κοινό. Η πρώτη που κατέκτησε ευρωπαϊκό κύπελλο – με αμιγώς ελληνική ομάδα μάλιστα – που δημιούργησε τη δική της αυτοκρατορία, που ανέδειξε τεράστιους μύθους του αθλήματος. Και βέβαια, ήταν σχεδόν νομοτελειακό πως θα ήταν παρούσα και στον πρώτο τελικό κυπέλλου Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε μια μέρα σαν σήμερα του 1976 στο κλειστό της Γλυφάδας.

Η ΑΕΚ είχε μπει ήδη στα χρόνια της παρακμής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, η Ενωση είχε να επιδείξει μόνο δύο δεύτερες θέσεις (1971 και 1974). Με προπονητή τον Κώστα Μουρούζη το 1976 η ΑΕΚ έφτασε στον τελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό του Φαίδωνα Ματθαίου. Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος έκανε μεγάλο παιχνίδι εκείνο το απόγευμα, αλλά η ΑΕΚ δεν κατάφερε να σηκώσει το πρώτο τρόπαιο και ηττήθηκε με 81-79. Συνολικά, το κύπελλο δεν…ταιριάζει στην ΑΕΚ, καθώς σε δέκα τελικούς έχει μόνο τρεις κατακτήσεις.

Βέβαια, για να έρθει η ήττα είχε προϋπάρξει η απίστευτη ενίσχυση της ομάδας του Πειραιά με διάφορους αλλοδαπούς που έπαιξαν ως ομογενείς (Γιατζόγλου, Μελίνι κ.α.). Η ΑΕΚ είχε την εμπειρία των Τρόντζου, Τσοσκούνογλου και Κόντου, αλλά δεν μπόρεσε να μείνει ως το τέλος στη διεκδίκηση του ματς.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Ματθαίου): Καστρινάκης 20, Γιατζόγλου 19, Διάκουλας 18, Μελίνι 11, Μπαρλάς 7, Ράμμος 2, Σισμανίδης 2, Σπανός 2, Γκαρώνης, Κοκορόγιαννης.
ΑΕΚ (Μουρούζης): Γιαννουζάκος 18, Κόντος 13, Τσοσκούνογλου 10, Καντέλης 10, Παπαδάτος 10, Τρόντζος 6, Νεσιάδης 2, Νυδριώτης, Αποστολίδης, Κατερουλιώτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

[youtube id=”vGnSw52lbIw” width=”600″ height=”350″]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X