Αποθέωση στη Κύπρο: «Γκουστάβο Μαντούκα, κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής!»

Αποθέωση στη Κύπρο: «Γκουστάβο Μαντούκα, κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής!»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

manduca Γκουστάβο Μαντούκα ΑΕΚ ΑΠΟΕΛΈφτασε αισίως τα 34 ο Γκουστάβο Μαντούκα (γιόρτασε χθες τα γενέθλιά του), ένας ποδοσφαιριστής που είναι… κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής για τον ΑΠΟΕΛ. Ηγετική φυσιογνωμία στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, ο Βραζιλιάνος άσος είναι σαν το παλιό καλό κρασί: όσο μεγαλώνει είναι καλύτερος. Και ολοένα και πιο απαραίτητος στους νταμπλούχους!

Η αξία της παρουσίας του Γκουστάβο Μαντούκα είναι πολλαπλή. Το γεγονός ότι και αυτή τη σεζόν τράβηξε το κουπί του σκοραρίσματος είναι πιθανότατα η μικρότερη συνεισφορά του Μαντούκα στον ΑΠΟΕΛ, αν και ο Βραζιλιάνος επιθετικός έκανε season career πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος στην καριέρα του!

Ωστόσο η συνεισφορά του επεκτείνεται κυρίως σε άλλους τομείς. Ο Βραζιλιάνος έχει εξελιχθεί σε εμβληματική φυσιογνωμία στον ΑΠΟΕΛ, σε σημείο που η απουσία του από τον αγωνιστικό χώρο, ακόμη και στα 34 του, είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο Μαντούκα απολαμβάνει του σεβασμού όλων στον ΑΠΟΕΛ και είναι μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες που διαθέτουν οι νταμπλούχοι.

Και είναι από τους παίκτες που όταν μιλούν, έχουν κάτι να πουν. Και οι απόψεις του πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αφού δεν φοβάται να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας. Η πρόσφατη διπλή συνέντευξή του στο Balla είναι άκρως ενδεικτική, καθώς είχε πει -μεταξύ άλλων- άφοβα ότι ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή προπονητή τον Οκτώβριο, είχε επισημάνει τις σημαντικές αλλαγές που είχε φέρει στην ομάδα ο Γιώργος Δώνης, ενώ είχε χαρακτηρίσει και ως μεγαλύτερο λάθος του ΑΠΟΕΛ των τελευταίων ετών το γκρέμισμα της ομάδας των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τότε είχε μιλήσει και για την ηλικία του, αποκαλύπτοντας και το μυστικό της… νιότης του. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό απόσπασμα:

Πώς εξηγείται το φαινόμενο Μαντούκα; Τα χρόνια περνούν και ο Μαντούκα γίνεται καλύτερος… Είσαι φαινόμενο; 

Όχι, φαινόμενο είναι μόνο ένας, ο Ρονάλντο. Στη Βραζιλία μόνο αυτός είναι φαινόμενο. Δουλεύω καθημερινά, προσπαθώ να δίνω το καλύτερο, προσπαθώ να βελτιώνομαι καθημερινά. Τα χρόνια περνούν, αλλά εγώ αισθάνομαι ότι έχω ακόμη πολλά να μάθω. Κι αυτό μου δίνει κίνητρο ώστε σε κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι να αναζητώ τη βελτίωσή μου. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού δίνω ό,τι είμαι ικανός και η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι γι’ αυτό και που αισθάνομαι κάθε φορά καλύτερος. Είναι περίεργο, δεν είναι; Γιατί πιστεύεται ότι όταν φτάνεις τα 32, 33, φτάνεις προς το τέλος, αλλά εγώ αισθάνομαι ολοένα και καλύτερα.

Σαν το κρασί; 

Αισθάνομαι ότι έχω κίνητρα για να πετύχω περισσότερα. Είναι κάτι που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου, θέλω ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερα πράγματα να έρθουν στην καριέρα μου και δουλεύω γι’ αυτά. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό, δεν ξέρω.

Σε κάθε παιχνίδι, αν ο προπονητής σε αντικαταστήσει, ο κόσμος φωνάζει το όνομά σου. Δεν είναι τόσο σύνηθες αυτό στο ποδόσφαιρο να συμβαίνει με τέτοια συχνότητα. Το λαμβάνεις ως αναγνώριση; 

Το βλέπω ως αναγνώριση. Με χαροποιεί πολύ. Σημαίνει ότι δουλεύω καλά. Ο κόσμος σε αποθεώνει, φωνάζει το όνομά σου, είναι καλό σημάδι. Αλλά αυξάνει και τις ευθύνες μου. Αλλά είναι σημαντικό. Με ικανοποιεί και με χαροποιεί πολύ.

Το περίμενες όταν ερχόσουν; 

Δεν δούλεψα γι’ αυτό, δεν ασχολήθηκα ποτέ με το αν θα με χειροκροτεί ο κόσμος. Αυτό είναι αποτέλεσμα όσων έχω πετύχει. Ο στόχος μου πάντα ήταν να προσπαθώ να βοηθώ. Όταν ήρθα εδώ, δεν ήρθα μ’ αυτή τη σκέψη, να με αποθεώνουν και να φωνάζουν το όνομά μου οι φίλαθλοι. Ήρθα για να βοηθήσω τον ΑΠΟΕΛ, να δίνω το καλύτερό μου για τον ΑΠΟΕΛ, να βελτιώνομαι καθημερινά, να βοηθώ την ομάδα να κατακτά τίτλους, να παίζει καλά. Προσπαθώ να δίνω το μάξιμουμ σε κάθε παιχνίδι κι αυτό είναι το αποτέλεσμα. Δεν ήρθα περιμένοντας να με αποθεώνουν, αλλά το γεγονός ότι το κάνουν δείχνει ότι τα κάνω σωστά. Και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Το καλοκαίρι ανανέωσες για ένα χρόνο συν ένα χρόνο με την προϋπόθεση να έφτανες φέτος συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών… 

Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Είδα ότι γράφτηκε αυτό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν ανανέωσα το συμβόλαιό μου με τον ΑΠΟΕΛ, ανανέωσα για δύο χρόνια, όχι για ένα. Αλλά υπάρχει μία οψιόν στα συμβόλαια παικτών που είναι συνήθως πάντα από 30 ετών, αν δεν φτάσεις έναν αριθμό αγώνων από επιλογή του προπονητή, το 50% των αγώνων συγκεκριμένα, η ομάδα έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να διακόψει το συμβόλαιο μετά τον πρώτο χρόνο. Κι αυτό δεν ισχύει αν τραυματιστείς, γιατί τότε δεν χάνεις τα παιχνίδια με δική σου ευθύνη. Αλλά αν δεν σε χρησιμοποιεί ο προπονητής και δεν φτάσεις το 50% των αγώνων, η ομάδα μπορεί να λύσει το συμβόλαιο. Εγώ ήξερα ότι με μένα αυτό δεν θα συνέβαινε. Αλλά είναι ένας όρος που υπάρχει πλέον στα συμβόλαια. Εγώ πάντως πάντα έλεγα πως έχω δύο χρόνια συμβόλαιο.

Η επόμενη θα είναι η πέμπτη σου χρονιά στον ΑΠΟΕΛ, αλλά δίνεις την εντύπωση ότι μπορείς να παίξεις πολλά ακόμη εδώ… 

Εγώ θέλω να επιστρέψω στη Βραζιλία κάποια στιγμή, αλλά όπως πάει μάλλον θα το καθυστερήσω. Η αλήθεια είναι ότι θα είμαι 35 ετών όταν λήξει το συμβόλαιό μου. Αλλά αισθάνομαι καλά. Εγώ δεν θέλω να παίζω μόνο για να κερδίζω χρήματα. Δεν θέλω να παίζω μόνο για να παίζω. Θέλω να παίζω καλά, να προσφέρω κάτι, να βοηθώ την ομάδα μου. Φέτος, στο ξεκίνημα της σεζόν πέρασα άσχημα με τον τραυματισμό μου, η ομάδα δεν πήγαινε καλά, εγώ ήμουν εκτός και δεν μπορούσα να βοηθήσω. Κι όταν γύρισα, προερχόμουν από τον τραυματισμό και δεν έπαιζα, όπως θα ήθελα. Αυτό με στενοχωρούσε πολύ, με απογοήτευε. Πιστεύω ότι έτσι δεν μπορώ να παίζω μπάλα.

Αν δω ότι δεν είμαι πλέον καλά, ότι δεν μπορώ να βοηθήσω άλλο την ομάδα, θα σταματήσω. Αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού, επέστρεψα υγιής, δεν έχω πια προβλήματα, είμαι καλά σε φυσική κατάσταση τώρα. Πλέον παίζω ξανά όπως θέλω να παίζω, όπως μπορώ και όπως χρειάζεται από μένα η ομάδα. Και όσο παίζω έτσι, θα συνεχίζω να παίζω ποδόσφαιρο. Όταν αισθανθώ ότι δεν μπορώ να παίξω άλλο, ότι δεν μπορώ να προσφέρω άλλο, τότε θα αποφασίσω να σταματήσω. Αλλά δεν ξέρω πότε. Όπως με βλέπω τώρα, πιστεύω θα συνεχίσω κάποια χρόνια ακόμη (γέλια).

Στην αρχή της χρονιάς με τον τραυματισμό και με την επιστροφή σου, όταν δεν έπαιζες καλά, σκέφτηκες ότι πλησίαζες προς το τέλος σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο λόγω της ηλικίας σου; 

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ συναισθηματικό. Η ψυχολογία σου έχει σκαμπανεβάσματα. Πιστεύω ότι ο παίκτης που καταφέρνει να είναι ισορροπημένος καταφέρνει να είναι και πιο δυνατός. Και είναι στιγμές. Πότε κερδίζεις ένα παιχνίδι, πότε χάνεις, πότε παίζεις καλά, πότε άσχημα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις ζωής σε ένα ή δύο μήνες. Οπότε δεν το σκέφτηκα. Αλλά ήμουν πολύ απογοητευμένος. Ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού πέρασε και τώρα είμαι καλά. Δεν το σκέφτηκα αυτά, αλλά σκέφτεσαι διάφορα άλλα πράγματα, χάνεις αυτοπεποίθηση, αλλά πάει αυτό, τώρα είναι στιγμή αυτοπεποίθησης.

Μετά από αυτό το ξεκίνημα όμως έχεις ήδη αριθμούς που μαρτυρούν ότι διανύεις από τις καλύτερες σεζόν σου. Είναι η καλύτερη ή ήταν καλύτερη αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ; 

Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, ναι, πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη χρονιά. Συνολικά ως χρονιά αναμφίβολα η καλύτερη ήταν του Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί ήταν παιχνίδια μαγικά, άλλου επιπέδου, ήταν άλλο πράγμα! Τότε παίζαμε πολύ καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο πρωτάθλημα όχι τόσο, είχαμε μεταπτώσεις. Φέτος αισθάνομαι ότι είναι η καλύτερη χρονιά μου στην Κύπρο, αλλά η χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι μία χρονιά ξεχωριστή σε όλη μου τη ζωή.

Πηγή: balla.com.cy

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X