
Ο Κώστας Τσίλης προσπερνάει τα κωμικοτραγικά και γράφει για τα πολύ σημαντικά για την ΑΕΚ, από το υπέροχο βράδυ της Τετάρτης με τον ΠΑΟΚ
Προφανώς υπάρχουν και κωμικά και τραγικά πράγματα που έγιναν και κυρίως έκαναν πολλοί εξ όσων βρισκόντουσαν μέσα σ’ εκείνο το καφέ πούλμαν, την Τετάρτη το βράδυ μετά την λήξη του ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι μεγάλος πειρασμός να ασχοληθείς και να τα αναδείξεις. Άλλωστε πολλά εξ αυτών έχουν και μπόλικο ψωμάκι.
Όμως θεωρώ πολύ άδικο και πολύ κρίμα, να περάσουμε σε δεύτερο πλάνο μια τέτοια ποδοσφαιρική βραδιά της ΑΕΚ. Ανοίγω μια παρένθεση για μια διευκρίνηση που δεν θα ήταν απαραίτητη, αν κάποιοι μέσα στο θολωμένο τους μυαλό και στον θυμό τους προφανώς για την εικόνα της δικής τους ομάδας, δεν μπουρδολογούσαν. Στην ΑΕΚ ήταν «σκασμένοι», που το ματς δεν έγινε 3-0 ή 4-0. Αυτό που όλοι μα όλοι χάρηκαν, απόλαυσαν, πανηγύρισαν, ήταν την αγωνιστική εικόνα που θα δικαιολογούσε αυτό το σκορ. Κλείνω την παρένθεση.
Η ΑΕΚ έπαιξε χορταστικό ποδόσφαιρο την Τετάρτη. Νομίζω πως ειδικά το πρώτο ημίχρονο, ήταν ένα από τα καλύτερα της τριετίας του Αλμέιδα. Αιχμαλωσία στον αντίπαλο και ευκαιρίες μέσα από την μικρή περιοχή με συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Φυσικά και είναι εκτός πραγματικότητας όλοι όσοι βρίσκουν πρόβλημα στο γεγονός πως η ΑΕΚ κράτησε αυτό το εντυπωσιακό τέμπο μόνο για 60 και όχι για 90 λεπτά. Αυτό είναι ποδοσφαιρικά αδύνατο. Ποδοσφαιρικά εφικτό, είναι η διάρκεια από παιχνίδι σε παιχνίδι.
Πάντως αυτή η εικόνα της ΑΕΚ, ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό, ίσως το πρώτο τόσο χαρακτηριστικό δείγμα, για τα ταβάνια που έχει αυτή η ομάδα. Και νομίζω πως και ένας από τους λόγους που οι απέναντι είχαν τόσα… νευράκια, ήταν και αυτός. Δηλαδή το μήνυμα που πήραν από το τι μπορεί να κάνει, πως μπορεί να παίξει και ως εκ τούτου που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα.
Κάποιος θα αναρωτηθεί, γιατί χρειάστηκε να φτάσει Δεκέμβρης για να γίνει αυτό και γιατί δεν βγήκε σε προηγούμενα ματς. Όλα στο ποδόσφαιρο είναι θέμα timing. Δεν κάνεις παραγγελία ούτε πότε θα βρει η ομάδα χημεία, ούτε πότε θα βρει ρυθμό. Ούτε πολύ περισσότερο πότε κάποιοι ποδοσφαιριστές που δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν κλειδιά, θα βρουν τον ρυθμό τους.
Για παράδειγμα ο Μαρσιάλ μπήκε κατευθείαν και άρχισε να κάνει αμέσως παπάδες. Να βάζει γκολ, να δίνει ασίστ. Για τον Λαμέλα αυτή η διαδικασία πήρε πολύ παραπάνω. Έψαχνε να βρει που πατάει και που βρίσκεται μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, με αποκορύφωμα το πολύ κακό του βράδυ στο Φάληρο. Αλλά στα τρία τελευταία ματς, τα οποία θυμίζω κριθήκαν στο γκολ, ο Λαμέλα έχει δώσει δυο ασίστ και έχει βάλει και ένα γκολ. Αν το παιδί είναι γερός, αυτό μόνο μπροστά θα πάει και όχι πίσω.
Χρειάστηκε επίσης χρόνος για να μπουν όλα τα κομμάτια, ενός εντελώς καινούργιου παζλ, στην θέση τους. Άλλαξε πολλές και έκανε πολλούς συνδυασμούς ο Αλμέιδα κυρίως στα χαφ αλλά και στα άκρα της επίθεσης, μέχρι να βρει αυτό που θα ρολάρει καλύτερα και θα έχει την χημεία του. Στα μάτια τα δικά μου έπαιξε μεγάλο ρόλο σ’ αυτό και η περίπτωση του Πινέδα. Ο Μεξικανός είναι ένας παίκτης που όχι μόνο είναι πολύ επιδραστικός στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά κάνει ευτυχισμένους και τους συμπαίκτες του.
Ο Περέιρα έκανε τρομερά πράγματα την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ. Από τους καλύτερους του γηπέδου ήταν. Όπως και από τους καλύτερους του γηπέδου ήταν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα που δεδομένα διαθέτει. Κοινός παρονομαστής, η παρουσία του Πινέδα, δίπλα στον Αργεντινό, στα χαφ. Έλειπε ο Μεξικανός στο Φάληρο, από τους χειρότερους παίκτες του γηπέδου ο Περέιρα. Και δεν είναι μόνο ο Αργεντινός. Συνολικά η ΑΕΚ είναι άλλη ομάδα με τον Πινέδα μέσα στο γήπεδο.
Ακόμα και αυτό όμως, ζήτημα timing είναι. Ο Αλμέιδα υποχρεώθηκε να κάνει διαχείριση στον υπερφορτωμένο Πινέδα. Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς πως πρώτος ο προπονητής δεν ξέρει πόσο πολύτιμος είναι ο Μεξικανός. Ή να υποθέσει πως υπήρχε κάτι άλλο προσωπικό μ’ ένα παιδί που είναι απολύτως δικό του και που δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα αν δεν ήταν αυτός. Η ψυχούλα του Αλμέιδα το ήξερε πόσο του κόστιζε να τον κρατά εκτός ενδεκάδας. Και ήταν κάτι που του κόστισε ακριβά και το ξέρει. Προφανώς ήταν και απαραίτητο.
Όλα στο ποδόσφαιρο είναι θέμα timing. Και για τα άσχημα και για τα καλά. Τώρα φαίνεται πως έχει φτάσει η στιγμή που αρχίζει να δείχνει αυτά που πραγματικά μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. Το λες και κατάλληλη στιγμή, υπό την έννοια πως ο Γενάρης είναι ένας κρίσιμος μήνας για την ΑΕΚ, που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε σημαντικά διακυβεύματα. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ, φάνηκαν τα ταβάνια που έχει αυτή η ομάδα και τι μπορεί να κάνει και με ποιους και σε ποιους ρόλους. Διάρκεια πλέον απαιτείται, μακριά από πισωγυρίσματα και σίγουρα ενίσχυση στο αριστερό άκρο της άμυνας.
- LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ξεφτίλα της διακοπής και των πανό
- Πάει για το μεγάλο μπαμ ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ: Σε διαπραγματεύσεις με τον Ρειτζόν Τάκερ!
- Τα πάντα για το στοίχημα ΕΔΩ - Οι καλύτερες προτάσεις
- Σπουδαία κίνηση: Ο Μάριος Ηλιόπουλος δίνει 200.000 ευρώ πριμ στους παίκτες της Εθνικής για την πρόκριση!
- Η ΑΕΚ χρειάζεται μικρούς και Ελληνες, το θέμα είναι αν υπάρχουν και αν αντέχει



Αγώνας ψυχολογίας, αυτοπεποίθησης και αντεπίθεσης!

Γιουβέντους: Η απόλυση του Μότα έχει κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ για τους μπιανκονέρι

Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της Ίντερ: «Φανταστικό που τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο»

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Εύκολες νίκες για Νορβηγία και Τσεχία, η Ουαλία πήρε βαθμό στις καθυστερήσεις

Euroleague: Ο Ντε Κολό «πυροβολούσε», η Βιλερμπάν κέρδισε (81-70) τον Ολυμπιακό