Αυτή είναι η Φιορεντίνα: Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία της

Αυτή είναι η Φιορεντίνα: Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία της
Photo Credits: INTIME

Η Φιορεντίνα, που προσπαθεί να... ανθίσει ξανά, θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια ιστορική ομάδα από μια πόλη, ίσως την ομορφότερη της Ιταλίας, που άνθισε στην Αναγέννηση. Μια ομάδα που προσπαθεί να ανθίσει ξανά τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιστρέψει δυναμικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μέχρι το 2021, δηλαδή μέχρι να την αναλάβει ο Βιντσέντζο Ιταλιάνο, η νοοτροπία της Φιορεντίνα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με… χάος. Η κυρίαρχη προσέγγιση στον αγωνιστικό χώρο ήταν να αμύνεται με εννέα και να βασίζεται στον Φρανκ Ριμπερί ή/και στον Ντούσαν Βλάχοβιτς για το γκολ. Κι έτσι έδειχνε μια ομάδα που περισσότερο φοβόταν να παίξει την μπάλα της και να προσπαθήσει να επιβληθεί και έτσι επικεντρωνόταν βασικά στην άμυνα.

Όταν ο Ιταλιάνο ανέλαβε τη Φιορεντίνα, κληρονόμησε μια ομάδα σε δεινή ψυχολογική κατάσταση. Ο σύλλογος είχε απολύσει δύο προπονητές, γεγονός που προφανώς δεν είχε αφήσει ανεπηρέαστους τους παίκτες. O 46χρονος σήμερα τεχνικός είχε πολλά να αλλάξει. Και φάνηκε ότι είχε και τον τρόπο για να το κάνει.

Κέρδισε την δουλειά στον πάγκο των «βιόλα» χάρη στα επιτεύγματά του με την Σπέτσια, την οποία ανέβασε στη Serie A για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην πρώτη σεζόν του στη Φλωρεντία, η ομάδα τερμάτισε στην έβδομη θέση και έτσι κέρδισε τη συμμετοχή της στο Europa Conference League. Ήταν μια πολύ σημαντική επιστροφή για την ιστορική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πολλά χρόνια και αυτή η επιτυχία έβαλε τον Ιταλιάνο στο… στόχαστρο άλλων συλλόγων. Ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να μείνει στο «Αρτέμιο Φράνκι» ανανεώνοντας για άλλα δύο χρόνια το συμβόλαιό του.

Κι έτσι το 2023 η Φιορεντίνα βρέθηκε στον τελικό του Europa Conference League, στον πρώτο τελικό της δηλαδή από 1990. Ηττήθηκε με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ στο τέλος μιας σεζόν που κατέληξε στην όγδοη θέση του καμπιονάτο, αλλά πήρε ξανά το ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε στην έβδομη της κατάταξης Γικουβέντους. Πέρυσι έφτασε, επίσης, και στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας χάνοντας από την Ίντερ με 2-1 και αυτή τη φορά.

Αν υπάρχει ένα στατιστικό που ξεχωρίζει από την παρουσία του Ιταλιάνο στον πάγκο της Φιορεντίνα είναι ότι χρησιμοποίησε διαφορετική ενδεκάδα σε 141 συνεχόμενα παιχνίδια (!) ένα σερί που τελικά σταμάτησε στις 2 του περασμένου Μαρτίου, όταν χρησιμοποίησε τους ίδιους παίκτες στο αρχικό σχήμα πρώτα στον εντός έδρας αγώνα με τη Λάτσιο και κατόπιν εκτός έδρας με την Τορίνο για το πρωτάθλημα.

Και έγραψε ξανά φέτος ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Ιταλός προπονητής της Φιορεντίνα που οδήγησε την ομάδα σε δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ελπίζει, όπως και οι παίκτες του, ότι φέτος η κατάληξη του τελικού θα είναι διαφορετική γι’ αυτούς, αν και απέκλεισαν δύσκολα την Μπριζ στα ημιτελικά με συνολικό σκορ 4-3. Προηγουμένως είχαν αφήσει εκτός τη Μακάμπι Χάιφα με συνολικό σκορ 5-4 και τη Βικτόρια Πλζεν με 2-0.

Ειδικά στο πρώτο παιχνίδι με τους Βέλγους, στην Ιταλία, οι «βιόλα» αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην άμυνα και φαίνεται ότι είναι μια ομάδα, όπως παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, που έχει τα… θεματάκια της μεσοαμυντικά, και άρα εκεί μπορεί να «χτυπηθεί», ενώ από τη μέση και μπροστά διαθέτει παίκτες με μεγάλη ποιότητα, όπως ο Μπαλά Νζολά, ο Αντρέα Μπελότι και ο Νικολάς Γκονσάλες. Ο 26χρονος Aργεντινός αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός είναι μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές που έχει κάνει η ιταλική ομάδα καθώς έδωσε 24,5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2021 για να τον πάρει από την Στουτγκάρδη.

Στα μείον της Φιορεντίνα είναι, επίσης, το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργεί και να χάνει ευκαιρίες με το… τσουβάλι για να βάλει στο τέλος μόνο ένα ή δυο γκολ. Και με τον τρόπο που είναι στημένη στον αγωνιστική χώρο παρουσιάζεται συχνά ευάλωτη στις άμεσες επιθετικές μεταβάσεις των αντιπάλων. Στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας και πιέζει πολύ τον αντίπαλο με στόχο να «χαλάσει» τις επιθέσεις του.

Γενικότερα, πάντως, εδώ και καιρό η εικόνα της δείχνει ότι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, τα οποία την έχουν αφήσει πίσω στη μάχη της διεκδίκησης μιας θέσης στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Είναι στην 9η θέση με 50 βαθμούς, έξι λιγότερους από την έβδομη Λάτσιο με ένα παιχνίδι λιγότερο.

Ο Ιταλιάνο επιλέγει το 4-2-3-1, το οποίο αλλάζει μόνο σε 4-3-3, με έναν αμυντικό μέσο και δύο εσωτερικούς παίκτες στη μεσαία γραμμή. Με κάθετο ποδόσφαιρο, αλλά και αρκετή κατοχή της μπάλας, γρήγορη κυκλοφορία και ντουμπλαρίσματα στα «φτερά», με τα δύο μπακ να έχουν ενεργή συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι.

«Πολλοί προπονητές όταν κερδίζουν ή έχουν την ισοπαλία, δίνουν βάθος στην ομάδα τους και την κρατάνε αρκετά πίσω στο γήπεδο. Η Φιορεντίνα πρέπει να μένει ψηλά ακόμα και όταν έχει προβάδισμα ενός γκολ στο 90ο λεπτό, σαν να κυνηγάει ένα τέρμα δηλαδή» λέει ο Ιταλιάνο για την φιλοσοφία του.

Βασικός τερματοφύλακας είναι ο Πιέτρο Τερατσιάνο, ο οποίος σε 38 παιχνίδια έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 11.

Μίκαελ Καγιόντε, Νίκολα Μιλένκοβιτς, Λούκας Μαρτίνες Κουάρτα ή Λούκα Ρανιέρι και ο Κριστιάνο Μπιράγκι είναι οι επιλογές του Ιταλιάνο στην άμυνα, ενώ στον χώρο του κέντρο τις δύο θέσεις μοιράζονται οι Τζιάκομο Μποναβεντούρα, Αρτούρ Μέλο, Άλφρεντ Ντάνκαν και Ρολάντο Μαντραγκόρα.

Δεξιά στην επίθεση είναι ο Νίκο Γκονσάλες, αριστερά ο Ρικάρντο Σοτίλ, με τον Λούκας Μπελτράν να είναι πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μπαλά Νζολά ή τον Αντρέα Μπελότι.

ΑΕΚ Talk: Το πρωτάθλημα χάθηκε για την ΑΕΚ, ο πρώτος απολογισμός με τον Σταύρο Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X