Η πρώτη φορά που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο! - Το κύπελλο Πάσχα με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού

Η πρώτη φορά που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο! - Το κύπελλο Πάσχα με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού

Η πιο μεγάλη αγωνιστική επιτυχία της ΑΕΚ μέσα στην Κατοχή, το Κύπελλο Πάσχα του 1944

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια, η ΑΕΚ έδωσε λίγη χαρά στους οπαδούς της και γενικά στους ταλαίπωρους Ελληνες που επέμεναν να πηγαίνουν στα γήπεδα, ακόμα και στις μαύρες μέρες της γερμανικής κατοχής. Το 4-2 επί του Ολυμπιακού στον «τελικό» του Κυπέλλου Πάσχα 1944 (μετά από αυτό το αποτέλεσμα η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο και δεν χρειαζόταν ο αγώνας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού)  είναι μια ξεχασμένη επιτυχία, όμως εκείνες τις ώρες είχε μεγάλη αξία.

Όπως είναι γνωστό, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέστειλε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και έκοψε την πορεία της νταμπλούχου 1939 και πρωταθλήτριας 1940 ΑΕΚ που με νεανική σούπερ ομάδα ετοιμαζόταν να κυριαρχήσει τη δεκαετία του ’40. Οι Ελληνες αθλητές ενίσχυσαν τον εθνικοπατριωτικό αγώνα στο αλβανικό μέτωπο, αλλά όταν πια αυτό κατέρρευσε και επέστρεψαν στα σπίτια τους (όσοι είχαν επιζήσει) άρχισαν και πάλι να αναζητούν τρόπους επανόδου στην αθλητική ζωή, παράλληλα με την καθημερινή τους μάχη για επιβίωση ή ακόμα και για αντίσταση.

Μπροστάρηδες οι παίκτες της ΑΕΚ

Όταν στις αρχές του 1943 συστάθηκε η Ενωση Ελλήνων Αθλητών και έγιναν οι πρώτες απόπειρες διοργάνωσης ανεπίσημων αγώνων, οι αθλητές της ΑΕΚ ήταν μπροστάρηδες. Πρωταγωνιστική δράση είχε ο «ξανθός αετός» της ΑΕΚ Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο οποίος είχε σκοράρει τα πρώτα δύο γκολ της ομάδας του σε εκείνο το ματς του 1944. Ισοφάρισε δύο φορές τα γκολ του Ολυμπιακού (Γ. Βάζος και Αναμετερός) πριν ο Νικολόης και ο Βασιλείου πετύχουν το 3-2 και το 4-2 αντίστοιχα.

Η θυσία του Κοντούλη

Το είχαν ανάγκη οι παίκτες της ΑΕΚ το χαμόγελο που τους χάρισε εκείνη η νίκη. Ήδη ο συμπαίκτης τους Σπύρος Κοντούλης ήταν κρατούμενος των Γερμανών μετά από ένα «μπλόκο» στη γενέτειρά του, την Κοκκινιά, και κανείς δεν ήξερε ποια θα ήταν η τύχη του.

Τελικά, ένα μήνα αργότερα θα έχανε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους δεσμώτες του στην περιοχή του Μετς. Ήταν ανάμεσα στους μελλοθάνατους που οδηγούνταν με στρατιωτικά καμιόνια από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση και προσπάθησε να δραπετεύσει πηδώντας από το όχημα. Προσπάθησε να τρέξει, αλλά μια ριπή πολυβόλου τον άφησε νεκρό. Ήταν η πιο μεγάλη και η πιο τραγική απώλεια της ΑΕΚ μέσα στα χρόνια της κατοχής. Εκείνη την Κυριακή του Πάσχα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας οι συμπαίκτες και φίλοι του έπαιζαν  και γι’ αυτόν.

Η Ανάλυση του Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0 από τον Άκη Ζήκο|AEK After 16/05/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X