Ο Πινέδα (ή ο Λιούμπιτσιτς) πάντα θα δίνουν τον τόνο…

Ο Πινέδα (ή ο Λιούμπιτσιτς) πάντα θα δίνουν τον τόνο…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι (ξανά) ζητήματα κέντρου για το κυριακάτικο αλλά και το αυριανό ντέρμπι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ το ματς της Κυριακής το τελείωσε με τον Πινέδα ως δεξί μπακ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε συμβεί αυτό, ειδικά σε ντέρμπι. Θυμίζω πως στην Λεωφόρο τον περασμένο Σεπτέμβρη, η ΑΕΚ στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, έπαιζε με τον Πινέδα αριστερό μπακ. Πέρυσι στα Play Offs, έπαιξε σχεδόν σ’ όλο το ματς στην Λεωφόρο, με τον Μεξικανό που ήταν τραυματίας, ως δεξί μπακ.

Φυσικά ο Πινέδα δεν είναι μπακ, αλλά ειδικά σε ματς ντέρμπι, την δουλειά σ’ αυτή την θέση την κάνει εξαιρετικά. Την Κυριακή ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποίησε την ποδοσφαιρική λογική και μόλις είδε τον Αλμέιδα να στέλνει δεξί μπακ τον δεδομένα καταπονημένο από το πολύ τρέξιμο Μεξικανό, του έριξε πάνω του τον Ζέλσον Μαρτίν. Τον πιο ξεκούραστο και πιο τεχνίτη ακραίο του. Αλλά ήταν τότε που ο Μαρτίν σταμάτησε να απειλεί, ενώ το είχε κάνει αρκετά, παίζοντας δεξιά.

Αυτό είναι ένα κομμάτι του ντέρμπι της Κυριακής. Σημαντικό μεν, αλλά από το πιο μικρά. Η μεγάλη εικόνα είναι πως και απέναντι στον Ολυμπιακό, όπως συνήθως γίνεται σ’ όλα τα ματς και σ’ όλα τα ντέρμπι, ο Πινέδα είναι αυτός που δίνει τον τόνο για το παιχνίδι της ΑΕΚ. Είναι το βαρόμετρο της ομάδας ο Μεξικανός. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος που του δίνει ο Αλμέιδα. Τον πήρε στην ΑΕΚ, διότι ήξερε πως αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον υπηρετήσει.

Στο κυριακάτικο παιχνίδι ο Αλμέιδα σκέφτηκε να φορτώσει με παίκτες την μεσαία του γραμμή. Από τις λίγες φορές φέτος που έπαιξε ουσιαστικά με τρια χαφ και η μοναδική που αυτή η τριάδα είχε τον Πινέδα μπροστά από τους Σιμάνσκι και τους Γιόνσον. Ο Μεξικανός πολύ εύκολα μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο πίσω από τον φορ. Αλλά ο Πινέδα σ’ αυτό τον ρόλο, έδινε στην ΑΕΚ έναν αγωνιστικό τόνο που δεν τον είχε συνηθίσει. Και τις αφαιρούσε, παρά τις πρόσθετε στο παιχνίδι της.

Όταν ο Πινέδα κατέβαινε χαμηλά για να πάρει μπάλα και να κάνει παιχνίδι, οι αποστάσεις στις γραμμές ήταν υπερβολικά μεγάλες. Και όταν δεν κατέβαινε χαμηλά και έμενε κοντά στον φορ, το βάρος της δημιουργικότητας στο παιχνίδι, έπεφτε κυρίως στον Σιμάνσκι και αυτό δεν πήγαινε καλά. Η ιδέα του Αλμέιδα ήταν σε σωστή βάση, αλλά δεν του βγήκε. Και όταν την άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο ισορρόπησε πολύ το παιχνίδι της ΑΕΚ, ανέβηκε και κατακόρυφα η απόδοση του Γιόνσον.

Ο Πινέδα πάντα θα είναι αυτός που θα δίνει τον ρυθμό και τον τόνο στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Και όταν δεν το κάνει ο Μεξικανός, μπορεί να το κάνει επίσης καλά ο Λιούμπιτσιτς. Εξ ου και μόλις ο Αλμέιδα έριξε στο ματς την Κυριακή τον Κροάτη, αυτός μάζεψε αμέσως τα νερά που είχε αρχίσει να κάνει το παιχνίδι της ΑΕΚ, με την παρουσία και του Πόνσε και του Γκαρσία στην ενδεκάδα.

Υπό αυτή την έννοια θα είναι πολύ κομβικός και θα δώσει και τον τόνο στο παιχνίδι της ΑΕΚ, ο ρόλος που θα δώσει ο Αλμέιδα στον Πινέδα στο αυριανό ματς στην Λεωφόρο. Θυμίζω πως ο Μεξικανός έχει σκοράρει στις δυο από τις τρεις φορές που έχει πάει στο συγκεκριμένο γήπεδο. Αλλά αυτό απλώς το βάζω στη συζήτηση να υπάρχει. Το ουσιαστικό έχει να κάνει με τον αγωνιστικό ρόλο του Πινέδα.

Ο Τερίμ αύριο πιθανότατα δεν θα κάνει στον Αλμέιδα το δώρο που έκανε στον Λουτσέσκου και δεν θα ξαναπαίξει μ’ αυτό το 4-4-2, που άφηνε ανοιχτούς αεροδιαδρόμους. Θα βάλει κανονικό κόφτη στο γήπεδο, θα βάλει και τον Τσέριν και μπροστά τους έναν εκ των Μπακασέτα ή Μπερνάρ. Θεωρητικά αυτή την φορά, σ’ αντίθεση μ’ ότι λογικά σκέφτηκε πως είχε να κάνει με τον Ολυμπιακό, ο Αλμέιδα δεν θα έχει να ματσάρει κάτι στο κέντρο.

Παρότι και τώρα, ίσως πολύ περισσότερο σε σχέση με την Κυριακή, ο Πελάδο θα θέλει πρωτίστως να είναι σφικτή η ομάδα, το πιθανότερο είναι πως θα γυρίσει ξανά τον Πινέδα δίπλα στο «εξάρι». Άλλωστε τα ανασταλτικά του καθήκοντα, ποτέ δεν τα παραμελεί ο Μεξικανός. Ούτε έχει πρόβλημα να βάλει τα πόδια στις φάσεις και στην φωτιά. Και το πως θα δουλέψει αυτό, θα είναι το κριτήριο για το πως θα λειτουργήσει συνολικά η ΑΕΚ αύριο στην Λεωφόρο.

Είναι και ένα παιχνίδι, που για να είμαστε και καθαροί, δεν θα τα βάζει και μαύρα η ΑΕΚ αν κουμπώσει στην ισοπαλία. Εξυπακούεται πως αν κερδίσει, βγάζει εκτός μάχης μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Διότι θα έχει την ισοβαθμία και με τους δυο, σε διαφορά 8 και 9 βαθμών αντίστοιχα. Δηλαδή πρακτικά 9 και 10. Και μετά θα πάει να παίξει τον τίτλο με τον ΠΑΟΚ, με το πλεονέκτημα να του κλειδώσει με νίκη την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια, μια διαφορά τεσσάρων βαθμών. Όμως ακόμα και απλώς αήττητη να φύγει αύριο η ΑΕΚ από την Λεωφόρο, αφεντικό θα είναι για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αρκεί να κερδίσει τον ΠΑΟΚ την Κυριακή.

Και κάτι τελευταίο. Το μαρκάρισμα του Ρέτσου στον Γκαρσία, εννοείται πως είναι φάουλ και κόκκινη κάρτα. Όπως και εννοείται πως μπορούσε να παρέμβει το VAR, διότι υπάρχει πάτημα στο πόδι του Λιβάι και θα μπορούσε να είναι απευθείας κόκκινη ακόμα και αν ο Γκαρσία δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Αν δεν υπήρχε το πάτημα, δεν θα μπορούσε να παρέμβει. Αλλά υπήρχε. Και τώρα βάλτε τον Ελ Κααμπί στην θέση του Γκαρσία και τον Μουκουντί στην θέση του Ρέτσου και φανταστείτε τι θα ζούσαμε επικοινωνιακά από την Κυριακή το βράδυ.

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X