Γιοβάνοβιτς: «Πρέπει να έχουμε διάθεση και θέληση να κάνουμε καλή αρχή και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη στο παιχνίδι»

Γιοβάνοβιτς: «Πρέπει να έχουμε διάθεση και θέληση να κάνουμε καλή αρχή και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη στο παιχνίδι»
Photo Credits: INTIME

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε για νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στη Βιγιαρεάλ και εξήγησε ότι οι παίκτες του είναι έτοιμοι για την πρόκληση του Europa League

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε λόγο πολλές φορές για ετοιμότητα του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση με τη Βιγιαρεάλ στο Ολυμπιακό Στάδιο την Πέμπτη (21/09, 19:45, Cosmote Sport 3HD) για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα.

Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» επανέλαβε αρκετές φορές ότι η διάθεση θα παίξει μεγάλο ρόλο και υποστήριξε ότι όλα αλλάζουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια για κάθε ομάδα και γι’ αυτό δεν έχει σημασία η κακή εκκίνηση των Ισπανών στη La Liga. Τόνισε δε ότι στόχος της ομάδας του στο Europa League είναι η νίκη σε κάθε παιχνίδι που θα δώσει.

Η συνέντευξη Τύπου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Για το τι θα είναι διαφορετικό σε σχέση με την Μπράγκα

«Στα προκριματικά αποκτήσαμε κάποιες εμπειρίες και σίγουρα πρέπει σε τέτοια παιχνίδια να είμαστε προετοιμασμένοι, ο υψηλός ρυθμός, έλεγχος του ρυθμού του αγώνα. Ξέρουμε ότι έχουμε ομάδα από την οποία δεν θα εξαρτηθούν τα πάντα, επειδή η Βιγιαρεάλ είναι δυνατή και σίγουρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον υψηλό ρυθμό παιχνιδιού, να κάνουμε λίγα λάθη και να προσπαθήσουμε ως ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερο να ελέγξουμε εμείς τον ρυθμό του παιχνιδιού και να είμαστε ψύχραιμοι όταν θα το κάνει ο αντίπαλος, να έχουμε καλές ισορροπίες, όσον αφορά στις γραμμές».

«Διάθεση θα έχουμε. Το δείξαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια των προκριματικών. Πρέπει να έχουμε διάθεση και θέληση να κάνουμε καλή αρχή και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη στο παιχνίδι, που σίγουρα θα είναι στόχος για όλα τα παιχνίδια που θα δώσουμε φέτος στους ομίλους. Είναι κάτι φυσιολογικό. Δείξαμε στα προκριματικά ότι είμαστε ομάδα που μπορεί να το κάνει και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και στο αυριανό παιχνίδι».

Για το τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός

«Πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί. Ξέρουμε ποιον έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι η ομάδα που πριν από δύο χρόνια κατέκτησε το Europa League και το 2022 έπαιξε στα ημιτελικά του Champions League. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες αλλαγές στη διάρκεια της περσινής σεζόν, όμως πολλοί παίκτες που είναι σήμερα στο ρόστερ, βρίσκονταν και σε αυτά τα δύο χρόνια που έκανε εκπληκτικές πορείες στην Ευρώπη. Είναι ομάδα γεμάτη εμπειρία από δύσκολα ευρωπαϊκά παιχνίδια και γι’ αυτό προηγουμένως τόνισα ότι ανεξαρτήτως της δύσκολης κατάστασης που βρέθηκε στην αρχή του πρωταθλήματος, όταν δεν πήρε τα αποτελέσματα που περίμενε, παραμένει ομάδα που σε ευρωπαϊκό παιχνίδι θα παίξει καλύτερα. Όλες οι ομάδες και οι παίκτες παίζουν καλύτερα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, έχουν μια άλλη άνεση».

«Ο έλεγχος, η διάθεση, η αυτοπεποίθηση και η ψυχραιμία σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού στα 90 λεπτά είναι σημαντικά. Θα πρέπει να τα έχουμε όσο μπορούμε, να είναι στον βαθμό που θέλουμε. Θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο. Αυτά τα ματς είναι πολύ πιο υψηλού επιπέδου από τα ελληνικά. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Νομίζω θα έχουμε τους στόχους, τη φιλοσοφία, τον τρόπο παιχνιδιού και τη διάθεση να κάνουμε κάτι παραπάνω».

«Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Το γνωρίζουμε. Έχουμε σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο που είναι εξαιρετική ομάδα. Δεν μας ξεγελάει που υπάρχουν θέματα που απασχολούν την ίδια αυτήν τη στιγμή. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το επίπεδο της διοργάνωσης και για ομάδες επιπέδου Βιγιαρεάλ».

Για το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες έχουν κακή παράδοση με τις ισπανικές και ότι ο Παναθηναϊκός είναι χωρίς νίκη σε 13 ματς ομίλων Europa League

«Έχετε και κάτι θετικό να μου πείτε; Σε αυτά τα δύο χρόνια πολλοί συνάδελφοί σας μου λένε ‘έχουμε να κάνουμε αυτό και το άλλο’. Δεν το σκέφτομαι. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Συμβαίνουν αυτά. Όπως ο Παναθηναϊκός κάποιες εποχές ήταν ομάδα που έγραφε απίστευτες πορείες και ήταν κάτι απλό σε σχέση με άλλες ομάδες, έτσι υπάρχουν περίοδοι που δεν είναι τόσο πετυχημένες. Αυτά συμβαίνουν στις ομάδες. Στη ζωή των ομάδων υπάρχουν κύκλοι. Πολλά τέτοια πράγματα δεν με απασχολούν.

Η ομάδα έδειξε στα προκριματικά του Champions League ότι τουλάχιστον είμαστε ομάδα που θα διεκδικήσει τις πιθανότητές της μέχρι το τέλος σε όλα τα παιχνίδια που έχει να κάνει, ανεξαρτήτως το όνομα του αντιπάλου που έχει μπροστά της. Αυτό δεν θα αλλάξει, αρχής γενομένης από τη Βιγιαρεάλ.

Σημαντικός παράγοντας είναι η διάθεση των παικτών και αυτή η ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω από την ομάδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο και όπως είχα τονίσει η πίστη των φιλάθλων της ομάδας και στις δυνατότητες. Είναι ο λόγος που έχουμε έρθει στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του. Έχουμε παρουσία κόσμου όπως είχαμε με την Μπράγκα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και αύριο. Είναι κάτι που μας εμπνέει και είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, αλλά έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, αν δώσουμε τις ευρωπαϊκές νύχτες που αξίζουν».

Για την αλλαγή προπονητή στη Βιγιαρεάλ κι αν διαφοροποιεί τα πλάνα του

«Οι αλλαγές προπονητών δεν είναι κάτι ευχάριστο στη δική μας δουλειά. Έχουν έναν καινούργιο προπονητή από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Σίγουρα κι αυτός προσπαθεί να κάνει κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά από τον προκάτοχό του. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε όσον αφορά στην ανάλυση του αντιπάλου. Μια αλλαγή προπονητή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα στην ομάδα, αλλά αυτό αφορά τον αντίπαλό μας, όχι εμάς. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πράγματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, όσον αφορά στο στιλ παιχνιδιού. Μπορεί να γίνουν αλλαγές, όμως δύσκολο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για έναν προπονητή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό σε μια ομάδα σε σχέση με αυτό που έχει παραλάβει».

«Ατομικά είναι η ίδια ομάδα που ήταν πριν από 2-3 εβδομάδες, με αρκετούς παίκτες με καλή ποιότητα, διεθνείς. Μια έμπειρη ομάδα που σίγουρα η πορεία της στο ισπανικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Ευρώπη δείχνει πόσο καλή είναι».

Για το δύσκολο πρόγραμμα με τα πέντε παιχνίδια σε δεκαπέντε ημέρες

«Είμαστε έτοιμη. Είμαστε ομάδα που το ψάχναμε αυτό, το θέλαμε. Θέλαμε να είμαστε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, να έχουμε συνεχόμενα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ντέρμπι. Γι’ αυτό ενισχύσαμε το ρόστερ. Είναι μια δοκιμασία για εμάς. Αισθάνομαι ως προπονητής και αφουγκράζομαι τα αποδυτήρια και τους παίκτες ότι είναι μια πολύ καλή περίοδος, με πολλά σημαντικά παιχνίδια. Αυτά που προκαλούν έντονα συναισθήματα, περισσότερα από αυτά που έχουμε αν παίζουμε από Κυριακή έως Κυριακή και αναλωνόμασταν σε προπονητής για μόνο ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Είναι μια περίοδος που μου αρέσει και αρέσει και στους παίκτες πολύ περισσότερο, που βρίσκονται στο γήπεδο περισσότερο και ασχολούνται με τα ντέρμπι».

Για το αν υπάρχει στόχευση σε κάποια παιχνίδια

«Είναι διαφορετικά σε σχέση με τα νοκ άουτ. Ο όμιλος είναι μάχη για βαθμούς. Στα προκριματικά, κάθε γύρος ήταν τεράστιας σημασίας, αλλά και τώρα στους ομίλους κάθε εβδομάδα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στη συνέχεια του Europa League. Δεν είμαστε ομάδα που μπορεί και θέλει να σκέφτεται αυτό το πράγμα πριν ξεκινήσει ένα παιχνίδι ή σχεδιάζει αν σε ένα παιχνίδι θέλει τρεις ή έναν βαθμό. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό που εξαρτάται από εμάς είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο σε κάθε παιχνίδι, είτε εντός είτε εκτός, με οποιονδήποτε αντίπαλο. Είναι σημαντικό σαν ομάδα να έχουμε μια νοοτροπία και αγωνιστική συμπεριφορά ομάδας που θέλει να διεκδικήσει μάξιμουμ αποτελέσματα και στα έξι παιχνίδια, αρχίζοντας από το αυριανό με τη Βιγιαρεάλ.

Ως προπονητής το θεωρώ μονόδρομο για να μπορεί μια ομάδα να εξελίσσεται και να δει την πραγματική εικόνα της μέσα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, γιατί ουσιαστικά είναι αυτό που μπορεί να κρίνει τις ανάγκες μας και το τι πρέπει να κάνουμε κάθε επόμενο χρόνο, ώστε ο Παναθηναϊκός να γίνεται πιο δυνατός και πολύ πιο έτοιμος για το μέλλον».

«Όλα αυτά χωρίς αυτήν τη στιγμή να υποτιμούμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ή ότι θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διεκδικήσουμε παιχνίδια και νίκες. Δεν πρόκειται ως προπονητής να προετοιμάσω την ομάδα για διαφορετικό αποτέλεσμα».

Για το αν θα ζητήσει μεταγραφές τον Ιανουάριο αν παίζει Ευρώπη το 2024

«Ο Παναθηναϊκός έχει τους στόχους του για το πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Ελλάδα, είτε το θέλω είτε όχι. Είμαστε σε πολύ απαιτητικό και δύσκολο όμιλο και θα προσπαθήσουμε να είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο στην Ευρώπη το 2024. Θέλουμε να ικανοποιήσουεμ όλους όσοι πιστεύουν σε εμάς και γεμίζουν το ΟΑΚΑ και το κάνουν επειδή πιστεύουν στις δυνατότητές μας.

Όσο για τη μεταγραφική περίοδο, όμως τελείωσε του καλοκαιριού και πήρα μια βαθιά ανάσα. Να σκέφτομαι από τώρα την περίοδο του Ιανουαρίου; Είναι υπερβολή. Έχουμε να κάνουμε και να σκεφτούμε πιο σοβαρά πράγματα που έχουμε μπροστά μας. Για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου υπάρχουν άλλοι στην ομάδα, όπως ο κ. Παπαδημητρίου, που έχουν μπόλικο χρόνο μπροστά, ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας, για να προετοιμάσουν και να δουλέψουν για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι το σήμερα, το αυριανό παιχνίδι με τη Βιγιαρέαλ και η συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος».

Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X