Το έπος και η εξέλιξη της ΟΜΑΔΑΣ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την ουσία της νέας ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα και το νέο ατόπημα της UEFA

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αυτό που ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου ήταν ένα ανεπανάληπτο έπος! Μπορεί να εξηγηθεί… μεταφυσικά, αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι η ποδοσφαιρική εξήγηση της εξέλιξης της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα…

Στα δύο ματς κόντρα στους Κροάτες, η ΑΕΚ πήγε «αναγκαστικά» χωρίς επίσημο ματς στα πόδια της. Την ίδια ώρα οι αντίπαλοι είχαν δώσει το παιχνίδι για το Κροατικό σούπερ Καπ και τρία για το πρωτάθλημα της χώρας τους.

Λόγω της δολοφονίας του Μιχάλη, η ΑΕΚ «αναγκάστηκε» να πάει στο Ζάγκρεμπ όντας χωρίς καν φιλικό ματς στα πόδια της για 16 μέρες. Όσοι αντιλαμβάνονται έστω και λίγα πράγματα από το άθλημα, μπορούν να καταλάβουν πόσο κακό είναι αυτό σε ό,τι αφορά την έλλειψη ρυθμού.

Η κακή εικόνα στο πρώτο μέρος του «Μάξιμιρ» ανατράπηκε στο δεύτερο, όταν η ΑΕΚ μπόρεσε και βρήκε τα πατήματά της. Και ειδικά στο τελευταίο 20’ «πάτησε» τους Κροάτες. Το «διπλό» έδινε το προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους» μόνο που όπως είπαν όλοι τίποτα δεν είχε κριθεί.

Στη ρεβάνς και ειδικά στο πρώτο μέρος πάλι είχε θέματα. Παρόλα αυτά μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο δεν απειλήθηκε εντός της περιοχής της. Την… πάτησε όμως γιατί προς το τέλος έχασε τη συνοχή της και τη συγκέντρωσή της.

Σε όλο το β’ μέρος η ΑΕΚ είναι και πάλι μία κλάση ανώτερη. Δέχεται δεύτερο γκολ από το πουθενά στην πρώτη επίσκεψη της Ντιναμό στην εστία της και ενώ ο Λιβάκοβιτς έχει κάνει το παιχνίδι της ζωής του. Κινδυνεύει να δεχθεί και τρίτο σε μία κόντρα, αλλά ο Στάνκοβιτς την κρατάει ζωντανή…

Από το σημείο εκείνο και μετά η ΑΕΚ είναι καταιγιστική. Καταφέρνει και σκοράρει δύο φορές, αλλά τα γκολ σωστά δε μετράνε γιατί είναι έστω και οριακά οφσάιντ. Πολλές ομάδες θα τα είχαν παρατήσει, θα είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Όχι όμως η ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Συνεχίζει και ψάχνει το γκολ που θα την κρατήσει ζωντανή και το σημειώνει με τον παίκτη σύμβολο που γύρισε από επέμβαση σε χρόνο ρεκόρ. Η ΑΕΚ του «Πελάδο» όμως δεν συμβιβάζεται και εξακολουθεί να ψάχνει το κάτι παραπάνω. Δημιουργεί τη φάση με τον Μάνταλο και κερδίζει και πέναλτι. Και στο τέλος της ημέρας καταφέρνει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Το είχε κάνει για παράδειγμα και στον τελικό με τον Πάοκ με παίκτη λιγότερο. Μόνο που τώρα ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγαλύτερος και η πίεση στα… κόκκινα. Και όμως αυτή η ομάδα είχε ψυχραιμία, δεν πανικοβλήθηκε, δεν άρχισε τι γιόμες, έψαξε με ορθολογικό ποδόσφαιρο τον τρόπο να απειλήσει και να σκοράρει και διαχειρίστηκε με τέλειο τρόπο το σοκ των Κροατών από το γκολ του Αραούχο.

Παρά την κακή εικόνα που είχε σε σημεία και των δύο αγώνων, η ΑΕΚ ήταν συνολικά σε όλα ανώτερη από τη Ντιναμό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Αλμέιδα και της ποιότητας που έχει πλέον στο ρόστερ της.

Επειδή κάτι διάβασα για δόσεις… τύχης, η ΑΕΚ δεν γλίτωσε από τη Ντιναμό όπως για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός από τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ. Ούτε βρήκε την ομάδα του Ζάγκρεμπ με δέκα παίκτες, όπως ο Ολυμπιακός τη Γκενκ. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Επίσης στη βαθμολογία 5ετίας της UEFA η Ντινάμο είναι 29η, η Μαρσέιγ 52η, η Γκενκ 91η και η… Χάιντουκ 153η

Στα δύο ματς με τους Κροάτες η ΑΕΚ είχε δείκτη xgoals 1.54 και 2,59. Είχε 28 τελικές εκ των οποίων οι 14 στο στόχο (από 14/7 σε κάθε ματς). Είχε 50 μεταβιβάσεις περισσότερες από την αντίπαλό της, περισσότερες επανακτήσεις, λιγότερες χαμένες μπάλες. Κέρδισε και στα δύο ματς περισσότερες μονομαχίες, δέχθηκε λιγότερα σουτ, είχε περισσότερες προωθητικές πάσες και πολύ περισσότερες στο τελευταίο τρίτο, τα κόρνερ ήταν 16-6, είχε υψηλότερο ρυθμό στο παιχνίδι της, είχε περισσότερες από τέσσερις μεταβιβάσεις ανά κατοχή και καλύτερο συντελεστή PPDA! Όλα αυτά χωρίς επίσημο ματς στα πόδια της.

Όταν λοιπόν αυτή η ομάδα βρει ρυθμό, όταν αποκτήσουν όλοι οι παίκτες της ρυθμό, είναι δεδομένο ότι θα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από όσα δείχνει τη δεδομένη χρονική περίοδο. Απλά σκεφτείτε πως ο Αραούχο ακόμα δεν είναι έτοιμος, ο Πισάρο επίσης, ενώ ο Πόνσε δεν είχε σε αυτά τα ματς δικαίωμα συμμετοχής.

Η ΑΕΚ κατάφερε και γύρισε και τα δύο ματς έχοντας στην ενδεκάδα της δύο παιδιά που έχουν ακούσει πολλά και αμφισβητηθεί. Γαλανόπουλος και Μάνταλος πρόσφερα πάρα πολλά και στο Ζάγκρεμπ και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η UEFA την… τιμωρεί ξανά!

Η UEFA ανακοίνωσε χθες την «τιμωρία» της Ντιναμό. Γελοιότητες. Οι Κροάτες δεν τιμωρήθηκαν για τα αίσχη των οπαδών τους. Τι σημαίνει θα παίξουν χωρίς κόσμο στα εκτός έδρας; Και στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είχαν δικαίωμα να έρθουν…

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε που πήγε και έπαιξε πριν το πρώτο ματς όντας 16 μέρες χωρίς επίσημο παιχνίδι στα πόδια της. Και τώρα πάει να παίξει από το Σάββατο την Τρίτη στο Βέλγιο! Κάνοντας ουσιαστικά μισή προπόνηση!

Η ομοσπονδία θα μπορούσε να αλλάξει την ημερομηνία και να το κάνει το ματς την Τετάρτη. Αλλά αδιαφόρησε και πάλι!

Συγκλονιστικός ο κόσμος και το γήπεδο που «λιώνει» τους άλλους

Η παρουσία του κόσμου ήταν συγκλονιστική. Ειδικά από το 75’ στη φάση όπου ο Σούταλο θα έπρεπε να αποβληθεί και μετά, ήταν αυτός που έδωσε φτερά στους «κιτρινόμαυρους». Και όπως ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι το γεγονός ότι δεν είχαμε διακοπή λόγω καπνογόνων βοήθησε στο να μη χάσει ούτε εκατοστό από την ορμή της για τα γκολ της πρόκρισης…

Τελικά αυτά τα… τσιμέντα μπορούν και παίζουν ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΛΑ. Απλά αναρωτηθείτε: Αυτό το ματς «γυρνούσε» στο… ΟΑΚΑ;

ΥΓ: Η εικόνα της μητέρας του Μιχάλη στην κερκίδα ήταν συγκλονιστική. Βούρκωσα. Η ψυχική δύναμη αυτής της γυναίκας, αυτής της μάνας, είναι ασύλληπτη.

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X