Με την απόκτηση του Μάκλεμορ η ΑΕΚ απέκτησε έναν sniper στην περιφέρεια

Με την απόκτηση του Μάκλεμορ η ΑΕΚ απέκτησε έναν sniper στην περιφέρεια
Photo Credits: INTIME

Το μεγαλύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι είναι ο Μπεν Μάκλεμορ και o Θάνος Τσίμπος αναλύει το προφίλ του.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε χθες την προετοιμασία της, με δύο απουσίες (Χατζηδάκη και Κουζμίνσκας) και τους νέους ξένους της να κλέβουν την παράσταση. Με όλο αυτό το τσουνάμι μεταγραφών που έκανε η ΑΕΚ μαζεμένο, ίσως πολλοί να μην έχουν αντιληφθεί ότι ο Μπεν Μάκλεμορ είναι από τις κορυφαίες μεταγραφές που έγιναν αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός αναμένεται να είναι από τους ηγέτες της Ένωσης στην επίθεση.

«Βόμβα» μεγατόνων

Τουλάχιστον στα χαρτιά, μέχρι να δούμε την αγωνιστική του κατάσταση, αποτελεί «βόμβα» μεγατόνων.Οι άνθρωποι της ομάδας, για μια ακόμα φορά αυτό το καλοκαίρι κινήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα και ανακοίνωσαν έναν παίκτη που έχει στην πλάτη του 571 αγώνες ΝΒΑ σε 9 χρόνια προϋπηρεσίας. Όταν λέμε όμως 571 αγώνες στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν εννοούμε πεντάλεπτα, όταν το παιχνίδι είχε κριθεί, όπως συνηθίζουν να κάνουν στο ΝΒΑ.

Ο Μάκλεμορ από την ημέρα που μπήκε στο πρωτάθλημα μέχρι πέρσι που ήταν η τελευταία σεζόν του, έπαιζε βαριά λεπτά στο παρκέ, σχεδόν στους μισούς αγώνες ξεκινούσε βασικός και είχε σημαντικό ρόλο στις ομάδες του. Δεν έχει καμία σχέση δηλαδή με τον Τιμ Φρέιζιερ που απογοήτευσε πέρσι με την ΑΕΚ. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και να καταλάβει κάποιος που δεν παρακολουθεί το πρωτάθλημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι πολύ ποιοτικοί παίκτες όπως ο Χουάντσο Ερνανγκόμεζ που θα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό από φέτος, αλλά και ο Αιζάια Κάναν που παίζει από πέρσι στον Ολυμπιακό, μαζί δεν φτάνουν ούτε τα παιχνίδια, αλλά ούτε και τους μέσους όρους του Μάκλεμορ.

Ο Αμερικανός έχει 9 πόντους μέσο όρο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, σε περίπου 22.5 λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ αυτές τις εννιά σεζόν. Έχει τρεις χρονιές με διψήφιους μέσους όρους πόντων (12.1, 10.1, 10.2), ενώ στην δεύτερη του σεζόν στο Σακραμέντο έμενε στο γήπεδο για παραπάνω από 32 λεπτά. Από αυτά καταλαβαίνει κανείς, ότι πρόκειται για μια «βόμβα» μεγατόνων που δεν έχει προηγούμενο στην ΑΕΚ, ενώ μόνο λίγες περιπτώσεις τέτοιες υπάρχουν και στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ ανεξαρτήτως επιπέδου. Αν τον είχε αποκτήσει κάποια άλλη ομάδα Ευρωλίγκας θα λέγαμε για το πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν, οπότε το ότι αυτό το έκανε η ΑΕΚ μέσα σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, δείχνει το πόσο καλά κινήθηκε σε αυτήν την περίπτωση και πρόλαβε όλες τις άλλες ομάδες.

‘Ενας sniper στην περιφέρεια

Ο Μπεν Μάκλεμορ έχει ύψος 1.90 και είναι ένας καθαρός, ένας γνήσιος σουτέρ. Έτσι μπήκε στο ΝΒΑ και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους εκτελεστές της Λίγκας. Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω και του τρόπου που έπαιζαν οι ομάδες του, ειδικά στο Χιούστον και στους Λέικερς, μετατράπηκε αποκλειστικά σε έναν catch n shoot παίκτη, που «σκότωνε» από την περιφέρεια. Το 2019-20 είχε 6.4 εκτελεσμένα τρίποντα ανά αγώνα με 40.%, την σεζόν 2020-21 είχε 5.3 και την τελευταία χρονιά 6.5.

Συνολικό ποσοστό καριέρας στο ΝΒΑ, 36.3% και για όσους αυτό μπορεί να φαίνεται μέτριο, η αναλογία στην Ευρώπη περίπου είναι στο 40+%. Ένας τέτοιος σουτέρ από πιο κοντινή απόσταση που είναι το τρίποντο στην δική μας Ήπειρο και με τις άμυνες που παίζονται στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικός και ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη σε όλες τις διοργανώσεις. Πάνω από το 50% των κατοχών του εκδηλώνονται με σουτ κυρίως με δύο τρόπους. (shotchart από την τελευταία του χρονιά στο ΝΒΑ).

Με την απόκτηση του Μάκλεμορ η ΑΕΚ απέκτησε έναν sniper στην περιφέρεια

Είτε περιμένοντας στο τρίποντο της πάσα για να εκτελέσει ένα σποτ σουτ, είτε κινούμενος πίσω από τα σκριν, ώστε να ξεμαρκαριστεί και να βρει ελεύθερο πεδίο για να σουτάρει. Για την δεύτερη δράση, χρειάζεται η ομάδα να δουλέψει για αυτόν, οι συμπαίκτες του να κάνουν καλά σκριν και είναι βέβαιο ότι με τέτοια ποιότητα που έχει στο σουτ, θα μπορεί να τελειώνει εύκολα τις φάσεις.

Τι θα φέρει στην ΑΕΚ

Ο Μάκλεμορ στο ρόστερ της ΑΕΚ θα καλύψει την θέση ‘2’ κάτι που σημαίνει ότι ο Τζόρνταν ΜακΡέι, αυτομάτως θα μετατοπιστεί στην θέση του φόργουορντ. Επειδή όλα τα χρόνια της καριέρας του είχε χρησιμοποιηθεί ως εκτελεστής από την περιφέρεια, είναι βέβαιο ότι ο Ζοάν Πλάθα θα φτιάξει αρκετά συστήματα για να μπορεί να σουτάρει. Από την άλλη μεριά, είναι τέτοια η ποιότητα του, που δεν θα περιοριστεί μόνο στην εκτέλεση αλλά θα παίζει και αρκετά με την μπάλα στα χέρια.

Βλέπετε ο Μάκλεμορ μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ με όλους τους πιθανούς τρόπους. Μπορεί να εκτελέσει μετά από ντρίπλα, με step back, με side step, πάνω σε άμυνα με κρεμασμένα χέρια. Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Αμερικανός υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ένας παίκτης των 15-20 πόντων στην Ευρώπη.

Είναι ένα ερωτηματικό η κατάσταση του, καθώς έχει να παίξει από τις 11/4 σε επίσημο αγώνα, όμως έκανε προπονήσεις με ομάδες του ΝΒΑ τους τελευταίους μήνες και δείχνει να είναι μια χαρά. Δεν είχε κάποιον τραυματισμό, ούτε έχει μείνει ανενεργός από το μπάσκετ. Αν ο ίδιος έχει όρεξη για να παίξει καλό μπάσκετ και να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο που βρισκόταν, είναι βέβαιο ότι θα είναι μια από τις μεγάλες ατραξιόν του πρωταθλήματος αλλά και του BCL.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X