Αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα έχει μόνο το όνομα της ΑΕΚ! (VIDEO)

Αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα έχει μόνο το όνομα της ΑΕΚ! (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια το ένα και μοναδικό Λιγκ Καπ της ιστορίας βάφτηκε κιτρινόμαυρο και υψώθηκε στον ουρανό από τους παίκτες της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έχει στην κατοχή της έναν τίτλο που δεν έχει άλλη ομάδα και που πιθανότατα δεν θα κατακτήσει καμία άλλη στο μέλλον. Μιλάμε για το μοναδικό ελληνικό Λιγκ Καπ που διοργανώθηκε την περίοδο 1989-90. Ηταν σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια, στις 2 Ιουνίου 1990.

Η επίσημη επωνυμία της διοργάνωσης ήταν Κύπελλο ΕΠΑΕ. Η ελληνική λίγκα της εποχής είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διοργάνωση Κυπέλλου μεταξύ των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, κατά τα πρότυπα της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Σκωτίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αρχικά κληρώθηκαν εννέα ζευγάρια και στη συνέχεια έγινε ένας επιπλέον αγώνας για να μείνουν οκτώ ομάδες. Οι αγώνες ήταν μόνοι και μόνο στα ημιτελικά οι αναμετρήσεις ήταν διπλές. Στον τελικό η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-2 και κατέκτησε το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ.

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος και την κατάκτηση το Super Cup, ο κόσμος της ΑΕΚ είχε νιώσει την απογοήτευση της απώλειας του πρωταθλήματος του 1990 από τον Παναθηναϊκό. Η ευρωπαϊκή τιμωρία λόγω των επεισοδίων στον αγώνα με τη Μαρσέιγ στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Νοέμβριο του 1989 σήμαινε ότι η ΑΕΚ έχανε και τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 1990-91. Επομένως η κατάκτηση αυτού του νεοσύστατου θεσμού ήταν η μόνη παρηγοριά.

Η πρώτη ομάδα που απέκλεισε η ΑΕΚ ήταν ο Πανιώνιος στα πέναλτι σε έναν αγώνα στη Νέα Σμύρνη. Ήταν μάλιστα η χρονιά που ο Θωμάς Μαύρος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής με τον Πανιώνιο στα 36 του και είχε σκοράρει σε βάρος της ΑΕΚ σε εκείνον τον αγώνα αλλά και στην ήττα του Πανιωνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια με 7-1 στο πρωτάθλημα. Η επόμενη ομάδα που απέκλεισε η ΑΕΚ ήταν ο Άρης με ένα εύκολο εντός έδρας 5-2 και στα ημιτελικά κληρώθηκε με τον Λεβαδειακό. Το 0-0 στη Λιβαδειά και ένα γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα στη Νέα Φιλαδέλφεια έστειλαν την ΑΕΚ στον τελικό όπου την περίμενε ο Ολυμπιακός, έχοντας αποκλείσει τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε γρήγορα 2-0 με τον τότε αρχηγό της Γιώργο Σαββίδη που είχε ήδη προαναγγείλει το τέλος της θητείας του στην ΑΕΚ μετά από τρία χρόνια. Στο τέρμα της ΑΕΚ ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας (πίσω από Μήνου και Οικονομόπουλο) Φάνης Κοφινάς που είχε παίξει σε όλα τα ματς της διοργάνωσης και ο Μπάγεβιτς τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Ο (μαθηματικός στο επάγγελμα) Κοφινάς απέκρουσε το πέναλτι του Σάββα Κωφίδη στο 36′, αλλά ο διαιτητής Γερμανάκος διέταξε επανάληψη και η δεύτερη εκτέλεση πήγε στο δοκάρι.

Ο Ολυμπιακός μείωσε τελικά στο 44′ με τον Βαγγέλη Καλογερόπουλο και το 2-1 ήταν το σκορ ημιχρόνου, όμως το γκολ του Τόνι Σαβέβσκι στο 53′ αποκατέστησε τη διαφορά των δύο τερμάτων. Ο Ηλίας Σαββίδης μείωσε με κεφαλιά στο 76’, αλλά η ΑΕΚ ήταν στο τέλος η νικήτρια. Ένα χρόνο μετά το ιστορικό 0-1 με το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου και την κατάκτηση του τίτλου, η ΑΕΚ έφευγε και πάλι νικήτρια επί του Ολυμπιακού από το ΟΑΚΑ. Και λίγες μέρες μετά τη χαρά για την κούπα, ήρθε και αυτή της ανανέωσης του συμβολαίου του Σαββίδη που θα έμενε για άλλα δύο χρόνια στην ομάδα.

Η πορεία της ΑΕΚ στο Λιγκ Καπ 1989-90

Α ΓΥΡΟΣ: 31/1/1990 Πανιώνιος-ΑΕΚ 3–3 στα 120’ και 1–3 στα πέναλτι (48’ Καραβίδας, 57’ Μαύρος, 100’ Αποσπόρης – 6’ Χριστοδούλου, 85’ Φαμέλης, 116’ πεν. Καραγκιοζόπουλος)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: 18/4/1990 ΑΕΚ-Άρης 5–2 (17’ Πατίκας, 37’ Σαβέβσκι, 67’ Σαββίδης, 75’, 88’ Μπατίστα – 77’, 90’ Αλεξανδρίδης)

Α’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: 9/5/1990 Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0–0, Β’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: 23/5/1990 ΑΕΚ- Λεβαδειακός 1-0 (8’ Οκόνσκι)

ΤΕΛΙΚΟΣ: ΟΑΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 1990, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2 (8′, 15′ Γ. Σαββίδης, 53′ Σαβέβσκι – 44′ Καλογερόπουλος , 76′ Η. Σαββίδης)

ΑΕΚ: Κοφινάς, Βασιλόπουλος, Σαββίδης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Σαβέβσκι, Μπατίστα (62′ Γεωργιάδης) Οκόνσκι, Χριστοδούλου (82′ Φαμέλης).

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X