Όλα τα πρωταθλήματα με βασικούς μόνο Έλληνες γκολκίπερ!

Όλα τα πρωταθλήματα με βασικούς μόνο Έλληνες γκολκίπερ!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για το απίστευτο ρεκόρ της ΑΕΚ, ενώ έχει και υστερόγραφο…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η σεζόν 2022-2023 θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας, διότι το όνειρό μας έγινε αληθινό. Γυρίσαμε στο σπίτι μας και τα πήραμε ΟΛΑ, διότι η ΑΕΚ έδειξε σε όλους, με κάθε τρόπο και σε όλα τα γήπεδα, ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα! Και όσο και αν απολαμβάνω την κλάψα των άλλων, δε θα ασχοληθώ άλλο μαζί τους. Ας πάρουν όσα ντεπόν, πονστάν και αλγκοφρέν θέλουν για να συνέλθουν! Ας κλαίνε και ας πετάνε μπάλες στους αγωνιστικούς χώρους! Ας ποντάρουν πάνω σε παραδόσεις όπως αυτή που έλεγε ότι ο Πάοκ δεν έχει χάσει ποτέ στο Βόλο!

Η κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος, επικυρώθηκε από ένα γεγονός το οποίο δεν έχει όμοιό της στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Η ΑΕΚ λοιπόν έχει κατακτήσει ΟΛΑ και τα 13 πρωταθλήματά της, έχοντας βασικό έναν Έλληνα γκολκίπερ! Και αν αυτό ήταν κάτι αυτονόητο μέχρι να ανοίξουν τα ποδοσφαιρικά… σύνορα, το ότι το επανέλαβε και σε όλα τα επαγγελματικά της, συνιστά ένα μοναδικό ρεκόρ!

Η αλήθεια είναι ότι τη φετινή χρονιά ξεκίνησε με βασικό τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς, αλλά εντέλει ο Αυστριακός έπαιξε μόλις σε 6 από τα 36 ματς (τέσσερις νίκες και δύο ήττες)! Μετά το ματς με τον Ιωνικό, κάθισε κάτω από τα γκολπόστ ο Γιώργος Αθανασιάδης και υπερασπίστηκε την εστία του Δικεφάλου σε 30 ματς, όπου είχε συνολικό απολογισμό: 22 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες. Κατάφερε μάλιστα να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του 21 φορές!

Ο τίτλος του 2018

Γυρνώντας προς τα πίσω το ρολόι του χρόνου συναντάμε το «καρυδάτο» πρωτάθλημα του 2018! Η ΑΕΚ το κατέκτησε έχοντας στο ρόστερ της τρεις Έλληνες γκολκίπερ! Τους Γιάννη Ανέστη, Παναγιώτη Τσιντώτα και τον Βασίλη Μπάρκα! Ο πρώτος ξεκίνησε τη χρονιά βασικός και έπαιξε σε δέκα ματς. Τη σκυτάλη πήρε ο δεύτερος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε 15 αγώνες με κορυφαία του βραδιά το «διπλό» στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τη σεζόν την ολοκλήρωσε ο τρίτος με πέντε συμμετοχές χωρίς μάλιστα να δεχθεί γκολ! Το ένα που δέχθηκε στην Τούμπα ήταν οφσάιντ και προκάλεσε το ντου του Μίχελ, αλλά και του Σαββίδη με το όπλο στη μέση του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ατελείωτη κλάψα και πόνος…

Οι προπολεμικοί πρωταθληματικοί γκολκίπερ

Το πρώτο της πρωτάθλημα η ΑΕΚ το κατέκτησε τη σεζόν 1938-1939. Προπονητής της ήταν ο θρυλικός Κώστας Νεγρεπόντης και βασικός της γκολκίπερ στην τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδας ήταν ο Χρήστος Ρίμπας (5 συμμετοχές). Πίσω του ως δεύτερη επιλογή ήταν ο Σπύρος Σκλαβούνος (2 συμμετοχές) και τρίτη ο Μιχάλης Δελαβίνιας (1 συμμετοχή). Εκείνη τη χρονιά μάλιστα η ΑΕΚ έκανε και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της!

Την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ κατάκτησε το δεύτερο σερί της πρωτάθλημα. Προπονητής της ήταν και πάλι ο Κώστας Νεγρεπόντης, αλλά βασικός της τερματοφύλακας ήταν ο Μιχάλης Δελαβίνιας (6 συμμετοχές). Δεύτερος ήταν ο Χρήστος Ρίμπας (2).

Με Σεραφείδη τα δύο πρώτα στην Α’ Εθνική

Η ΑΕΚ χρειάστηκε να περιμένει 23 χρόνια για το τρίτο της πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1962-1963 με προπονητή τον Γένε Τσάκναντι κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ από τον Παναθηναϊκό. Βασικός και αναντικατάστατος γκολκίπερ σε αυτή την πορεία ήταν ο αείμνηστος Στέλιος Σεραφείδης, ο οποίος υπερασπίστηκε την εστία του Δικεφάλου και στα 31 ματς (30 της κανονικής διάρκειας της σεζόν και στο μπαράζ)! Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη χρονιά με 20 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες!

Το επόμενο πρωτάθλημα στην Α’ Εθνική ήρθε τη σεζόν 1967-1968. Προπονητής ήταν ξανά ο Γένε Τσάκναντι που είχε φύγει και είχε επιστρέψει. Βασικός γκολκίπερ ήταν ξανά ο… πυλώνας της «Αγιά-Σοφιάς». Αγωνίστηκε σε 23 από τα 34 παιχνίδια της σεζόν. Στα υπόλοιπα 11 την εστία της «Ένωσης» υπερασπίστηκε ο Θόδωρος Μανιατέας.

Οι δύο… Στέλιοι!

Τη σεζόν 1970-1971 η ΑΕΚ με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στο «τιμόνι» κάνει επί της ουσίας περίπατο στο πρωτάθλημα και κατακτά τον 5ο της τίτλο. Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής είχε δύο γκολκίπερ στο ρόστερ του. Τον Σεραφείδη που ήταν στη δύση της καριέρας του και τον Κωνσταντινίδη. Αμφότεροι είχαν το ίδιο όνομα: Στέλιος!

Ο δεύτερος, ο οποίος ήταν γνωστός και ως… Ντουλάπας θα παίξει και στα 34 ματς του πρωταθλήματος και απλά θα γίνει σε δύο ματς αλλαγή από τον Σεραφείδη. Ο απολογισμός της ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά 23 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Νταμπλ με τρεις γκολκίπερ και δύο σερί πρωταθλήματα

Το 1977-1978, η ΑΕΚ ξεκινάει τη χρονιά με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ. Τον αντικαθιστά γρήγορα ο Ανδρέας Σταματιάδης και στη συνέχει αναλαμβάνει ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Τη χρονιά του δεύτερου νταμπλ της ιστορίας του συλλόγου, όπου η ΑΕΚ έκανε πλάκα σε όλους τους αντιπάλους της, χρησιμοποιήθηκαν τρεις γκολκίπερ.

Τη σεζόν ξεκίνησε ο Λάκης Στεργιούδας ο οποίος έπαιξε σε 14 ματς, σε ένα παιχνίδι εμφανίστηκε ο 19χρονος τότε Σπύρος Οικονομόπουλος και στη συνέχεια έπαιξε σε 19 ματς ο Νίκος Χρηστίδης!

Τη σεζόν 1978-1979 η ΑΕΚ φτάνει στην κατάκτηση του 7ου πρωταθλήματος της ιστορίας της. Στον πάγκο έχει στα 23 πρώτα ματς τον Φέρεντς Πούσκας και στα 11 τελευταία του Ανδρέα Σταματιάδη. Βασικός γκολκίπερ ήταν ο Λάκης Στεργιούδας ο οποίος έπαιξε σε 31 ματς και back up του ο Νίκος Χρηστίδης που έπαιξε σε 4 (σε ένα παιχνίδι έπαιξαν και οι δύο).

Τα πρωταθλήματα με Μπάγεβιτς!

Τη σεζόν 1988-1989 η ΑΕΚ βάζει τέλος στα… πέτρινα χρόνια. Με τη γκολάρα του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στο περίφημο 0-1 επί του Ολυμπιακού, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατακτά το πρωτάθλημα. Βασικός και αναντικατάστατος γκολκίπερ ο Σπύρος Οικονομόπουλος με 30 συμμετοχές και τρεις αποκρούσεις πέναλτι. Αντώνης Μήνου και Φάνης Κοφινάς δεν αγωνίστηκαν καθόλου!

Με τον Ντούσκο στο «τιμόνι» της η ΑΕΚ την τριετία 1992-1994, θα φτάσει στην κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων, κάτι που θα πετύχει για μία και μοναδική φορά στην ιστορία της!

Τη σεζόν 1991-1992 τη σκυτάλη του βασικού γκολκίπερ θα πάρει ο Αντώνης Μήνου που θα παίξει σε 33 ματς, με τον Φάνη Κοφινά να κάνει δύο συμμετοχές. Την επόμενη χρονιά ο τερματοφύλακας από την Αριδαία θα είναι απόλυτος! Έπαιξε σε 34 ματς χωρίς να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο!

Το τελευταίο πρωτάθλημα της «χρυσής» εποχής της ΑΕΚ είχε έναν άλλο πρωταγωνιστή. Βασικός γκολκίπερ ήταν ο Ηλίας Ατματσίδης, ο οποίος έπαιξε στα 33 από τα 34 ματς της σεζόν. Στο άλλο κάτω από τα γκολπόστ κάθισε ο Βασίλης Καραγιάννης…

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X