Η ΑΕΚ έκανε την επανάσταση της, νίκησε με το ποδόσφαιρο της!

Η ΑΕΚ έκανε την επανάσταση της, νίκησε με το ποδόσφαιρο της!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναδεικνύει μια ιδιαίτερη, αλλά άκρως σημαντική, πτυχή στην επιτυχία της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οσο περνούν οι μέρες και αποτυπώνεται σε όλο το μεγαλείο του το μέγεθος του κατορθώματος της ΑΕΚ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τόσο πιο φανερό γίνεται, ότι συντελέστηκε μια μικρή επανάσταση. Φεύγοντας από μικροπολιτικές και ανούσιες κόντρες, αυτό που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος είναι πως η ΑΕΚ νίκησε επιστρέφοντας στο δικό της αγωνιστικό DNA και έδειξε πως πήρε τα μηνύματα που δίνει το ποδόσφαιρο σε διεθνές επίπεδο.

Βλέπετε, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις που δείχνουν, ότι για τις περισσότερες ομάδες, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είτε μιλάμε για «μάχες» παραμονής ή ευρωπαϊκής εξόδου, είτε πολύ περισσότερο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι ομάδες πίστευαν πως μπορούσαν να φτάσουν στο στόχο τους μέσω της εξασφάλισης συμπαγούς αμυντικής λειτουργίας. Ηταν μια συνθήκη που έδειχνε να κυριαρχεί, αλλά η ΑΕΚ του Αλμέιδα την ανέτρεψε πλήρως.

Οι άμυνες έδιναν τους τίτλους

Δεν είναι ψέμα, πως η ΑΕΚ του Χιμένεθ, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς (στα πρώτα χρόνια του), στηρίχθηκαν πρώτιστα στη στιβαρή αμυντική λειτουργία τους. Ηταν ομάδες που αρνούνταν να χάσουν, ομάδες που ο αντίπαλος έφτυνε… αίμα μέσα στο αγωνιστικό χώρο για να τους βάλει γκολ. Η ΑΕΚ του 2018 δέχθηκε μόλις 12 γκολ, ο ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν 14, ο Ολυμπιακός την πρώτη σεζόν 16 και τη δεύτερη 19, όντας πάντως καλύτερος στην άμυνα από τους υπόλοιπους.

Δεν είναι επίσης ψέμα, εάν κάποιος υποστηρίξει πως έτσι πήγε να πάρει το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός. Με μια ομάδα που έπαιζε τόσο όσο, στηριζόταν σε σημαντικό βαθμό στην αμυντική λειτουργία της και στη δυνατότητα να κρατά το μηδέν στην άμυνα και να βρει ένα γκολ μπροστά. Γι’ αυτό άλλωστε είχε εν τέλει και την καλύτερη άμυνα, γι’ αυτό ήταν και μπροστά σε μεγάλο μέρος του πρωταθλήματος, πιστεύοντας πως θα μπορούσε να κάνει ό,τι και οι προηγούμενοι.

Η επανάσταση της ΑΕΚ του Αλμέιδα

Τι δεν υπολόγισε; Πως θα εμφανιζόταν μια ομάδα σύγχρονη, δυνατή, θεαματική, που θα έπαιζε μπαλάρα και θα νικούσε με το ποδόσφαιρο της. Σε μια χώρα που πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν… κακούργημα να επιχειρείς να παίξεις μπάλα και ποδόσφαιρο επιπέδου, η ΑΕΚ το τόλμησε και δικαιώθηκε. Κόντρα σε κάθε εκτίμηση, πως οι ομάδες ξεκινούν από την άμυνα και δυναμώνουν, έδειξε πως εάν παίρνεις νίκες με το δικό σου τρόπο, γεμίζεις περισσότερο αυτοπεποίθηση και στο τέλος δικαιώνεσαι.

Δεν σας κρύβω, πως δεν πίστευα πως στο τέλος η ΑΕΚ θα τα κατάφερνε. Είχα ψηθεί και εγώ με βάση τις ποδοσφαιρικές εμπειρίες που έχω αυτά τα χρόνια, πως αυτός είναι ο μπούσουλας για τον πρωταθλητισμό. Και επειδή είμαι «άρρωστος» με τις νίκες, έλεγα πάντα πως προτιμώ μια νίκη με 1-0, από μια νίκη με 5-4. Μου έμοιαζε πιο ασφαλής ο πρώτος δρόμος. Ισως να έχασα και εγώ το δρόμο, με όσα οικτρά είδαν τα μάτια μου τα περασμένα χρόνια.

Ωστόσο, αν το σκεφτεί κάποιος καλά, θα δει πως – ειδικά για την ΑΕΚ – πάντα ήταν μονόδρομος. Ακόμα και εάν δεν πάμε στη χρυσή τριετία του Μπάγεβιτς, αλλά αναζητήσουμε μυστικά του μαγικού ΄89, θα δει κάποιος μια αναμφίβολα στιβαρή αμυντική λειτουργία, αλλά θα δει μέσα και παικταράδες που έκλαιγε το σύμπαν, όπως ο Οκόνσκι και ο Σαβέβσκι. Και εκείνη η ομάδα έγινε η μαγιά, για τα φοβερά χρόνια που ακολούθησαν.

Η δικαίωση του καλού ποδοσφαίρου

Συνολικά, η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ ήταν μια μεγάλη δικαίωση και για το καλό ποδόσφαιρο, που πρέπει να επιβραβεύεται. Πάντα θα υπάρχουν ομάδες που θα προσπαθούν να «κλέψουν» τίτλους, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός και πάντα θα υπάρχουν ομάδες πουν μπαίνουν για να παίξουν, να επιτεθούν και να δημιουργήσουν. Κάθε φορά που οι ομάδες που μπαίνουν για να παίξουν δικαιώνονται, είναι μια έξτρα δικαίωση και για το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Αλλωστε, μια ματιά σε όσα συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, δείχνουν πως πλέον το ποδόσφαιρο επιστρέφει. Σε κάθε χώρα, καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι ομάδες επενδύουν στους παίκτες που τα βάζουν και κάνουν τον κόσμο να πηγαίνει κατά χιλιάδες στα γήπεδα, δίνοντας μάχη για ένα εισιτήριο. Όπως δηλαδή συνέβη σε μεγάλο βαθμό φέτος στα εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ. Τελείωνε το ματς και υπήρχε αγωνία, για το πώς θα κυλήσει ο χρόνος να δει ο καθένας ξανά την αρμάδα του Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ βρήκε ξανά την… ΑΕΚ

Διαβάστε τη συνέχεια

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X